vrijdag 22 november 2019 | week 47
Home » fbpost » Arda Yantur schittert op NK jeugdschaak

Arda Yantur schittert op NK jeugdschaak

Arda Yantur schittert op NK jeugdschaak

Bleiswijk – De interesse van Arda Yantur (8) voor schaken was er al op heel jonge leeftijd. Die belangstelling groeide en daarom werd vorig jaar besloten dat hij lid werd van SV Erasmus in Hillegersberg. Na drie maanden mocht hij deelnemen aan een toernooi waar hij een goede prestatie leverde door als (gedeeld) eerste te eindigen. Hierna kreeg hij de smaak nog meer te pakken.

Trees Borkus-Henskens

Arda speelt niet alleen op de club, maar ook veel thuis en krijgt het schaakspel steeds beter onder de knie. De ouders van de jeugdige Bleiswijker merkten dat ook zijn schoolprestaties – met name het inzicht krijgen in sommen – zienderogen vooruit gingen. De vader van Arda, toen nog leerling van groep 4 van basisschool De Oosthoek, bood daarom een keer aan een aantal schaaklessen op school te verzorgen. Het werden vier goede lessen met kinderen die zich concentreerden en kennis maakten met de schaaksport. Ook kinderen die doorgaans moeite hadden met de concentratie genoten zienderogen van het spel; een spel voor iedereen!

Gekwalificeerd

Het nieuwe schaakseizoen startte begin 2019 met de wedstrijden in het Rotterdams Kampioenschap waar enkele leden van SV Erasmus aan deelnamen waaronder Arda. “Ik kon in de kerstvakantie lekker veel oefenen,” kijkt de inmiddels 8-jarige Bleiswijker op die periode terug. Dat resulteerde in een mooie uitslag; Arda won vijf van de zeven partijen en werd in zijn poule eerste. Daarmee kwalificeerde hij zich tevens voor deelname aan de NK. “Door gedurende het hele jaar wedstrijden te spelen en in toernooien ervaring op te doen ging mijn rating omhoog. Ik speelde tegen leeftijdgenoten, maar ook tegen kinderen die ouder waren.”
De NK Pupillendag 2019 vond eind juni plaats in Meppel. Daar verschenen in totaal 44 deelnemers van 8 jaar in groep G: allemaal regiokampioenen waartussen Arda als tiende was geplaatst. Zijn vader reisde mee en met alle andere bezoekers werden zij welkom geheten in een mooi schoolgebouw. Vader Halil Yantur: “De sfeer was meteen goed, we werden prettig ontvangen met een mooie goodybag en er was van alles te beleven en te zien, zoals workshops, een circusshow en leuke kraampjes. Daar tussendoor speelden en schaakten kinderen enthousiast.”

Zeven wedstrijden

Arda begon z’n eerste partij wat nerveus en hoewel hij een toren en een paard achterstond, herpakte hij zich door de dame van de tegenstander vast te zetten waarna hij de partij won. Ook de tweede partij verliep spannend. Met 20 seconden op de klok lukte het hem om zijn tegenstander mat te zetten. Vol goede moed startte Arda daarna zijn derde partij. Voor deze partij mocht hij in het lokaal met de live borden, waar de spelers met de hoogste scores met elkaar streden, plaatsnemen. Tot aan het eindspel ging deze partij gelijk op. Helaas maakte Arda toen een verkeerde calculatie met zijn pionnen waardoor zijn tegenstander eerder een dame haalde. Hij was erg teleurgesteld, omdat hij zelf wist dat hij deze wedstrijd had kunnen winnen, maar zijn vierde partij wist Arda weer tot een mooi einde te brengen. “Ondanks de zichtbaar toenemende vermoeidheid lukte het vrienden maken wel. Met zijn twee nieuwe vrienden Oscar en Milton ging Arda lekker even buiten voetballen. Ze hielden de tijd wel goed in de gaten,” zag zijn vader.
Z’n vijfde partij startte Arda weer in de bijzondere live bordenkamer. De tegenstander wist een vork te creëren, wat Arda een achterstand opleverde die hij niet meer wist in te halen. Na een per mail verzonden aanmoediging van zijn schaakleraar Andrzej Pietrow startte Arda zijn zesde partij die hij vrij eenvoudig won met 2 dames. De zevende en laatste partij ging gelijk op totdat de tegenstander een blunder beging en een stuk weg gaf. Arda zag zijn kans en maakt de partij snel af. Een fijn gevoel om de laatste partij zo mooi af te kunnen sluiten!
De 5 uit 7 bleek een prima score. Arda eindigde samen met zes andere schakertjes op een gedeelde 4e plek. “Later hoorden we dat zijn eindplek de 7e (op basis van de Zwitserse methode) was, waarmee hij de laatste beker pakte en het podium op mocht! Dankzij de organisatie van de Nationale Pupillendag, leuke medeschakers, schaakvereniging Erasmus en in het bijzonder zijn schaakleraar Andrzej Pietrow heeft Arda er een supermooie en bijzondere ervaring bij! Hopelijk mag hij er volgend weer bij zijn!”

Beste schaakclub

Naar nu blijkt is Arda lid van de beste schaakclub van Nederland. Medio maart kreeg de vereniging hoog bezoek. Ambassadeur Jan Stomphorst van de KNSB kwam langs voor een hele bijzondere gelegenheid. Dankzij de sterke ledengroei in 2018 ontving S.V. Erasmus uit zijn handen de verenigingsprijs 2018 van de KNSB. Mede te danken aan de start van de jeugdafdeling in september 2017, waar inmiddels ruim 30 schakertjes iedere week schaakles krijgen van een jeugdcommissie van zes schaaktrainers. Ook bij de volwassenen ziet Erasmus de belangstelling voor het schaken sterk toenemen en maakt de vereniging de laatste jaren een mooie groei door.

Check Also

Rhytm & Gospel Choir in Opendeurdienst

Bleiswijk – Zondag 24 november is er een gezamenlijke Opendeurdienst om 19.30 uur in de …

Geef een reactie