dinsdag 17 september 2019 | week 38
Home » Heden & Verleden » Haitsma heeft alles onder één dak!
De beginperiode toen er nog werd gewerkt vanaf de Hoefweg.

Haitsma heeft alles onder één dak!

In deze aflevering (203) van Heden & Verleden kijken we terug op 50 jaar familiebedrijf Haitsma B.V., een begrip in Bleiswijk en omstreken.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Haitsma heeft alles onder één dak!

Samen met medewerkers, familie, vrienden en bekenden werd begin van de maand het 50-jarig bestaan van Service- en Installatie Buro Haitsma B.V. gevierd. Een puur Bleiswijks service- en installatiebedrijf dat in die 50 jaar niet stil heeft gestaan of gezeten. Het ontwikkelde zich in tal van specialismen. Loodgieters, installatiemonteurs, cv-monteurs en elektriciens, ze zijn bij Haitsma B.V. allemaal in dienst. Mede dankzij deze vakbekwame en gemotiveerde medewerkers kan Haitsma B.V. de kwaliteit blijven waarborgen.

Henk, Piet en Tjalling Haitsma stammen uit een echte ondernemersfamilie. Opa Hendrik bouwde in 1960 een winkel aan de Karel Doormanlaan met daarin een groeiend assortiment aan artikelen. Een winkel met in eerste instantie de verkoop van gereedschap, haarden en kachels, maar met de vraag van de klanten groeide het assortiment. Maar er werden ook cv installaties aangelegd en kolenketels geleverd. Er bleef werk aan de winkel, ook toen automatisch gestookte branders op de markt kwamen. Haitsma verbouwde veel ketelhuizen. Tjalling, de zoon van Hendrik, werkte in de zaak mee en had de zorg voor het verwarmingsbedrijf, gericht op de tuinders. Toen hij ziek werd nam diens zoon Piet – toen pas 18 jaar – de zaken van hem over. Hij moest daarvoor een speciale handlichting aanvragen bij het kantongerecht, omdat hij eigenlijk nog te jong was om zelfstandig zaken te kunnen doen. Hij startte op 1 juni 1969 met zijn bedrijf en al snel pakte hij ook het aansluiten van verwarmingen bij particulieren op. In 1974 kwam daar een loodgietersbedrijf bij. Eerder opende Piet een zaak in Waddinxveen, maar die werd na zeven jaar gesloten, omdat het moeilijk was om daar voldoende personeel voor te vinden. Alles ging weer verder vanuit één locatie in Bleiswijk; de bakermat van de Haitsma’s. Piet werkt nu al weer heel wat jaren vanuit een pand aan de Alfred Nobelstraat in Bleiswijk. In 1994 – dat is ook al weer 25 jaar geleden – werd naast het pand een Baderie geopend en vier jaar geleden breidde het bedrijf weer verder uit met de komst van Haitsma Elektro, een techniekpoot.

Familiebedrijf

Haitsma B.V. is een echt familiebedrijf waar ook Joke naast echtgenoot Piet hard in meewerkt. In 1993 kwam hun zoon Remko de gelederen versterken en drie jaar later volgde zoon Marcel. De taken werden goed verdeeld. Remko kreeg de zorg over de service en Marcel over de installatietechniek. Nadat Piet vier jaar geleden ernstige gezondheidsklachten kreeg volgde familieberaad. Er moest een beslissing worden genomen: verkopen of overdragen. Er werd gekozen voor de tweede optie met als resultaat, dat de beide zonen op 1 januari 2018 de zaak officieel overnamen van hun ouders, maar Joke en Piet blijven binnen het bedrijf actief als adviseurs. Een bedrijf met rond de 35 vakbekwame medewerkers (waar er altijd nog een bij kan) en veel vaste klanten; zowel particulier als klein zakelijk. Allemaal in de regio Bleiswijk en omstreken.

Duizendpoot

De Bleiswijkse duizendpoot heeft werkelijk alles onder één dak. Van gas, water, sanitair, verwarming en luchtbehandeling tot elektra. Het is er dan ook altijd een drukte van belang en je kunt de rode auto’s overal tegenkomen. De medewerkers gaan de weg op voor loodgieterswerk, voor alle techniekwerk in en om huis of bedrijfspand, om een cv – of een airco installatie te realiseren, een onderhoudsbeurt uit te voeren, een warmtepomp te leveren en monteren. Haitsma heeft innovatie en service hoog in het vaandel staan en is er trots op installatietechnisch maatwerk te kunnen en mogen leveren. Ook werkt het bedrijf graag mee aan duurzame projecten; vanaf de tekentafel tot de installatie en het onderhoud. Of aan invullingen voor klanten die ouder worden en graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Met aangepast sanitair wil Haitsma B.V. ervoor zorgen dat ouderen ook veiliger en langer in hun eigen huis kunnen wonen. Hierbij kun je denken aan een douchecabine met zitje, aan stevige handgrepen of een douchetoilet. Alles in de badkamer kan worden aangepast om de veiligheid bij gebruik te verhogen.
“We hebben in de loop der jaren al heel wat klanten uit de kou geholpen. Ook ontvangen wij graag jaarlijks belangstellenden tijdens de warmteshows waarbij we naast ons brede assortiment tevens de nieuwste technieken laten zien die gebruikt worden in ons vak. Dat is meestal enkele dagen eind september/begin oktober en die dagen worden druk bezocht.”

Goud

Met elkaar werd rond 1 juni stil gestaan bij het gouden jubileum; met op het feest ook enkele medewerkers van het eerste uur die meegenoten en veel te vertellen hadden over de ontwikkelingen en vernieuwingen die in een snel tempo gaan en elkaar steeds sneller lijken op te volgen.

Check Also

Café-uitspanning ‘Vanouds de Vlashandel’

Bergschenhoek - In de 12e eeuw, maar wellicht al eerder, liep er vanaf Rotterdam in noordelijke richting een pad door het veenland. Aangelegd in die periode tijdens de ontginning van de woeste veenmoerassen daar. Op een zeker moment ontstond op een kruispunt met andere veenpaden een nederzetting. Het begin van het latere 'den Berchsen hoeck'.

Geef een reactie