zaterdag 20 juli 2019 | week 29
Home » Algemeen » Persoonlijke aandacht in het Westpolderhuis
Het Westpolderhuis met voor de ingang Lydia van Winsen (l) vrijwilliger en Gaby Kentie locatiemanager.

Persoonlijke aandacht in het Westpolderhuis

Persoonlijke aandacht in het Westpolderhuis

Berkel en Rodenrijs – Het Westpolderhuis, aan de Gouden Uillaan, bestaat twee jaar. Het is een onderdeel van Dagelijks Leven, een woonvoorziening voor mensen met dementie. Er zijn in Nederland zo’n veertig van deze huizen. In het Westpolderhuis verblijven 22 mensen met een cognitieve stoornis. Zij hebben allemaal hun eigen studio met badkamer, toilet en keukentje.

Door Marianne Karsemeijer

Het Westpolderhuis staat op een mooie, rustige locatie, vlak bij de metro. Het huis, met de omheinde tuin, heeft een vriendelijke uitstraling. In het huis zijn twee huiskamers waar de bewoners verblijven. Elke dag bereidt de kok een verse maaltijd. De mensen mogen zelf bepalen wat ze doen, maar er wordt wel geprobeerd om de bewoners zo actief mogelijk te houden. Ze kunnen meehelpen met koken, afwassen en dergelijke. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten. Het huis beschikt over een beleef-tv., voor spelletjes, geheugentraining of muziek. Eens in de veertien dagen is er een accordeonist en worden er liedjes van vroeger gespeeld en gezongen.

Ander concept

“We proberen het voor de bewoners zo comfortabel mogelijk te maken. Voor wie dat wil zijn er de activiteiten, maar sommigen vinden het fijn om gewoon te luisteren, te breien of iets te lezen, dat is ook prima”, zegt Gaby Kentie, locatiemanager. “Het concept van ons huis is wat anders dan bij gewone verpleeghuizen”, zegt ze. “We zitten ruimer in het personeel, zodat we tijd hebben voor persoonlijke aandacht. We werken via het volledige pakket thuis van de zorgverzekering. Als mensen met dementie thuis wonen krijgen ze wijkverpleging, de mensen die hier wonen krijgen deze zorg hier en dit wordt bekostigd uit het volledige pakket thuis. Voor de kosten van huisvesting, schoonmaak en dergelijke betalen de bewoners huur.”

Vrijwilligers zijn hard nodig

Zoals bij alle zorgorganisaties zijn vrijwilligers onmisbaar. Lydia van Winsen is vaak in het Westpolderhuis te vinden, samen met haar hond Lotje. Ze vertelt enthousiast over haar werk als vrijwilliger. “De sfeer is hier zo fijn”, zegt ze. “De vrijwilligers worden met respect behandeld door zowel het personeel als de bewoners. Ik voel me hier echt thuis.” Helaas is het aantal vrijwilligers klein. “We zouden graag meer mensen hebben die ons komen helpen”, zegt Gaby. “Dat kan bij van alles zijn, bij het ontbijt, avondeten of bij de activiteiten. Of gewoon voor een praatje of een wandelingetje. Iedereen die het leuk vindt om met vergeetachtige mensen om te gaan en die graag iets voor een ander wil betekenen is welkom.”
Voor informatie over vrijwilligerswerk in het Westpolderhuis kan men bellen met tel. 010-3417894.

Check Also

Met de Cultuurbus naar het theater!

Het is het Cultuurbus-team weer gelukt om een leuk theaterprogramma samen te stellen voor het seizoen 2019-2020 De Cultuurbus is bedoeld voor actieve 60-plussers uit Lansingerland die met elkaar een gezellige dag of theatervoorstelling willen beleven, zonder kopzorgen over het vervoer.

Geef een reactie