zaterdag 7 december 2019 | week 49
Home » Heden & Verleden » TOGB al 90 jaar een begrip in Berkel en Rodenrijs
 De aprilstorm in 1973 zou het eerste clubgebouw van TOGB op Het Hoge Land grotendeels verwoesten.

TOGB al 90 jaar een begrip in Berkel en Rodenrijs

In deze aflevering (216) van Heden & Verleden staat TOGB centraal. De Berkelse sportvereniging viert het 90-jarig bestaan met een grote reünie op 4 oktober aanstaande. Met dank aan Ben Heezen die foto’s uit zijn archief ter beschikking stelde.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Tekst: Rien Kuyvenhoven Foto’s: archief Ben Heezen

TOGB al 90 jaar een begrip in Berkel en Rodenrijs

TOGB is als voetbalvereniging begonnen. Tegenwoordig bestaat de club uit vier takken met handbal, voetbal, tennis en biljarten. Ooit was TOGB het paradepaardje van de r.k.-kerk. De oprichtingsdatum is 28 oktober 1928. Een jaar lang liep het jubileum van de sportclub als een rode draad door het verenigingleven. Het sluitstuk vindt plaats op 4 oktober met een reünie in het eigen clubgebouw op sportpark Het Hoge Land. Aanmelden kan nog steeds.

Negentig jaar geleden, moeten we er naar terugverlangen of niet. Je kunt je het nu niet meer voorstellen. Een voetbalveld met één kleedkamer en de wasgelegenheid bestond uit een aantal teiltjes die gevuld waren met slootwater. Van een veld aan de Westersingel werd twee jaar later verhuisd naar een veld aan de Meerweg waar de voetbalkeet van de club naar toe werd gebracht en er zelfs snoep en drank verkrijgbaar waren. In 1931 bestond de vereniging al uit vijf elftallen nadat de vereniging zich had aangesloten bij de Diocese Haarlemse Voetbalbond. De club doorstond de oorlog. De vereniging die bij oprichting de naam T.O.G. had gekregen moest na een fusie met de KNVB deze naam uitbreiden, omdat er al een vereniging met deze naam bestond. Het werd uiteindelijk Tot Ons Genoegen Berkel.
TOGB moest voor de tweede maal verhuizen en daarvoor richtte men zich met een smeekbede tot de r.k.-kerk. Hoewel deze niet overliep van enthousiasme kreeg de club een veld achter de kerk. Vanzelfsprekend werd het veld door een geestelijke ingezegend. De club kreeg kort na de oorlog de beschikking over een eigen supportersvereniging met de naam Geel-Zwart. De supportersvereniging speelt nog steeds een vooraanstaande rol binnen TOGB.
Sportief werd er destijds al succes geboekt met promotie naar de tweede klasse van de Rotterdamse voetbalbond. Zelfs jeugd uit Rodenrijs wist de weg naar de club te vinden waardoor de groei toenam. Hoogtepunt in het bestaan van de club was promotie naar de vierde klasse KNVB.
Het jaar erna kreeg de club nog meer aanzien en mogelijkheden toen verhuisd werd naar Het Hoge Land. Het enige wat de club na de verhuizing van achter de kerk overhield, was een vergoeding van de kerk voor het kleine clubhuisje. TOGB moest echter flink investeren. Er werd een kampeerwinkel met kantine aangekocht en dat werd het tweede clubhuis. Vrijwilligers staken de handen uit de mouwen en realiseerden een tribune.
Het ging de club steeds meer voor de wind mede door de ingebruikname van het nieuwe sportpark. Naast het bereiken van de tweede klasse van de KNVB werd de jeugd steeds belangrijker binnen de vereniging. De pupillen-, jeugd- en seniorenafdeling groeiden gestaag waardoor die afdelingen rond 1970 alledrie met meer dan tien elftallen in de competitie actief waren.

Storm

De jeugd werd meer geboden dan alleen voetbal. In 1973 gingen jeugdleden van TOGB voor het eerst op kamp Ahoy in Oosterhout. En zelfs nu nog is kamp Ahoy een niet meer weg te denken onderdeel van het clubleven bij TOGB. Een volgend clubhuis rolde uit de koker van het vooruitstrevende bestuur van de club die eerst in 1973 nog een tegenvaller kreeg te verwerken toen een hevige storm het clubhuis totaal zou vernielen. Het opnieuw opgebouwde houten gebouw zou nog vier jaar dienst doen. In 1977 werd het derde clubhuis, een pareltje voor die tijd, gebouwd. Het werd uiteindelijk vervangen door de huidige accommodatie die de vier onderdelen van de sportvereniging onderdak biedt. Dat de honderd jaar gehaald zal worden, daar twijfelt niemand aan.

