woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » fbpost » Open Tuinen dagen, een lust voor het oog

Open Tuinen dagen, een lust voor het oog

Open Tuinen dagen, een lust voor het oog

Lansingerland – Ondanks af en toe een licht regenbuitje, zijn de Open Tuinen dagen op zaterdag 15 en zondag 16 juni succesvol verlopen. Degenen die per fiets of auto langs een aantal tuinen gingen, bleken echte liefhebbers van tuinieren te zijn. Ze lieten zich rondleiden bij particulieren die daarvoor gastvrij en met plezier toegang gaven tot hun tuin.

John Hofman

Bij zo’n route langs diverse tuinen maak je meestal een keuze om er wat korter of langer te verblijven, al naar gelang wat er allemaal te zien is. Ook de uitleg en informatie tijdens zo’n bezichtiging is van groot belang. Maar de meeste tuineigenaren blijken er ook flink verstand van te hebben. Namen van planten en struiken worden vaak moeiteloos genoemd. De Heraut nam een kijkje in Berkel en Rodenrijs en in Bleiswijk.
Het echtpaar Van Dam, wonend aan de Freesiastraat, heeft vele jaren Hotel-Restaurant Van Walsum gehad, maar laat dat nu hoofdzakelijk aan de kinderen over die nu eigenaar zijn. Toch zijn ze beiden nog enkele dagen per week in Rotterdam te vinden. Hij doet hand- en spandiensten en zij zorgt voor de ‘house keeping’. Maar de meeste uren worden aan de tuin besteed. Met name mevrouw is er vaak te vinden. “Vorig jaar, zo hebben we uitgerekend, waren dat zo’n 200 uren”, vertelt Van Dam. Het ziet er dan ook prachtig uit. Ze wonen al veertig jaar in Berkel en Rodenrijs. Op een gegeven moment konden ze er van de gemeente een stuk grond bij kopen en het resultaat is nu: een schitterende tuin, met onder meer heggen, bloemperken en een fonteintje, zodanig aangelegd dat je er met plezier doorheen wandelt. Totaal zo’n 500 vierkante meter. Bezoekers werden gastvrij ontvangen en de koffie en thee stonden klaar. “Onze tuin zorgt voor ontspanning ten opzichte van ons werk in het hotel”, aldus het echtpaar Van Dam.

Lustoord voor vlinders en vogels

We moesten er wel een stukje voor rijden, maar dan kreeg je ook waar voor je geld. Aan het einde van de Hoefweg in Bleiswijk brachten we een bezoek aan het echtpaar Ali en Peter Geneste. Tot 2015 was er een groot grasveld rond wat nu hun woning is. De vorige eigenaar had daar paarden op lopen. Als echte tuinliefhebbers hebben Ali en Peter er een prachtig tuin van weten te realiseren met enkele vijvers er in en een leuk prieeltje. Totaal 4500 vierkante meter. Het bleek veengrond met kleigrond te zijn dus moest er enkele keren worden gefreesd, voordat de planten en struiken er in gingen. “We wilden graag zelf een grote tuin opzetten en dat is gelukt”, aldus Ali. Inmiddels staan er zo’n tweehonderd soorten planten en die komen hoofdzakelijk uit haar eigen kweekkasje. Hierin staan ook nu weer vele kleine plantjes welke binnenkort worden uitgezet. Ze houdt er wel rekening mee welke soorten bij elkaar passen, let op de diverse kleuren en weet zo een variatie in de tuin te creëren, waardoor het er prachtig uit ziet. Elke bezoeker werd zondag professioneel rond geleid en van de nodige informatie voorzien. Hoewel beiden nog werken, besteden ze al hun vrije uren in de tuin. Het is een waar lustoord voor vogels, vlinders en bijen. Doordat alles zo dicht op elkaar staat, is er minder onkruid en wat er staat valt niet zo op. “Ik zorg er wel voor dat het ergste onkruid wordt verwijderd”, lacht Ali, “maar verder laat ik de natuur haar gang gaan”. Ze kent alle planten en struiken bij naam. Ze maakt regelmatig Tuinreizen naar Engeland om ideeën op te doen en ervaart wat precies bij elkaar past qua bladvorming. “Ik bedenk zelf ook combinaties.” Het resultaat mag er zijn. Het is alsof je door een bos loopt, maar dan met planten en struiken. In de vijvers hoorden we de kikkers kwaken. “Gezellig hoor”, aldus het echtpaar. “We genieten er iedere dag van.”

Check Also

Dagorkest Vlietstreek vermaakt ouderen

Bleiswijk - Gezien de leeftijd van de meeste aanwezigen in De Leeuwerik gingen zaterdag 12 oktober de beentjes niet van de vloer tijdens het concert van Dagorkest Vlietstreek, maar veel bezoekers bewogen wel op hun stoel mee op de muziek.

Geef een reactie