maandag 15 juli 2019 | week 29
Home » Algemeen » Veehouders nemen massaal maatregelen tegen hittestress bij hun dieren

Veehouders nemen massaal maatregelen tegen hittestress bij hun dieren

Regio – De eerste hittegolf van dit jaar is een feit. Vee is gevoelig voor te hoge temperaturen. Dit betekent dat veehouders in deze periode extra druk zijn om hittestress bij hun dieren te voorkomen. Als de buitentemperatuur boven de 20°C komt en de luchtvochtigheid hoog is, neemt het risico op hittestress toe. Vee dat last heeft van hittestress kan gezondheidsproblemen krijgen en is minder actief. Koeien met hittestress grazen bijvoorbeeld nog maar heel weinig, drinken veel en gaan minder liggen.
Veehouders zorgen continue voor voldoende schoon en vers drinkwater voor de dieren. Op koelere tijden van de dag worden zij gevoerd met fris veevoer. Om bijvoorbeeld verteringsproblemen bij runderen te voorkomen wordt het menu aangepast. Voor kippen is het belangrijk dat ze extra mineralen en vitamine C voorgeschoteld krijgen. Daarnaast nemen veehouders maatregelen in de stal door ventilatoren en vernevelaars in te zetten en het staldak nat te houden. Koeien blijven vaak overdag in de koele stal en gaan ’s avond of ’s nachts naar buiten. Normaliter is dat juist andersom.
LTO Nederland werkt samen met Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en NVWA om veehouders zo goed mogelijk te informeren. GD geeft diergezondheidstips op haar site. Op de site van NVWA staat een nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Welke maatregelen veehouders nemen is te zien op de bekende social mediakanalen onder de hashtag #geenhittestress.

Check Also

Nationale Modderdag

Nationale Modderdag Bleiswijk – Op 28 juni was het landelijke Modderdag. Tijdens Modderdag ontdekken kinderen …

Geef een reactie