Talenten

In de loop der jaren zijn verschillende voetballers van TOGB naar andere verenigingen gegaan. Hoger spelen bij de amateurs. Enkele spelers wisten zich zodanig te ontwikkelen dat ze profvoetballer werden. Drie voetballers die nog vers in het geheugen liggen zijn Roland Bergkamp, Erwin Hermes en Tim Vincken.

Roland Bergkamp

Deze Nederlands profvoetballer speelt bij voorkeur als aanvaller. Hij tekende in juli 2017 een contract tot medio 2019 bij RKC Waalwijk, dat hem transfervrij overnam van Sparta Rotterdam. Bergkamp (1991) is een achterneef van Dennis Bergkamp. Hij debuteerde in het seizoen 2009/10 in het betaald voetbal in het shirt van Excelsior. In dat seizoen speelde hij 26 wedstrijden, waarin hij drie doelpunten maakte in de eerste divisie en met de club promoveerde hij via de nacompetitie naar de eredivisie. Tijdens zijn debuutseizoen op het hoogste niveau stond hij 21 keer in de basiself van Alex Pastoor, doorgaans naast Guyon Fernandez. Na het seizoen 2010/11 besloot hij zijn contract niet te verlengen bij de Rotterdamse voetbalclub. Bergkamp tekende in 2011 voor twee seizoenen bij Brighton & Hove Albion FC. Hij won in het seizoen 2015/16 met Sparta Rotterdam de titel in de Jupiler League, waardoor de club uit Rotterdam-West na zes jaar terugkeerde in de Eredivisie. Na twee seizoenen bij Sparta te hebben gespeeld zonder veel minuten te hebben gemaakt, heeft Bergkamp gekozen voor een nieuw avontuur bij RKC Waalwijk. In juni 2019 vertrekt hij naar VV Katwijk.

Erwin Hermes

De Nederlands voormalig betaald voetballer Erwin Hermes (1969) kreeg eveneens bij TOGB zijn opleiding. De linksbuiten speelde sinds het seizoen 2006/07 voor BVCB waar hij zijn voetbalcarrière afsloot. Hermes kwam één keer in actie in de UEFA Champions League toen hij met trainer Cor Adriaanse actief was bij het Tilburgse Willem II. Hij viel in het toernooi van 1999/2000 in tijdens de uitwedstrijd bij Spartak Moskou (uitslag: 1-1). Na zijn laatste profcontract ging Hermes spelen voor TOGB waar hij zijn voetbalcarrière ook begon. In zijn voetballoopbaan deed hij de volgende clubs aan: 1991/92 FC Den Haag eredivisie, 1992/93 ADO Den Haag eerste divisie,1993/94 FC Lisse amateurs, 1994/98 Rijnsburgse Boys amateurs,1998/00 Willem II eredivisie, 2000/01 FC Den Bosch eerste divisie, 2000/01 Telstar eerste divisie.

Tim Vincken

Aanvaller en voormalig Nederlandse profvoetballer Tim Vincken (1986) begon zijn carrière in 2004 bij Feyenoord. Voorheen speelde hij bij TOGB. Vincken was in 2005 actief op het wereldkampioenschap voor spelers tot 20 jaar, dat in Nederland werd gehouden. Vincken maakte op 8 mei 2005 zijn debuut in het betaalde voetbal namens Feyenoord. Werd in het seizoen 2009/10 door Feyenoord verhuurd aan Excelsior. Daar werd hij kampioen van de eerste divisie. Op 25 maart 2010 maakte Feyenoord bekend dat zijn aflopende contract aan het eind van het seizoen 2009/10 niet verlengd zou worden. Vincken tekende een tweejarig contract bij Excelsior en daarna speelde hij twee jaar bij De Graafschap. In zijn eerste seizoen op de Vijverberg zou hij tot 27 wedstrijden komen. In de zomer van 2014 liep zijn contract af. Op 15 december 2014 tekende hij in Spanje een contract bij Club Deportivo Atlético Baleares, dat in de Segunda Division B uitkwam. Hij gaf zijn loopbaan een vervolg bij de amateurs van vv Capelle. Vincken werd het seizoen 2018/19 assistent trainer-coach van het team onder 17-1 van TOGB (landelijke 2e divisie) onder leiding van hoofdtrainer-coach Ivo Loovens.

Check Also

Bleiswijkse openbare basisschool al vijftig jaar vernoemd naar Anne Frank

Rond 1880 werd het scholenaanbod in Bleiswijk uitgebreid met een openbare school. Tot vijftig jaar geleden heette de school in gebouw De Vluchtheuvel aan de Dorpsstraat gewoon de openbare school van Bleiswijk. Tot de toenmalig burgemeester van het dorp de heer F.J. (Eric) Krop het idee opperde de school een eigen naam te geven. De keuze viel op Anne Frank; de naam die in 1969 tijdens een receptie door de burgemeester werd onthuld.

Geef een reactie