maandag 24 februari 2020 | week 09
Home » Algemeen » Docente Joan: “Ik kan de mensen nu een totaalpakket bieden”

Docente Joan: “Ik kan de mensen nu een totaalpakket bieden”

‘Bewegen voor Ouderen’ weer gestart in Ontmoet!

Docente Joan: “Ik kan de mensen nu een totaalpakket bieden”

Bergschenhoek – Dat we als we ouder worden in beweging moeten blijven, is algemeen bekend, maar dit ook echt in de praktijk brengen, is weer wat anders. Al vele jaren organiseert Welzijn Lansingerland de activiteit ‘Bewegen voor Ouderen’. We namen maandag 2 september een kijkje in Ontmoet! waar de lessen na de zomervakantie weer zijn gestart. Voorheen werden de lessen gegeven in de Smitshoek. Sommige deelnemers van die tijd zijn er nog steeds bij. De lessen worden gegeven door docente Joan van den Berg.

Door John Hofman

“Ik geef nu al weer tien jaar les in Bergschenhoek”, vertelt Joan, “en met veel plezier” voegt ze er aan toe. Voorheen was ze fysiotherapeute, maar ze koos er op een gegeven moment voor beweeglessen te gaan geven. “Ik kan de mensen nu een totaalpakket bieden en dat geeft mij meer voldoening. Het pakket omvat val-preventie, de balans vinden voor je lichaam, coördinatieoefeningen en het onderhoud van de spieren.”

Tips

Vooral val-preventie is belangrijk, want veel ouderen vallen regelmatig. “Ik geef tips hoe dit kan worden voorkomen. Mocht je toch een keer vallen, dan val je, om het zo maar eens te noemen, ‘beter’. Als je ouder wordt ga je meer sloffen, waardoor de kans dat je valt groter wordt. Een tip: als je loopt, zet eerst de hiel neer en dan de hele voet. Dus niet eerst de voorvoet. Ook hebben ouderen vaak moeite op te staan uit de stoel. Schuif dan eerst iets naar voren en ga dan staan, zonder de handen te gebruiken. Ben je dan toch wat angstig om te vallen, leg dan je handen op de tafel zodat je steun hebt. Bewegen zoals wij dat hier doen zorgt ervoor dat je mobieler bent, langer zelfstandig kan blijven wonen. In mijn lessen komt het hele lijf aan bod. Sommige ouderen zeggen wel eens ‘Ik fiets heel veel’, en dat is uiteraard ook goed voor een mens, maar het is wat eenzijdig, terwijl de beweeglessen veel gevarieerder zijn en zoals gezegd, het hele lichaam omvatten.”
De tips die Joan de deelnemers meegeeft, zijn heel belangrijk, zo blijkt uit de reacties van de dames die deze maandagochtend van de partij waren. Ook al ben je van oorsprong geen echte Hoekenaar, je wordt direct opgenomen in de groep. Het is een gezellige groep. Op de maandagochtend zijn er twee groepen van ongeveer 14 deelnemers. “De groepen zijn sociaal”, aldus Joan. “Als er iemand ziek is, gaat er een kaartje naar toe. Men kijkt naar elkaar om. Als iemand er een paar keer niet is, dan wordt hij of zij gelijk gemist door de anderen. Het sociale gebeuren is heel belangrijk. Zelf heb ik nu ook een heel ander contact met de mensen dan toen ik nog fysiotherapeute was. Er ontstaat een band met de deelnemers.”
Meedoen met de lessen betekent niet dat een deelnemer aan alles moet meedoen. “Ieder moet het doen op zijn of haar eigen niveau. Dan zeg ik: doet u het maar zó. Bewegen is ook een stukje: omgaan met klachten.”
Startte ‘Bewegen voor Ouderen’ jaren geleden met 55-plussers, tegenwoordig is dat meer de 65+ groep geworden. De wat ‘jongere’ ouderen gaan onder meer naar fitness en sportscholen. De twee groepen in Bergschenhoek bestaan hoofdzakelijk uit dames. In groep 2 zitten enkele mannen.

Drempel

Om je ook aan te melden voor ‘Bewegen voor Ouderen’ moet je misschien over een drempel worden geholpen. “Het zou goed zijn als iemand, een kennis of een buurvrouw, je vraagt om eens mee te gaan en het te proberen. Als je alleen op pad moet dan heb je daar vaak niet zo’n zin in met gevolg dat je altijd in huis zit. Bovendien is het gezelliger om samen ergens naar toe te gaan. Je krijgt dan net dat zetje wat je nodig hebt!”
Belangstellenden kunnen gerust eens een les bijwonen. Er zijn twee groepen op maandag: groep 1 van 9.30 tot 10.30 uur en groep 2 van 10.30 tot 11.30 uur, uitgezonderd de feestdagen. Locatie: Ontmoet!, Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek. Deelname kost € 55,– per kwartaal (is ongeveer € 4,25 per week).

Check Also

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland - Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging 't Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt 't Foetligt de komedie in drie bedrijven 'Vreemde vogels en rare mensen'. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

Geef een reactie