donderdag 20 februari 2020 | week 08
Home » fbpost » Eerste batterij bij een sportclub in Nederland feestelijk geopend

Eerste batterij bij een sportclub in Nederland feestelijk geopend

Primeur bij LTC Triomf

Eerste batterij bij een sportclub in Nederland feestelijk geopend

Bergschenhoek – Onder grote belangstelling nam wethouder Albert Abee vrijdag 6 september bij tennisvereniging LTC Triomf in Bergschenhoek een grote batterij voor zonne-energie feestelijk in gebruik. De wethouder, verantwoordelijk voor het programma duurzaamheid binnen de gemeente Lansingerland, deed dit onder toeziend oog van vertegenwoordigers van de KNLTB en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Trees Borkus-Henskens

Hiermee zet de tennisclub een grote stap in energie-onafhankelijkheid en laat het zien hoe de energietransitie eruit kan zien. Overdag wordt de overtollige zonne-energie uit de 152 zonnepanelen opgeslagen in een grote batterij. ’s Avonds als de baanverlichting aan gaat, komt de stroom uit de batterij. Daarmee is de tennisvereniging de eerste sportclub van Nederland met een batterij die lokaal opgewekte energie opslaat voor later gebruik. De batterij is geplaatst door StoredEnergy uit Schiedam, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel is om te testen wat de kansen van energieopslag zijn voor de verduurzaming van sportaccommodaties.

Vooroploper

Voorzitter Joost Oudshoorn van LTC Triomf is trots om voorop te lopen als sportvereniging in de energietransitie: “We hebben sinds vorig jaar 152 zonnepanelen op ons dak geplaatst, alle binnenverlichting is vervangen door LED en we krijgen binnenkort LED veldverlichting. Door de batterij zijn wij naar verwachting in grote delen van het jaar in staat om de vereniging te draaien op alleen eigen opgewekte zonne-energie.” Benjamin Neeteson, directeur van StoredEnergy, is eveneens trots op de plaatsing van het energieopslagsysteem: “Door het plaatsen van de batterij kan LTC Triomf het eigen verbruik van de zonnepanelen maximaliseren. Zo hoeft de club minder stroom in te kopen. Bij veel sportclubs is er een mismatch tussen het moment dat zonnepanelen stroom opwekken overdag en het moment van het grootste stroomverbruik: in de avonduren als de baan- of veldverlichting aan gaat. Daarnaast kan door de batterij de elektriciteitsaansluiting flink verkleind worden. Dat scheelt de club jaarlijks veel geld én helpt om het lokale elektriciteitsnet te ontlasten.”

Ambitie

Bij LTC Triomf werd een batterij van 120 kWh geplaatst die bestaat uit zogenaamde ‘second-life batterijen’. Deze batterijen zijn eerder gebruikt in elektrische auto’s. Daarna kunnen ze nog prima worden gebruikt, zoals voor energieopslag bij een sportvereniging. Zo wordt de levensduur van de batterij verlengt en dat is veel duurzamer. Stephen Dekker van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Een mooi initiatief en een uitdaging voor de sector.” Het Ministerie heeft als ambitie om in 2050 alle sportaccommodaties in Nederland vrijwel CO₂-neutraal te maken. StoredEnergy is één van de winnaars van de Innovatie Challenge van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sportinnovator en kon mede hierdoor dit baanbrekende project realiseren.

Check Also

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland - Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging 't Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt 't Foetligt de komedie in drie bedrijven 'Vreemde vogels en rare mensen'. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

Geef een reactie