woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Lezersschrijven » Reünie Caland Lyceum

Reünie Caland Lyceum

Als eerste leerling uit Bleiswijk kreeg ik van 1959 tot 1963 HBS onderwijs bij het Caland Lyceum in Rotterdam. Er was bij mijn start ook één leerling uit Berkel en Rodenrijs. Ik heb met leedwezen geconstateerd, dat de school moet worden afgebroken. Afgelopen zaterdag 15 juni bezocht ik als oud-leerling de reünie van het Caland Lyceum, wat tegenwoordig de Wolfert van Borselen scholengemeenschap is. Omdat ik vanwege een 40-jarig huwelijksfeest niet de gehele middag en avond kon blijven, kan ik alleen mijn indrukken van die momenten weergeven die ik aanwezig was. Na mijn mulo, ging ik naar het Caland Lyceum, eerst in de dependance Olijflaan en later aan de Argonautenweg, in welke school ook de reünie werd georganiseerd. Ik was in het jaar 1959 de enige Bleiswijker die de school bezocht. Op de website ontdekte ik al, dat er van mijn examenjaar weinig of geen leerlingen aanwezig waren. Uit mijn examenklas zelfs geen enkele. Wat jammer toch dat bij de mensen zo weinig nostalgie is blijven hangen. Ofschoon men mij had verteld, dat het schoolgebouw zwaar verouderd was, is mij dat behoorlijk meegevallen. Veel was er natuurlijk nog herkenbaar. Aanwezigen werden ingedeeld naar de examenjaren vanaf de oprichting tot voor mij het jaar 1970, zelf slaagde ik voor de HBS in 1963. Maar nogmaals jammer dat er geen medeleerlingen meer waren. Gelukkig wel een paar Bleiswijkse inwoners, die later ook het Caland hadden bezocht. Iedere medewerker (leraar) kreeg een badge met de naam opgeplakt. Omdat ik natuurlijk wel wist, dat de meeste leraren al waren overleden, ontdekte ik tussen de namen wel die van mijn oude wiskundeleraat, de heer Eef Jansen. Daar staat hij, wees men mij. Ik liep naar hem toe. Domme vraag natuurlijk: “Kent u mij nog?” Nee natuurlijk niet, maar toen kreeg ik een meer dan brede grijns over mijn gezicht en mijn hart klopte van emotie. “Ik ben Jan Dammes,” zei ik. “Oh, uit Bleiswijk?” zei hij. “86 Jaar oud is dan niet bijzonder.” De school had ik voor altijd in het hart gesloten om verschillende redenen. Toen ik later de dochter ontmoette van de eerste rector, dus ook de mijne, vertelde ik haar dat,
ondanks het feit dat hij een zeer strenge man was, ik het goed met hem kon vinden vroeger. Twee mensen zijn op deze middag zeker blij geworden.

Jan H. Dammes
Bleiswijk

Check Also

Licht aan het eind van de tunnel

Als u denkt dat wij hier lijden onder een niet ophoudende soap van toewijzing standplaatsen, …

Geef een reactie