zondag 17 november 2019 | week 46
Home » Nieuws » Berkelse powervrouw start met Powerful Business Women’s Network

Berkelse powervrouw start met Powerful Business Women’s Network

Beloond met een Award

Berkelse powervrouw start met Powerful Business Women’s Network

Berkel en Rodenrijs – Tineke Rensen werd op haar 25ste ondernemer, maakte een groei van zowel haar bedrijf als van zichzelf door, verkocht na jaren haar bedrijf en richtte vorig jaar Powerful Business Women’s Network op. Een gat in de markt en zeer welkom, want de organisatie van de internationale WinTradeAward viel de groei op en nomineerde Tineke uit de meer dan 500 aanmeldingen en noemde haar ‘highly commended’. Daarvoor werd ze met de meeste publiekstemmen als finalist geplaatst in de categorie Women’s Independent Network.

Trees Borkus-Henskens

In de negentiger jaren werd Tineke uitgeroepen tot beste vrouwelijke ondernemer van Zuid-Holland. Op haar 25ste – na de sportopleiding CIOS met goed gevolg afgesloten te hebben – ging ze van start met het organiseren van outdooractiviteiten. Daar maakte ze kennis met wildwaterkajakken. Ze groeide er in door en viel internationaal veelvuldig in de prijzen. Maar ook haar bedrijf groeide. Naast survival en kajakken kwam daar het mountainbiken bij. “Ik was vanaf het eerste moment internationaal ondernemer. Vanuit mijn kantoor (eerst aan huis en vervolgens vanuit kantoor) werd veel geregeld en we startten na de Ardennen en vervolgens ook in Frankrijk en Italië. Ik was financieel onafhankelijk en de winst ging terug in het bedrijf. Was het in de winter wat rustiger, dan verzorgde ik skilessen in de wintersportgebieden. Met name in de beginperiode heb ik moeten knokken, want ik belandde in een ‘mannenwereld’, maar daarin heb ik veel geleerd en tussen collega’s werd ik serieus genomen.”

Inspireren

Na 22 jaar verkocht Tineke haar bedrijf en was inmiddels ook lid van de Ondernemersvereniging Pijnacker/Nootdorp (OVPN), omdat ze in die tijd vanuit een kantoor in Delfgauw werkte. “Er zat voor mij geen uitdaging meer in mijn bedrijf. Ik ben groeigedreven en wilde andere kwaliteiten benutten. Maar ik schrok van de mentaliteit van vrouwelijke ondernemers. Ze hebben in de meeste gevallen een klein bedrijf en hebben er moeite mee te kiezen tussen gezin en bedrijf, waarbij de kinderen meestal voor gaan.”
Tineke wilde spreker worden, mensen inspireren evenwicht te vinden tussen geluk en geld. Ze groeide door naar businesscoaching en werkt inmiddels bij veel bedrijven en ondernemers. “Ik vond vrouwen heel lang zwak, maar ik ben een stuk genuanceerder geworden. Mijn focus staat op pragmatisch en systeemgericht. Omdat ik ruim 22 jaar met en tussen mannen werkte en ik ook als kind al een ‘jongens’ meisje was die niets met poppen had en liever met de jongens speelde wist ik eigenlijk niet dat er ook een andere manier van werken was. Dat deed ik voorheen af als ‘niet zakelijk denken’. Wat ik wel merkte was, dat vrouwen vaak onzeker zijn, niet kunnen delegeren, wel heel ambitieus zijn, maar zichzelf te weinig waarde toekennen. Als je ze helpt te groeien gebeuren er mooie dingen.”

Focus op vrouw

En dus ging Tineke zich focussen op ondernemende vrouwen.
“Ik geef veel lezingen, ik las er veel over, deed eigen onderzoek naar vrouwelijke ondernemers in Nederland. En wat bleek? 35 Procent zit onder een omzet van € 25.000,- en 80 procent zelfs onder de € 100.000,-. Daar schrok ik van.”
In november 2017 ontwikkelde zij een idee dat in maart 2018 werd gelanceerd: Powerful Business Women’s Network. De eerste ondernemersvereniging voor vrouwen op niveau, zowel nationaal als internationaal, met meer dan € 100.000,- omzet en met de nadruk op groei en/of internationale focus. Tijdens de maandelijkse meetings pitcht iedereen, is er de kans om te masterminden én komt er een spreekster om de vrouwelijke ondernemers van nieuwe kennis te voorzien. Ook is er vooraf en na afloop genoeg tijd om met elkaar te netwerken. Na zes maanden breidde ze haar netwerk uit met vestigingen in zowel Londen als Zürich.
“Vorig jaar zat ik in de zaal tijdens de uitreiking van de Awards in Londen. Volgend jaar wil ik daar staan, was toen al mijn gedachte tijdens dat event, waarbij ruim 1000 man in de zaal zat. Vrouwen vanuit de hele wereld.” Tineke werd voorgedragen, waarna ze stemmen moest gaan vergaren. Iedereen die op haar wilde stemmen moest daarbij ook iets opschrijven over Tineke en haar werk. “Ik was verbaasd van het grote netwerk dat ik heb. Ik ben businesscoach in diverse landen en ook die klanten lieten van zich horen. Ik was blij verrast met de prijs en dat geeft me tevens weer een stimulans. Ik denk dat ik internationaal ben komen bovendrijven, omdat ik veel via social media communiceer en uitdraag wat ik doe een wat er allemaal nog gedaan kan worden. Door zelf te knokken heb ik in de loop der jaren een hoop levenservaring opgedaan. Dan vind je niets meer eng. Je bent zoals je bent en ik geloof in het goede van de mens. Internationaal ondernemen is prachtig en daarin is – zeker vanuit Nederland – veel mogelijk. Maar ik ben er ook van overtuigd dat wij vrouwen veel meer kunnen dan mannen! En daar ga ik het zeker met ze over hebben.”

Check Also

Goed samenspel tussen Helicon en Zandprinses

Berkel/Bergschenhoek - Het was zaterdag 2 november uitstekend weer om naar een concert te gaan: herfstachtig, met af en toe een bui. Muziekvereniging Helicon gaf twee concerten, 's middags en 's avonds in het gemeentehuis van Lansingerland. Het middagconcert was speciaal bedoeld voor kinderen, waarbij Zandprinses Rosa van der Vijver uit Friesland, een hoofdrol vervulde. 's Avonds kreeg het concert een vervolg met een optreden voor volwassenen. Helicon heeft zichzelf goed in de spotlights gezet en hoopt op een aanwas van jeugdige muzikantjes.

Geef een reactie