zondag 22 september 2019 | week 38
Home » Advertorial » Signaleer logopedische problemen op tijd en doe er wat aan!

Signaleer logopedische problemen op tijd en doe er wat aan!

Signaleer logopedische problemen op tijd en doe er wat aan!

Tussen de 6 en 10% van de jonge kinderen onder de zes jaar heeft spraak- en of taalproblemen. Wordt er niets aan gedaan, dan kunnen ze daar in de rest van hun leven grote problemen van ondervinden; zowel op het vlak van communicatie als emotie, gedrag en het leren. Daarom is het voor kinderen onder de zes jaar van belang dat problemen met begrijpen of gebruiken van de taal en spraak worden herkend en erkend. Wordt dit op jonge leeftijd geconstateerd, dan kan er nog het meeste aan worden gedaan.

Contact

Met name (groot)ouders, leerkrachten en leidsters op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, mensen die veel in contact zijn met de jonge kinderen, kunnen door adequaat reageren veel schade voorkomen. Dit is extra belangrijk geworden sinds er op de basisscholen niet meer wordt gescreend door logopedisten.

Specialismen

De logopediepraktijk Berkel en Rodenrijs – gevestigd in het Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs – is een praktijk waar iedereen met een logopedische hulpvraag terecht kan voor onderzoek, behandeling en advies. De logopedisten van logopediepraktijk Berkel en Rodenrijs weten uit ervaring: “Door taalproblemen ontstaan vaak misverstanden, waardoor je niet goed kunt inspelen op de behoefte van het kind. Het communiceren van deze kinderen levert ze vaak niet op wat ze willen. Hierdoor kunnen ze gefrustreerd raken of ze trekken zich terug uit de communicatieve situatie.”

Gedrag

Onderwijs wordt met name aangeboden via de gesproken taal. Voor een kind met taalproblemen kost dit veel moeite. Hierdoor kunnen vroeger of later leerproblemen ontstaan. Het is belangrijk de problemen met de ontwikkeling van de taal of spraak te signaleren, onderzoeken en behandelen.
De frustraties van een moeizame communicatie uiten zich soms in agressief gedrag en driftbuien. Andere kinderen kunnen een activiteit minder goed verwoorden en die activiteit daardoor lastig zelfstandig plannen en uitvoeren. Kinderen met taalproblemen zijn dan soms ook minder sociaal vaardig en minder weerbaar. Hulp in een vroeg stadium kan veel problemen voorkomen.

Cursus

Mark Pertijs ontwikkelde een cursus die de deelnemers leert kijken naar de logopedische problemen van kinderen en hoe vervolgens te handelen. Inmiddels wordt deze cursus ook landelijk gebruikt. De cursus is met name voor leerkrachten en intern begeleiders uit de groepen 1, 2 en 3 van de basisschool. De cursus van twee avonden wordt gegeven door Anouk Visser en Eline Bos-Brouwer op 8 en 28 oktober. Er zijn nog plekken vrij. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via logopedie@gbrzorg.nl.

Check Also

Primera doet het goed

In vier jaar tijd is de Primera aan de Dorpsstraat in Bergschenhoek uitgegroeid tot een begrip. Tot een zaak waar je elke keer weer voor een verrassing komt te staan met een ‘hebben ze dat ook al hier?’ Met vanaf begin dit jaar tevens de uitbreiding van een brievenbus in de winkel en een plek waar pakketjes kunnen worden ingeleverd bij het postkantoor, maar waar rondkijkend nog veel meer te beleven is.

Geef een reactie