maandag 24 februari 2020 | week 09
Home » Algemeen » Galerie Oudeland toont glas- en schilderwerk van Lansingerlanders
 Korrie bij een van haar glaskunstwerken in haar woning.

Galerie Oudeland toont glas- en schilderwerk van Lansingerlanders

Galerie Oudeland toont glas- en schilderwerk van Lansingerlanders

Berkel en Rodenrijs – Niemand minder dan burgemeester Pieter van de Stadt was donderdagmiddag 22 augustus present bij Galerie Oudeland om samen met de beeldend kunstenaars en een hal vol belangstellenden een nieuwe expositie te openen van twee beeldend kunstenaars die de bakermat hebben in Berkel en Rodenrijs. Johan de Veld toont zowel aquarellen als olieverfschilderijen aan de wanden en Korrie van Oostrom laat glaswerk van haar hand zien in de vitrines.

Trees Borkus-Henskens

Johan de Veld hanteert de verfkwast al vanaf de zeventiger jaren. In de zomermaanden is hij enkele weken in Frankrijk te vinden waar hij ergens buiten gaat zitten op een plek die hem inspireert en waar hij spontaan een aquarel schildert. Vooraf maakt hij thuis het te beschilderen vel kletsnat, waarna het wordt opgespannen en het kan drogen. Een prima basis om te beginnen. In de wintermaanden is werken met olieverf op doek zijn passie. Aan een doek werkt hij tussen de twee en drie maanden. Als onderwerpen kiest hij zowel stillevens als stadsgezichten. De Berkelaar volgde nooit lessen, maar leerde het schilderen in de praktijk met als motto ‘van je fouten leer je’. Een olieverfdoek wordt eerst opgezet in pasteltinten, waarna hij het verder gaat opbouwen. Net zo lang tot hij er helemaal tevreden over is. Vervolgens maakt hij een passé partout en lijst hij het werk zelf in.
Dat zijn werk al langer wordt gewaardeerd door velen bleek in 1979 toen Johan een van zijn schilderijen instuurde naar de beurs Binnenshuis in Ahoy. Uit de ruim 150 ingestuurde werken won hij tot zijn eigen verbazing de eerste prijs. Hij exposeerde inmiddels al in het gemeentehuis, in bibliotheken, scholen en een bedrijf. Van de meeste werken van zijn hand maakte hij foto’s die zorgvuldig in een boek worden bewaard. Een deel van het werk dat in Galerie Oudeland wordt getoond is te koop.

Glas

Korrie van Oostrom is al tien jaar glaskunstenares. Zij volgde haar opleiding aan de Academie in Antwerpen. Ze begon echter bij Atelier Eenvoud te Bleiswijk waar ze lessen volgde van Martien van den Berg. Daar leerde zij de Tiffany techniek. Toen ze iemand ontmoette die de glaskunstlessen volgde in Antwerpen besloot ze daar heen te gaan. Ze maakt grote werken, maar in de vier vitrines in Galerie Oudeland laat ze sieraden, schalen en kleinere schaaltjes zien. Ze is nu vierde jaars (van de vijf) en reist eens in de week richting België waar het aanbod zeer gevarieerd is in diverse stijlen. Een boek vol laat al haar werken zien en eerder exposeerde ze al in aan Berkels gezondheidscentrum. Op de Academie krijgt elk jaar een andere materiaalsoort/techniek de aandacht. Het eerste jaar glas in lood en brandschilderen, het tweede jaar gestapeld glas, het derde poeder, het vierde mozaïek en wat het vijfde jaar brengt is nog een verrassing. Thuis beschikt Korrie over een oven en alle gereedschappen en materialen die nodig zijn, dus ze kan altijd thuis verder werken aan een ontwerp. Ze doet met glas alles, behalve glasblazen. Alle werken op de expositie (in totaal ruim tachtig) zijn te koop.

De expositie is gratis te bekijken tot 10 oktober; aan de Oudelandselaan 226 op de begane grond van De Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs.

Check Also

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland - Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging 't Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt 't Foetligt de komedie in drie bedrijven 'Vreemde vogels en rare mensen'. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

Geef een reactie