zaterdag 7 december 2019 | week 49
Home » Algemeen » Het is zomer bij volkstuinvereniging Berkelhof (3-slot)

Het is zomer bij volkstuinvereniging Berkelhof (3-slot)

Het is zomer bij volkstuinvereniging Berkelhof (3-slot)

Berkel en Rodenrijs – Ze stonden al enige tijd op de wachtlijst om een volkstuin te huren bij volkstuinvereniging ‘Berkelhof’, tot ze recent vernamen dat er onverwacht, in verband met het overlijden van de vorige eigenaar, een stuk grond was vrij gekomen. Peet en Jenny Bloom uit Pijnacker waren ‘aan de beurt’ zoals dat heet en zijn blij met hun stekkie: een volwaardige moestuin met volop groenten en een kas met daarin onder meer tomaten en komkommers, zodat ze gelijk kunnen oogsten. Het is hun eerste volkstuin en Peet voelt zich er, als oud-Berkelnaar, wel thuis.

John Hofman

“Dit is voor ons de eerste dag”, begint Peet zijn verhaal, “maar we hebben het nu al naar ons zin. Kijk eens wat een prachtig uitzicht aan de achterzijde! Koeien in het land en verderop de kassen van een tuinder. Hollandser kan het niet”. De vorige ‘eigenaar’ had ook het stuk grond er naast gehuurd. Op de andere tuin komt straks de ‘buurvrouw ‘van Peet en Jenny. “Dat we meteen groenten kunnen oogsten is natuurlijk uniek, maar we gaan uiteraard voor het volgend seizoen onze tuin inrichten zoals wij dat hadden gedacht. Jenny was het al gewend om op een moestuin te werken, want ze hielp tot voor kort haar zus in Benthuizen. Die moet het nu dus zelf doen, maar ze heeft al weer nieuwe hulp gekregen. De echte volkstuinder is dus mijn vrouw”, lacht Peet. Ze wonen al weer 17 jaar in een flat in Pijnacker, dus is de volkstuin nu een ‘vakantieadresje’ geworden. Jenny gaat er op de fiets bijna dagelijks naar toe, terwijl Peet (67) uit zijn werk ook nog vaak even langs de tuin gaat. Hoewel nu met pensioen, werkt hij nog drie dagen per week bij zijn ‘oude’ werkgever Rovasta in Bleiswijk. “Ze kunnen mij blijkbaar nog niet echt missen”, aldus Peet. Dat is wel te begrijpen, want hij werkt er al vele jaren en beschikt over een enorme praktijkervaring.

Lekker bezig zijn

De volkstuin heeft hij, compleet met kas, over kunnen nemen, met de belofte alles op te ruimen wat weg moet. Een beetje ervaring met een moestuin heeft hij ook wel, want vader Bloom had vroeger een tuin aan de Noordersingel en dan hielp hij hem vaak. “We hebben nu een doel om lekker bezig te zijn, want de hele dag op de flat blijven is niet mijn ding. Ik ben altijd wel bezig of ik ga lekker fietsen met Peet”, aldus Jenny. Haar plan is om een stukje grond als kruidentuin in te richten en in de kas wil ze druiven kweken. “We gaan er echt een Paradijsje van maken”, zegt ze trots. Peet is in Berkel en Rodenrijs wel bekend bij velen. Hij is al vele jaren vrijwilliger bij speeltuin de Kievit, waar hij onder meer veel onderhoudswerk doet zoals allerlei attributen lassen als ze defect zijn, het onderhoud van de speeltoestellen en nu zorgt hij ook voor de dieren. “Samen met Remco, zet dat er maar bij”, zegt hij eerlijk. In feite is hij dus ook elke dag even in Berkel en Rodenrijs. Nog een belangrijke functie bij de Kievit is zo rond 5 december: dan is hij een van de hulpsinterklazen en dat doet hij ook al vele jaren. Hij moet nu al zijn vrije tijd wat meer gaan verdelen, maar dat lukt hem wel. “Rustig aan, dan breekt het lijntje niet”, is zijn credo. Jenny heeft ondertussen al wat groenten in een tas gedaan. “We hebben weer te eten vanavond en verser kan het niet”, lacht ze.

Check Also

Maaltijdservice voor heel Lansingerland

Lansingerland - In 2015 begon Welzijn Lansingerland in samenwerking met De Jong Diepvries met het rondbrengen van warme maaltijden in Lansingerland. Daarnaast had Huize Petrus de soortgelijke maaltijdservice Tafeltje Dekje voor Berkel en Rodenrijs. In juni 2018 is Petrus hiermee gestopt en zijn alle mensen die de maaltijden afnamen, alsook de vrijwilligers, overgegaan naar de maaltijdservice van Welzijn.

Geef een reactie