maandag 25 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » ‘Energiebesparing verdient zichzelf terug!’

‘Energiebesparing verdient zichzelf terug!’

Informatieplicht geldt vanaf 1 juli

‘Energiebesparing verdient zichzelf terug!’

Lansingerland – Voor alle bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas-(equivalent) verbruiken geldt vanaf 1 juli 2019 de Informatieplicht Energiebesparing. Dat dit nog niet voor alle ondernemers duidelijk en bekend is en dat nog niet iedereen die daar voor in aanmerking komt al bezig is met de voorbereidingen daarvan bleek dinsdagavond 28 mei tijdens de door Ondernemend Lansingerland georganiseerde bijeenkomst voor alle ondernemers in de regio over verplichte verduurzaming vanuit de overheid.

Trees Borkus-Henskens

Uiterlijk op 1 juli aanstaande moeten ruim 125.000 bedrijven en organisaties verplicht de overheid informeren over de energiebesparende maatregelen die ze hebben genomen. Edwin Markus en Jaap Kortman verzorgden die avond een presentatie met daarin meer achtergronden over de bedoeling van de Informatieplicht, de maatregelen die je kunt nemen en hoe je daarmee bijdraagt aan energiebesparing.

Het klimaat

Gastspreker van de avond was meteoroloog en weerman Reinier van den Berg, de op dit moment langst presenterende weerman van Nederland. Doordat het klimaat een sterke verwevenheid heeft met duurzaamheid inspireerde Reinier de bezoekers om de kansen te pakken en de uitdagingen van duurzaamheid te zien. Alles draait, zo bleek, om het vinden van de juiste balans. “Het klimaat verandert, we krijgen met steeds meer afval te maken en we zien om ons heen verlies van biodiversiteit,” zo opende hij met de drie hoofdzaken waarover hij het die avond met de aanwezigen wilde hebben. “Het gaat harder regenen en sneeuwen, we krijgen steeds warmere zomers en steeds minder gletsjers, dus minder water dat door de Rijn ons land binnenkomt. Ons land zal onhoudbaar langzaam wegzakken. Dus moeten we komen met de oplossing: de drijvende stad als duurzaam Hollands exportproduct. Dan wordt een crisis een kans.”
Een milieuprobleem is ook een ondernemerskans, zo was Reinier van mening. “In de vorm van zonnepanelen, windparken en bijvoorbeeld een grote zeewaterbatterij waarin we energie kunnen opslaan voor het hele land. We moeten anderen te groen af zijn! Ook in vegetatie en herbebossing, met meer groen de bebouwing in en gebouwen die energie kunnen gaan produceren. Energiebesparing verdient zichzelf terug.”

Adviseurs

Edwin Markus en Jaap Kortman stelden vervolgens de informatie over de al of niet verplichte Informatieplicht aan de orde. Zij begrepen uit berichten dat slechts 1% van de bedrijven die voor de Informatie[plicht in aanmerking komt dit pas heeft gemeld bij DCMR. Het wordt dus nog een hele klus dit allemaal voor 1 juli geregeld te krijgen. Doel van deze actie is versnelling van de energietransitie te bereiken; een gedeelde verantwoordelijkheid. “Maar heb je geen informatieplicht, dan kun je toch aan energiebesparing doen,” zo stelden de adviseurs. Enkele voorbeelden daarvan zijn het isoleren van dak en wand, beter ventileren, verwarmen en verlichten .”Doe je het goed, dan zijn binnen 60 maanden de kosten terug te verdienen.”
Vanuit de zaal kwam de vraag of de vragensteller (overheid) bevoegd is alle vragen op de lijsten die moeten worden ingevuld voor de Informatieplicht wel te mogen stellen. Ook de adviseurs zetten daar hun vraagtekens bij.
De plicht geldt alleen voor de allergrootste bedrijven. Naar verwachting zullen de middelgrote en kleine in een later stadium volgen. Voor meer informatie over de Informatieplicht en het invullen van lange vragenlijsten daarbij: kijk op www.WATTjemoetweten.nl .

Gastheer

Gastheer van de avond René Lamens van Nissandealer Cas Lamens kreeg het laatste woord van voorzitter van Ondernemend Lansingerland Jan Houweling. Hij vertelde in 2017 al bezoek gehad te hebben van medewerkers van DCMR, waarbij geconstateerd werd dat hij wat betreft elektriciteitsverbruik in zijn bedrijf boven de norm zat en met gasverbruik er onder. Dus kwamen er ledverlichting, bewegingssensoren in de kantine en de toiletgroep en werd het pand geïsoleerd. Waarmee hij voldoet aan alle normen.
Wat verwacht hij over vijf jaar met Nissan te staan? “Meer elektrische auto’s, maar zeker niet allemaal. Ik heb ook goede verwachtingen van waterstof en een ontwikkeling in de benzinemotor; die wordt steeds schoner. De industrie zit niet stil.”

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie