dinsdag 15 oktober 2019 | week 42
Home » fbpost » Tussen hoosbuien door gaven vrijwilligers adviezen en informatie

Tussen hoosbuien door gaven vrijwilligers adviezen en informatie

Tussen hoosbuien door gaven vrijwilligers adviezen en informatie

Berkel en Rodenrijs – Eigenlijk hadden we medelijden met al die vrijwilligers die woensdag 12 juni de informatiekraam over hoe je het beste je toekomstige tuin kunt inrichten, bemanden. In samenwerking met de Hoogheemraadschappen Delfland, Schieland en Krimpenerwaard, had de gemeente Lansingerland de wekelijkse marktdag uitgekozen om onder meer te vertellen hoe je je het beste kunt weren tegen enorme hoosbuien. De dag viel echter letterlijk in het water: het kwam met bakken uit de lucht!

John Hofman

Normaal gesproken komt er veel publiek naar de weekmarkt, maar nu was Berkel Centrum tot ver in de middag nagenoeg uitgestorven. Terecht medelijden met de mensen van Natuur- en Vogelwachtvereniging Rotta, want zij hadden zich spontaan aangeboden om de infokraam te bemensen, naast enkele medewerkers van eerdergenoemde instanties.
Het was wel een uitgelezen dag om informatie te verstrekken over hoe je je tuin hoosbui-proof kunt maken. Het idee was van de gemeente Lansingerland, in samenwerking met de hoogheemraadschappen. Tot ongeveer vier uur ’s middags kwam de regen met bakken uit de lucht. Toch waagden sommige mensen het over de markt te lopen om ook even bij de infokraam te stoppen. Binnen in de partytent kregen ze uitleg en advies om de voor- en achtertuin zodanig in te richten, dat ze bestand is tegen veel wateroverlast. Ondertussen deelden de vrijwilligers van onder de paraplu folders en regenmeters uit.

Oplossingen

Tegenwoordig bouwen we en bouwen we maar door: Vinexwijken, steeds grotere gebouwen in de steden, appartementen. Allemaal beton en helaas weinig groen. We hechten allemaal aan ons eigen plekje en privacy door schuttingen te plaatsen en, om lekker buiten te kunnen zitten, alles te betegelen. Gevolg bij hevige regenbuien: water dat niet weg kan. Een afvoerrooster bijvoorbeeld, vlakbij uw schuur, doet al wonderen, met een PVC-pijp onder de grond naar uw afvoerputje. Vergeet dan niet om wat grind onder het rooster te doen, zodat bij het vallen van de bladeren op uw straatje, het water toch weg kan lopen en het rooster niet verstopt raakt. Het regent steeds vaker en harder en dat kunnen we, volgens tv-weerman Piet Paulusma, in de toekomst steeds meer gaan verwachten, evenals hete, droge zomers en najaarsstormen.
Waar zien we tegenwoordig nog veel groen rond woningen? Tegels voor en tegels achter. Het waterschap werkt er hard aan om ruimte te maken voor water, om het op te kunnen vangen in extreem natte periodes. Samen met de gemeente werken ze aan grootschalige projecten zoals nieuwe watergemalen, waterberging (De Boezem aan de Molenweg bijvoorbeeld, red.), waterpleinen en groene daken. Zo’n groen dak kan bijvoorbeeld op de schuur worden gerealiseerd. Het houdt ongeveer de helft van het regenwater vast, dat later weer verdampt. Sedum of andere planten vangen water goed op. Sommige gemeenten geven zelfs subsidie voor de aanleg van een groen dak. Ook een regenton (met deksel tegen muggen en ongedierte) achter op uw straatje kan veel water opvangen. Het riool wordt dan minder belast en u kunt het water gebruiken voor de planten. Zet ‘m wel op een verhoging zodat er voldoende druk is om er een tuinslang aan te koppelen. Een betegeld straatje achter, aflopend naar de brandgang, is wel prettig als u met mooi weer buiten wilt zitten, maar een paar groenstroken rondom is sterk aan te bevelen zodat het regenwater weg kan.

Samen met het waterschap

Zoals gezegd staan er in de meeste nieuwbouwwijken veel schuttingen als erfafscheiding. Door in plaats daarvan een haag te plaatsen of een aantal struiken, zal er een koelere tuin ontstaan omdat de bladeren water doen verdampen. Ze dienen bovendien als schuilplaats voor vogels en insecten. Een ‘levende’ tuin krijg je ook door deze te verfraaien met een vogelhuisje en de juiste bloemen en planten. Ook de gemeente Lansingerland bekijkt momenteel hoe de gemeente groener en toekomstbestendiger kan worden. Daarbij kijkt ze naar de inrichting van het openbare gebied. Samen met de gemeente en het waterschap kunnen we een bijdrage leveren aan het houden van ‘droge voeten’. Met het realiseren van een groene en watervriendelijke tuin helpen we daar aan mee.

Check Also

Indoorfestival DAKERAF voor jongeren Lansingerland

Lansingerland - Met ‘Pubers in de Spotlight’ richt de gemeente Lansingerland zich op een positieve manier op jongeren in Lansingerland. Om hier voor jongvolwassenen een nog prettigere plek te maken om te wonen, leven en zich te ontwikkelen, waarbij wordt geluisterd naar en samengewerkt met de jongeren zelf.

Geef een reactie