woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Nieuws » Bijenhotel aan de Idylle officieel onthuld

Bijenhotel aan de Idylle officieel onthuld

Bijenhotel aan de Idylle officieel onthuld

Berkel en Rodenrijs – Woensdag 19 juni onthulden wethouder Simon Fortuyn en Jan Greeve, de initiatiefnemer van de Idylle aan het Offenbachplantsoen, samen het bijenhotel. Ze werden daarbij luid aangemoedigd door leerlingen van basisschool de Poolster.

We kunnen alweer enkele jaren genieten van de Idylle aan het Offenbachplantsoen, waar vele soorten bloemen bloeien en vlinders en insecten zich thuis voelen en waar we gezellig doorheen kunnen wandelen. De provincie Zuid-Holland startte een initiatief om bijenhotels c.q. bijenkasten in gemeenten te plaatsen. Men schreef alle gemeenten aan die kenbaar konden maken of ze een (gratis) bijenhotel wilden hebben.
Wethouder Simon Fortuyn is er een groot voorstander van om de gemeente Lansingerland groener te maken en vindt het ook belangrijk, dat er Idylles bij komen voor onder meer vlinders en bijen, zoals ook in de Groenzoom het geval is. De bijenkast, het ‘hotel’, werd onlangs geplaatst door leden van Natuur- en Vogelwachtvereniging Rotta, in samenwerking met Punt bv, het bedrijf dat het natuuronderhoud in de recreatiegebieden verzorgt en de gemeente Lansingerland.

Het belang van de bij

Woensdag werd het hotel officieel onthuld en daarbij mocht een aantal leerlingen van de Poolster uiteraard niet ontbreken, want binnenkort zal deze basisschool ook een bijenhotel gaan plaatsen. “Het aantal bijen en bijensoorten is de laatste jaren sterk afgenomen en daar willen we wat aan doen. Vandaar dit bijenhotel”, aldus de wethouder. “Bijen zijn heel belangrijk voor het bestuiven van onze fruitbomen, bloemen en dergelijke, dus willen we er een aantal terug brengen in de natuur”. Namens de gemeente gaf Anne-Marie Kok uitleg over bijen. Waarom ze zo nuttig zijn, hoe ze stuifmeel verzamelen en dit meenemen naar de bijenkorf. Ze liet daarbij foto’s zien van verschillende soorten bijen en hield een quiz met de kinderen en aanwezigen, waarbij met hand op steken het antwoord ja of nee kon worden gegeven. Ze kregen allemaal een zoekkaart waarop soorten bloemen stonden vermeld die ze moesten proberen te vinden in de natuur. In het onthulde bijenhotel zitten momenteel al acht ‘metselbijen’, zoals ze worden genoemd.
Namens de provincie was Annette Piepers aanwezig. “Alle gemeenten die ‘ja’ hebben gezegd,, hebben we zo’n bijenhotel verstrekt. Tot nu toe zijn dat er 700. De rest van de bijenkastjes hebben we geschonken aan onder meer kinderboerderijen. De provincie wil dat er overal bijenlandschappen komen. Er is inmiddels een heel netwerk van bloemrijke gebieden bij gekomen”, aldus mevrouw Pieper. “Dat Lansingerland zich daar ook sterk voor maakt is alleen maar te prijzen!”. Zoals gezegd is de Idylle er onder meer om van te genieten. Ook hondenbezitters zijn er, met de hond, welkom, maar het is wel de bedoeling dat de hondendrollen direct worden opgeruimd/meegenomen, want woensdag trapten enkele kinderen én uw verslaggever er ongemerkt in.

Check Also

Dagorkest Vlietstreek vermaakt ouderen

Bleiswijk - Gezien de leeftijd van de meeste aanwezigen in De Leeuwerik gingen zaterdag 12 oktober de beentjes niet van de vloer tijdens het concert van Dagorkest Vlietstreek, maar veel bezoekers bewogen wel op hun stoel mee op de muziek.

Geef een reactie