woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Algemeen » Geschonken brandweervoertuigen doen het goed in Letland

Geschonken brandweervoertuigen doen het goed in Letland

Geschonken brandweervoertuigen doen het goed in Letland

Lansingerland – Afgelopen mei heeft Stichting Hulp Letland weer een humanitair transport verzorgd, waarvan een rolstoelbus en andere hulpgoederen onderdeel waren. Voor de oud-brandweervrijwilligers Egbert Muis, Paul van der Meer en Toon ’t Veen en de huidige nog in dienst zijnde vrijwilliger Gert Schuring was dit meteen een mooie gelegenheid om tijdens de reis bij de brandweerkorpsen van de gemeenten Salacgriva en Ainazi langs te gaan.

Deze plaatsen hadden in 1997 en in 2007 van gemeente Berkel en Rodenrijs brandweerauto’s geschonken gekregen. De brandweervoertuigen waren voorzien van een volledige uitrusting en zeker voor het vrijwillige brandweerkorps van Ainazi, in het noorden van Letland, was de toenmalige gift een uitkomst. Destijds stond er een oud Russisch voertuig in slechte conditie, maar na dat moment beschikten ze over het meest toegeruste voertuig uit de regio en werden ze om assistentie gevraagd door omliggende beroepskorpsen. Ook brandweerhelmen en kleding van de brandweer Bergschenhoek vonden hier hun bestemming.
Zowel het voertuig in Salacgriva, inmiddels 39 jaar oud, als het voertuig in Ainazi, 28 jaar oud, zien er goed onderhouden uit en staan nog als eerste voertuig voor de uitruk. Een bijzonder weerzien met de blusvoertuigen voor de vrijwilligers die er jaren mee gewerkt hebben. Het brandweerpersoneel van Ainazi had een meeting met de teamleden voorbereid en na inspectie van de Nederlandse voertuigen werd er gezamenlijk gegeten. Oude herinneringen werden opgehaald, waarna voorzitter Joop Fuijkkink een bedrag van € 500,- overhandigde aan de commandant voor het onderhoud aan de voertuigen. Regelmatig maakt de Stichting hiervoor geld over naar dit vrijwilligerskorps dat tevens de brandpreventie doet voor een nabijgelegen psychiatrisch kinderziekenhuis. Een mooi weerzien, een hernieuwde kennismaking en een versteviging van de reeds bestaande contacten.
Voor meer informatie zie www.stichting-hulp-letland.nl.

Check Also

Aanpak rotondes Klapwijkseweg en Boterdorpseweg

De komende twee jaar voert KWS Infra werkzaamheden uit om de rotondes op de Klapwijkseweg en de Boterdorpseweg veiliger te maken. De werkzaamheden aan de eerste twee rotondes (Randweg-West en Oudelandselaan) zijn afgerond. Dit jaar nog zijn de rotondes aan de Tobias Asserlaan en de Oostmeerlaan aan de beurt. In 2020 volgen de rotondes van Weg ##+## Land, Raadhuislaan en Rodenrijseweg.

Geef een reactie