woensdag 16 oktober 2019 | week 42
Home » Lezersschrijven » Verwijdering duizendknoop en buxusmot

Verwijdering duizendknoop en buxusmot

Iedereen moet helpen in de oorlog tegen duizendknoop, stond in het AD op 12 juni. Mijn onderstaand advies hierover stond in het AD op 14 juni, wat ging over het moeizaam en kostbaar verwijderen van de Japanse duizendknoop, maar ook over het bestrijden van de buxusmot. Als er in uw tuin maar een enkele plant staat, knip deze dan af tot ongeveer 10 cm boven de grond. Vouw daar overheen een stuk donkere plastic, bjvoorbeeld een vuilniszak en doe daar een elastiekje omheen. Nu krijgt de plant geen licht meer en zal afsterven. Is er echter een groter gebied met deze planten, knip ze af tot op de grond en leg daar een groot stuk goedkoop wortelbeschermdoek overheen. Door hier een laag tuinaarde overheen te storten, kan men daaroverheen gewoon planten neer zetten. Na verloop van tijd kan men controleren of alle duizendknoop dood is. Dus geen dure oplossing nodig van de aarde afgraven etc.
Voor wat de buxusmot bestrijding betreft heb ik proefondervindelijk ook een goedkope en doeltreffend oplossing uitgetest. Men legt langs een kant van de buxus struik/haag een aantal nauwsluitende afvalzakken. Met een hogedrukspuit gaat men deze vanaf de bovenzijde naar beneden geruime tijd hard uit spuiten, eventueel enkele malen herhalen. Op de vuilniszakken zal men na de behandeling de rupsen, de spinragrestanten, dode bruine blaadjes, maar ook veel nieuwe groene blaadjes aantreffen. Natuurlijk zullen de buxustakjes ook enigzins beschadigen door de harde straal, maar mijn buxushaag, die voorheen grotendeels bruin en dood was, herstelt zich prachtig. Ook bij de buren, waar ik dit heb uitgetest. Misschien de moeite waard voordat men gaat rooien?

Antoon E. Derix
Bleiswijk

Check Also

Licht aan het eind van de tunnel

Als u denkt dat wij hier lijden onder een niet ophoudende soap van toewijzing standplaatsen, …

Geef een reactie