woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » fbpost » Zowel bedrijven als personen zwaar gedupeerd na verwoestende brand
De schade in de woningen was groot.

Zowel bedrijven als personen zwaar gedupeerd na verwoestende brand

Zowel bedrijven als personen zwaar gedupeerd na verwoestende brand

Berkel en Rodenrijs – Een voor Lansingerland ongekend grote uitslaande brand zorgde begin vorige week niet alleen voor veel ophef en het in actie komen van een groot aantal hulpdiensten, maar ook omwonenden, het doorgaand verkeer en de E-lijn ondervonden hinder. Nu de rook is opgetrokken en er gestart is met het opruimen van de restanten van wat eens een groot bedrijvenpand was blijkt, dat zowel het beddenbedrijf als de kringloopwinkel, maar ook enkele bewoners van de voormalige panden zwaar gedupeerd zijn.

Trees Borkus-Henskens

Leo Boenders en zijn echtgenote Jacqueline van der Ree wonen al jaren boven de kringloopwinkel met als buur een zus. De vrouwen zaten boven op hun terras te genieten van het mooie weer toen ze brandalarm hoorden. Leo vertelt: “Ze hoorden wat reuring op straat en gingen een kijkje nemen. Toen ze beneden kwamen zagen ze de vlammen al uit het dak slaan. Snel zijn ze terug het huis in gegaan om de honden en katten in veiligheid te brengen, waarna niemand meer naar binnen mocht. Zelf was ik op m’n werk in de buurt, maar toen ik overal sirenes hoorde heb ik het bedrijf van mijn vrouw op de Industrieweg gebeld. Van een medewerkster hoorde ik wat er loos was. Toen ik arriveerde stond er al een hele rij brandweerwagens.”

Contact

Leo en zijn vrouw hadden altijd goed contact met de brandweer toen zij zelf hun bedrijf nog in het grote pand hadden. “Er was goede controle en Peter van de Berkelse brandweer kwam regelmatig langs. Maar sinds alles naar Rijnmond is gegaan is dat contact er niet meer en is ook de controle sterk afgenomen,” kan hij niet nalaten op te merken. “Geluk bij een ongeluk was, dat de wind ‘de goede kant’ uit stond; met name voor de panden die er vlak achter staan. Daar is, zo hoorde ik, de schade beperkt gebleven tot waterschade en een kromgetrokken wand. Gelukkig kon ook iedereen op tijd het pand verlaten. Twee brandweerlieden kregen last van oververhitting, maar daar gaat het gelukkig weer goed mee.” De bewoners kregen hartverwarmende reacties, maar naar huis terugkeren was geen optie; ze mochten er alleen nog even wat waardevolle papieren uithalen. Het deel waar zij wonen werd niet door brand verwoest, maar liep grote schade op en zal eveneens worden afgebroken. Leo en zijn vrouw wonen nu tijdelijk bij een zoon in Terbregge en de zus Ina Sparreboom bij een dochter in Berkel, maar ze hopen snel terug te kunnen keren naar Berkel en Rodenrijs waar ze al jaren wonen. “Je wilt het niet geloven, maar er hebben zich meteen na de brand al drie gegadigden gemeld die zeiden interesse te hebben in de grond!”

Woonurgentie

Burgemeester Pieter van de Stadt reageert met: “Wat een verschrikkelijke dag voor alle betrokkenen, dit was een van de grootste branden die ik ooit heb meegemaakt. Ik ben opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen met ernstig lichamelijk letsel. Er is wel ongelofelijk veel materiële schade. Op de dag van de brand sprak ik met alle slachtoffers ter plaatse en heb ik hen slachtofferhulp aangeboden. De dag erna heb ik één van de dames, die haar huis heeft verloren als gevolg van de brand, op het gemeentehuis ontvangen. Het verlies van je veilige thuis is dramatisch en we realiseren ons dat dit zorgt voor stress en verdriet. We zijn druk in actie om te bepalen of de gedupeerden in aanmerking kunnen komen voor een woonurgentie zodat zij snel een eigen woning kunnen betrekken. Alle slachtoffers worden begeleid door Stichting Salvage, de eerste hulp namens verzekeraars. Ik hoop van harte dat alle getroffenen na dit afschuwelijke drama in staat zijn om hun vertrouwde leven op te pakken en dat we op korte termijn kunnen zorgen voor het bieden van een solide basis van een woning. Ook aan de bedrijven en hun medewerkers is natuurlijk hulp aangeboden.”

Check Also

Dagorkest Vlietstreek vermaakt ouderen

Bleiswijk - Gezien de leeftijd van de meeste aanwezigen in De Leeuwerik gingen zaterdag 12 oktober de beentjes niet van de vloer tijdens het concert van Dagorkest Vlietstreek, maar veel bezoekers bewogen wel op hun stoel mee op de muziek.

Geef een reactie