maandag 9 december 2019 | week 50
Home » Algemeen » Hospice uitgebreid met vast team verpleegkundigen

Hospice uitgebreid met vast team verpleegkundigen

Hospice uitgebreid met vast team verpleegkundigen

Bergschenhoek – Sinds enkele maanden werkt een vast team verpleegkundigen binnen Hospice Lansingerland. Voorheen was het hospice aangewezen op het team van Vierstroom dat ook in de wijk actief was, maar daar is verandering in gekomen. Mede door de toegenomen zorgvraag van Hospice Lansingerland is besloten een andere indeling te maken en van start te gaan met de pilot ’24-uurs zorg’.

Trees Borkus-Henskens

Het hospice vormde onderdeel van de wijk, maar omdat het tegenwoordig altijd een volle bezetting heeft was de zorg continue. Dat heeft ertoe geleid dat eind februari besloten is het wijkteam is splitsen. Een team van twaalf verpleegkundigen levert nu 24 uur per dag zorg in het hospice en een team biedt wijkzorg. “De pilot is zelf bedacht en opgezet. We maakten een stappenplan en zijn zelfsturend binnen de Vierstroom organisatie. We werken allemaal parttime. Bij de splitsing van het team kon iedereen aangeven in welk team je wilde doorgaan,” legt een lid van het team uit. “Daar moest goed over worden nagedacht, want het hospice vraagt om heel bijzondere zorg. Je werkt in nauwe samenwerking met de vrijwilligers waar we veel ondersteuning van krijgen. Daarnaast bieden we samen met de vrijwilligers ook begeleiding aan de familie van onze gasten.”

Volgens rooster

De verpleegkundigen werken met diensten van acht uur. Er is goed contact met de huisartsen. “Wij fungeren als poortwachters met expertise in een vakkundig team. Er is goed overleg en er is 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig. Dit in tegenstelling tot de terminale zorg in de wijk waar niet continu een verpleegkundige en vrijwilligers aanwezig zijn waardoor er meer gevraagd wordt van de mantelzorgers.”
De verpleegkundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering en de kosten voor het verblijf in het hospice wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
“In Hospice Lansingerland vinden wij het belangrijk dat onze gasten en hun naasten een zo waardige en comfortabele mogelijke tijd bij ons mogen ervaren. We vinden het daarbij belangrijk dat onze gasten de kans krijgen om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen van het leven waarbij zij alle ruimte krijgen om dit naar eigen wens in te vullen”, is de visie van het team verpleegkundigen van Vierstroom.

De verpleegkundigen blijven in dienst van zorgorganisatie Vierstroom. Er is wekelijks overleg met de kaderarts en de coördinator binnen de hospice. “Dat brengt rust voor de gasten en hun familie. Er zijn rechtstreekse contacten en er is goede communicatie; wij zijn er heel blij mee,” aldus Brigitte de Jong, manager van Hospice Lansingerland.

Check Also

Maaltijdservice voor heel Lansingerland

Lansingerland - In 2015 begon Welzijn Lansingerland in samenwerking met De Jong Diepvries met het rondbrengen van warme maaltijden in Lansingerland. Daarnaast had Huize Petrus de soortgelijke maaltijdservice Tafeltje Dekje voor Berkel en Rodenrijs. In juni 2018 is Petrus hiermee gestopt en zijn alle mensen die de maaltijden afnamen, alsook de vrijwilligers, overgegaan naar de maaltijdservice van Welzijn.

Geef een reactie