donderdag 20 februari 2020 | week 08
Home » Algemeen » Picknick smaakt naar meer
Een overzicht van het picknickterrein.

Picknick smaakt naar meer

Picknick smaakt naar meer

Bleiswijk – Bezoekers van het Taalhuis, een initiatief van Bibliotheek Oostland, ontvingen allemaal een uitnodiging om met elkaar een picknick te organiseren. Als locatie was gekozen voor het grote weiland naast ’t Ezelsbruggetje in het recreatiegebied van Bleiswijk. Rond de zeventig belangstellenden meldden zich aan present te zijn, maar ook om zelf iets lekkers te maken uit het land waar zij vandaan komen. Dat leverde tafels vol heerlijke lekkernijen op.

Trees Borkus-Henskens

In alle vroegte gingen medewerkers en vrijwilligers van het Taalhuis – een initiatief waar iedereen de Nederlandse taal op een praktische wijze kan leren – zaterdagochtend 3 augustus aan de slag met het opzetten van een tent, het klaarzetten van banken en tafels en het uitzetten van enkele spellen. Ook kwam de Luchtkussenkoning uit Bleiswijk langs met een springkussen en de Jumbo met frisdrank bij de picknick. “We zijn blij dat iedereen zo spontaan meehelpt er een succes van te maken.” En een succes werd het!

Plezier

De bezoekers kwamen – verspreid over de ochtend en de middag – verwachtingsvol het weiland op wandelen; allemaal met een tas vol vers gemaakte lekkernijen. Ze werden voorzichtig uitgepakt en op de tafels gepresenteerd naast alle andere hapjes. Zoet, zout, de variatie was groot en het was leuk te zien dat alles werd geprobeerd. Er ontstonden leuke gesprekken en daaraan was te horen dat een aantal de Nederlandse taal al flink machtig was. Maar het was natuurlijk ook leuk even met iemand in de eigen taal ‘bij te praten’ die men lange tijd niet gezien of gesproken had. De kinderen vermaakten zich in de voorleestent en met spelletjes, maar met uitzondering van het luchtkussen moesten ook de volwassenen daar aan geloven. Sjoelen was voor sommigen en compleet nieuw spel, maar er werd flink en met veel pret en hilariteit geschoven. Hoogtepunt vormde ook het touwtrekken tussen de vaders en de kinderen onder aanmoediging van de overige aanwezigen. Rustpunt vormde de KNM quiz – onderdeel van het inburgeringsexamen – waar iedereen aan kon deelnemen. De winnaar mocht een pak echte Goudse stroopwafels in ontvangst nemen.

58 landen

Inmiddels komen, verspreid over de locaties van Bibliotheek Oostland (Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp), rond de 450 deelnemers wekelijks naar het Taalhuis. Coördinator Kimberly: “Momenteel hebben we deelnemers uit 58 landen; zowel expats als vluchtelingen en mensen die gehuwd zijn met een Nederlander. Ze willen allemaal graag het dagelijks taalgebruik leren en zijn zowel enthousiast als gemotiveerd. Ze worden daarin ondersteund door taalgevers; allemaal vrijwilligers die zich inzetten om iedereen de taal eigen te maken. Daarnaast is elke eerste en derde zaterdagochtend van de maand het Taalcafé (09.30-11.30 uur) in de Berkelse bibliotheek en elke eerste maandagavond van de maand (19.30-21.00 uur) met een vrije inloop, ook voor informatie. Elke dinsdagochtend is er een inloop voor de grote groep mensen uit Eritrea: van 09.00 tot 11.30 uur, eveneens in Berkel Centrum.
Op 14 augustus wordt – als zomeractiviteit – een wandeltocht georganiseerd door De Groenzoom. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden via taalhuis@bibliotheekoostland.nl.

Check Also

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland - Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging 't Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt 't Foetligt de komedie in drie bedrijven 'Vreemde vogels en rare mensen'. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

Geef een reactie