woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Advertorial » Verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen?

Voor elke huizenbezitter komt het moment waarop het huis niet meer perfect aansluit op de wensen. Te klein, te groot of te oud. De vraag is dan: verbouwen of verhuizen? Maar weet u van beide mogelijkheden wat het financiële plaatje is?

Uw nieuwe woonwensen vervullen gaat het makkelijkst met een verhuizing. Op Funda krijgt u met een paar muisklikken een overzicht van alle huizen die aan uw eisen voldoen. Met vaak tientallen foto’s en een uitgebreide omschrijving. Het grote voordeel van verhuizen: u maakt in één keer een frisse nieuwe start.

Verhuizen: wat kost dat ongeveer?

Reken erop dat u minstens 5% van de koopsom kwijt bent aan kosten koper als u een bestaand huis koopt. Deze kosten dient u tegenwoordig vanuit uw eigen vermogen of een schenking van bijvoorbeeld ouders te voldoen. Dit door het feit dat deze niet meer in de hypotheek kunnen worden meegefinancierd. Dat zijn bijvoorbeeld de notariskosten, advieskosten en de overdrachtsbelasting. Voor dat geld krijgt u de sleutel, maar daarmee bent u er nog niet. Ook een huis verkopen kost geld. De makelaar is niet gratis en misschien is het oude huis nog niet verkoopklaar.

Bijkomende kosten

Reserveer ook een bedrag voor de eenvoudige klussen in het nieuwe huis. Want zelfs een instapklaar huis is nooit helemaal af. Denk bijvoorbeeld aan een frisse verflaag op de muren of het ophangen van uw eigen lampen.

Het alternatief: verbouwen

Bij een verbouwing komt veel kijken. U heeft een goed plan nodig, een aannemer en een financiering. Dat vergt een investering en behoorlijk wat werk. Voordeel is wel dat de kosten van een verbouwing meestal goed te begroten zijn. U krijgt er een huis voor terug dat weer als nieuw voelt en dat helemaal naar de nieuwe wensen is aangepast.
U wilt een goed doordachte keuze maken. Dan is het verstandig om de kosten van verhuizen en verbouwen te vergelijken. Verbouwen lijkt vaak duur en ingewikkeld, maar kan soms juist goedkoper zijn. Als u verbouwen en verhuizen vergelijkt, neem dan echt alle kosten mee. Dus niet alleen de hypotheek, maar ook de verf en het behang.

Hulp nodig bij uw afweging? Wij helpen u graag met deze afweging en graag maken wij van de Hypotheker hiervoor met u een vrijblijvende afspraak. U kunt ons bereiken op 010-3133535. Wellicht tot snel!

Serge Dames
De Hypotheker

Check Also

Huisvesting voor uitzendkrachten in boerderij Grijpestijn

Bleiswijk - Aan de Hoekeindseweg in Bleiswijk is een uniek project tot stand gekomen. In de mooie oude boerderij Grijpestijn zijn vier appartementen gerealiseerd waar in totaal 22 uitzendkrachten kunnen wonen. De voorkant van de boerderij blijft intact als woonhuis en is inmiddels verhuurd.

Geef een reactie