maandag 9 december 2019 | week 50
Home » fbpost » Medair brengt directe hulp in noodgebieden

Medair brengt directe hulp in noodgebieden

Medair brengt directe hulp in noodgebieden

Berkel en Rodenrijs – Eind vorige maand bracht Henk Vugteveen een bezoek aan Libanon. De Berkelaar is werkzaam bij Medair, een organisatie die humanitaire hulp verleent. Hij ging er op bezoek bij een project waar Medair actief is. In Libanon verleent Medair noodhulp in de Bekaa Valley. Honderdduizenden Syrische vluchtelingen leven daar in precaire omstandigheden in tenten of in oude gebouwen met weinig uitzicht op terugkeer.

Trees Borkus-Henskens

Henk ontmoette er vluchtelingen, hij zag hun omstandigheden, hoorde hun verhalen en keek hoe Medair er helpt op het gebied van gezondheid, psychologische hulp en onderdak. Libanon telt vier miljoen inwoners, maar daarnaast wonen er een miljoen Syrische vluchtelingen en 500.000 er al langer verblijvende Palestijnse vluchtelingen. Hiermee telt Libanon het hoogste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking. De enorme stroom vluchtelingen levert dan ook grote druk op in zowel het land als in de samenleving.

Noodhulp

Medair is een internationale organisatie – met onder andere een vestiging in Nederland – die humanitaire hulp verleent. Kortdurende noodhulp als er paniek is in een land. Binnen de sector van hulpverleners is Medair een kleine, gerespecteerde meespeler.
Als piloot vloog Henk de hele wereld over: “Dan kom je veel tegenstellingen tegen. Nadat ik afscheid had genomen van het vliegen nodigde een vriend mij uit eens langs te komen bij Medair om kennis te maken met die organisatie en te overwegen me daarvoor als vrijwilliger in te gaan zetten. Inmiddels werk ik van dinsdag tot en met donderdag op het hoofdkantoor in Lausanne en kon ik nu mee met een oriënterend bezoek aan Libanon. Dat maakte een enorme indruk op me.
In Libanon zelf heerst al veel armoede. De vluchtelingen hebben zich in verschillende delen van het land gevestigd in informele nederzettingen. Voor de vluchtelingen is het te gevaarlijk om terug te keren, maar de wil is er bij velen wel. De omstandigheden in eigen land zijn echter slecht.”

Tenten

De noodhulp van Medair bestaat onder andere uit het zorgen voor shelters; zeildoek, isolatiemateriaal, balken, planken en bevestigingsmateriaal waarmee een ‘onderdak’ gemaakt of onderhouden kan worden. Toegespitste ondersteuning is er voor gezinnen met een of meerdere invalide personen. Voor hen worden kleine aanpassingen in de onderkomens gemaakt, denk aan railings, een verhoogde toiletstoel of een egaal pad. Medair helpt ook mensen die een onderkomen kunnen huren. Vaak zijn dit gebouwtjes die aan geen enkele standaard voldoen. Met op maat gemaakte materialen worden deze onderkomens iets bewoonbaarder gemaakt, waarbij via overeenkomst de huur voor een bepaalde tijd lager wordt. “Bemande auto’s rijden constant door het gebied om de toestand van de tenten, de latrines en de toestand van de mensen te controleren en in kaart te brengen, waardoor er een gedetailleerd beeld van de situatie wordt verkregen. Informatie die wordt gedeeld met de coördinerende tak van de VN. Medische voorzieningen worden eveneens geleverd; niet alleen voor de vluchtelingen, maar ook voor arme Libanezen, Doordat er veel getraumatiseerde mensen bijeen zitten is ook psycho sociale hulp zeer wenselijk. Er heerst in het land op veel plekken een precaire situatie en de vrees van de Libanezen zelf is, dat die nog lang zo kan voortduren. Dat levert spanningen op, mede omdat de vluchtelingen willen werken voor een lager loon en daarmee de eigen bevolking buiten spel zetten.”

Lokaal

Lokaal worden goed opgeleide Libanezen ingehuurd om de hulp in hun land handen en voeten te geven. Zij worden betaald door Medair. De hulp van Medair is puur humanitaire noodhulp op tijdelijke basis. Henk keerde na een kort verblijf weer terug en was onder de indruk van hetgeen hij had ervaren. “Voor veel mensen is Medair geen bekende organisatie, maar als je ziet wat ze in noodsituaties voor anderen kunnen betekenen vergeet je dat nooit meer! De slogan van deze organisatie is niet voor niets ‘Medair; elk leven telt!’ en dat wordt zoveel mogelijk waar gemaakt.”

Check Also

Maaltijdservice voor heel Lansingerland

Lansingerland - In 2015 begon Welzijn Lansingerland in samenwerking met De Jong Diepvries met het rondbrengen van warme maaltijden in Lansingerland. Daarnaast had Huize Petrus de soortgelijke maaltijdservice Tafeltje Dekje voor Berkel en Rodenrijs. In juni 2018 is Petrus hiermee gestopt en zijn alle mensen die de maaltijden afnamen, alsook de vrijwilligers, overgegaan naar de maaltijdservice van Welzijn.

Geef een reactie