woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Algemeen » Bouw Hof van Berkel van start

Bouw Hof van Berkel van start

Bouw Hof van Berkel van start

Berkel en Rodenrijs – In aanwezigheid van de toekomstige bewoners ging vrijdagmiddag 21 juni de officiële eerste paal de grond in als start voor de bouw van Hof van Berkel. Het project bestaat uit een zeventiental woningen en ligt aan de Oostmeerlaan aan de rand van De Groenzoom.

Trees Borkus-Henskens

Een locatie in de wijk waar al veel klaar is. Nog een kleine tachtig woningen te gaan en dan is de Meerpolder helemaal klaar. In 2017 werd het initiatief genomen door architect Jan Houweling om een ontwerp te maken voor deze kavel; een uniek project, ook voor de gemeente. Een bijzonder project met nul op de meter, circulair bouwen en co-creatie. Het project omvat 17 grondgebonden woningen in de vorm van eengezinswoningen, twee onder één kap woningen en vrijstaande woningen en is gelegen aan de Oostmeerlaan te Berkel en Rodenrijs, gemeente Lansingerland. Hof van Berkel is ontwikkeld door Houweling architecten, samen met Batenburg Bouw & Ontwikkeling. In 2018 werd een omgevingsvergunning aangevraagd voor deze woningen.

4 C’s

In het project staan de 4 C’s centraal: comfort, co-design en Cradle to Cradle. Er is steeds meer behoefte aan energie neutrale woningen en bij voorkeur gebouwd met materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Tegelijkertijd moet de woning comfortabel zijn en uitstraling hebben. De woningen worden gebouwd volgens het Cradle to Cradle-principe (C2C). Deze relatief nieuwe denkwijze op het gebied van duurzaamheid gaat verder dan het beperken van de schade aan het milieu, maar probeert dit juist te verbeteren door onder meer gebruik te maken van gifvrije en herbruikbare materialen. De woningen worden volledig gasloos en alle daken zijn voorzien van zonnepanelen. Om tot een optimaal resultaat te komen hebben de woningen verschillende daken, waarbij steeds het dak aan de zonkant meer oppervlakte heeft dan aan de andere zijde. De groene sedumdaken op de schuurtjes zorgen voor CO2 opname. Ook kan iedere woning een eigen oplaadpunt voor de auto krijgen.

Trotse wethouder

“Een prachtproject!” aldus een trotse wethouder Albert Abee nadat hij samen met alle aanwezigen getuige was geweest van het heien van de paal. “Uniek voor onze gemeente en mede tot stand gekomen dankzij het doorzettingsvermogen van de heren Houweling en Batenburg. Het is ook nu weer leuk te zien dat de helft van de kopers hier uit de wijk komt en net als de overige bewoners bewust koos voor deze manier van bouwen en wonen.”
De oplevering is in 2020; er zijn nog twee woningen te koop. Nadere informatie over deze woningen is te vinden op www.hofvanberkel.nl.

Check Also

Aanpak rotondes Klapwijkseweg en Boterdorpseweg

De komende twee jaar voert KWS Infra werkzaamheden uit om de rotondes op de Klapwijkseweg en de Boterdorpseweg veiliger te maken. De werkzaamheden aan de eerste twee rotondes (Randweg-West en Oudelandselaan) zijn afgerond. Dit jaar nog zijn de rotondes aan de Tobias Asserlaan en de Oostmeerlaan aan de beurt. In 2020 volgen de rotondes van Weg ##+## Land, Raadhuislaan en Rodenrijseweg.

Geef een reactie