woensdag 18 september 2019 | week 38
Home » Heden & Verleden » Leerlingen Prins Johan Frisoschool zien elkaar na 39 jaar terug
De klas in 1978 (de vijfde klas).

Leerlingen Prins Johan Frisoschool zien elkaar na 39 jaar terug

In deze aflevering (201) van Heden & Verleden waren we aanwezig bij een reünie van leerlingen van de Prins Johan Frisoschool die elkaar na 39 jaar weer zagen.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Leerlingen Prins Johan Frisoschool zien elkaar na 39 jaar terug

Berkel en Rodenrijs – Met een reünie en heel veel verhalen werd zaterdag 18 mei een dag om niet snel te vergeten. De leerlingen die voor het merendeel tussen 1973 en 1979 bij elkaar in de klas zaten op de Prins Johan Frisoschool ontmoetten elkaar na 39 jaar weer. Twee klasgenoten bleken niet te traceren, een woont in Zuid-Afrika, een wilde liever niet komen en drie meldden zich af, maar de rest was van de partij en genoot: 22 leerlingen, de juf en de meester van toen!

Het initiatief lag in eerste instantie bij Paul Neelis die vanuit Berkel en Rodenrijs naar Zoetermeer verhuisde. “Benieuwd naar de levensloop van zijn vroegere klasgenootjes nam hij contact op met Leendert van den Beukel in Breda. Die vond het een leuk idee een reünie te organiseren. De derde organisator werd Marjan Oosthoek-van Westreenen; nog steeds wonend en werkend in Berkel en Rodenrijs en bovendien een klasgenootje met veel contacten.
De zoektocht naar alle voormalige leerlingen verliep voor een belangrijk deel via social media, maar er woont ook nog een flink aantal in de buurt. Er werden contacten gelegd en iedereen reageerde enthousiast. Elke naam erbij was weer een stapje dichterbij, maar binnen zes maanden was bijna iedereen benaderd of opgespoord. Vervolgens ging er een mail uit naar iedereen om samen een geschikte datum en locatie te vinden. René Lamens bood spontaan aan de reünie in de showroom van zijn automobielbedrijf te houden. Aan iedereen werd gevraagd iets over zichzelf op papier te zetten en eventueel foto’s uit de schoolperiode mee te brengen. Dat bleken er helaas niet zo veel.

De school

Als kleuter bezochten de leerlingen kleuterschool De Wildzang aan de Wildert, want pas in 1986 kwam de wet op het basisonderwijs waarbij alle leerlingen bijeen kwamen van groep 1 tot en met 8. De lagere school stond in de Julianastraat met als hoofd van de school meester Docter. Maar na het eerste jaar van de reünisten (1974) nam die afscheid en kwam meester Hak. De leerkrachten waren achtereenvolgens in de eerste klas juffrouw Sprenger (die naar Groningen verhuisde), in klas 2 juffrouw De Rijke (was present tijdens de reünie en woont in Rodenrijs), in klas 3 juffrouw van Vlaanderen (was op vakantie), in klas 4 juffrouw van Vrouwenwerff (overleden) en in klas 5 en 6 meester Constandse die eveneens present was.
De juffen en meesters stonden elk voor hun eigen klas; parttimers kende men in die tijd nog niet, maar wel gemengde klassen met daarin zowel jongens als meisjes. De meisjes kregen handwerken en de jongens handenarbeid en aan de overkant van de straat stond de gymzaal voor alle leerlingen. De leerlingen uit de vijfde en zesde klas mochten daar in het speelkwartier ook op de bijbehorende speelplaats spelen en voetballen; de overige groepen speelden op de speelplaats bij de school.
Vlak voor de eeuwwisseling werd besloten om te zien naar een nieuwe school, omdat de oude niet meer voldeed aan de eisen van de tijd en bovendien te klein werd voor het groeiend aantal leerlingen. Aan het einde van het schooljaar in 2001, voordat de leerlingen van de Prins Johan Friso basisschool gingen verhuizen naar de Meerpolder, werd op zaterdag 7 juli de school voor belangstellenden opengesteld om nog een laatste bezoek te brengen. In een deel ervan is nu een tandartsenpraktijk gevestigd en in een deel zijn drie woningen gerealiseerd.

Herinneringen

Terugkijkend op hun lagere schoolperiode komen herinneringen naar boven. Zoals de jaarlijkse werkweken van klas 5 en 6 in de bosrijke omgeving van Austerlitz. Waar veel werd gewandeld en georganiseerd en een rondleiding werd verzorgd door de boswachter. Met de bonte avond als afsluiting en bij het weer naar huis rijden alle kinderen onder de banken, zodat het bij aankomst voor de ouders leek alsof de bus heelmaal leeg was. Maar ook de spannende zolder van het schoolgebouw waar je af en toen naartoe mocht om iets voor de meester of de juf van een plank met voorraad te halen. Op een deel kon je goed lopen, maar op het lange deel langs de straat lagen alleen maar balken en daar mocht geen leerling komen. De lokalen hadden allemaal een tussendeur die open ging als een juf of meester ziek was, zodat een collega de supervisie over twee klassen kreeg. Ook het jaarlijks hand- en voetbaltoernooi op het sportpark was een hoogtepunt waar vooraf flink voor werd getraind.

En daarna

Na de zesde klas viel de groep uiteen en koos ieder zijn eigen weg, waarvan het grootste deel in de directe omgeving. André werkt in een toeleveringsbedrijf voor de tuinbouw, Jaco is verantwoordelijk voor de elektrische installaties in het Ikazia ziekenhuis, Conny werkt in de kraamzorg, Marjan als onderwijsassistent op de PWA school in Rodenrijs, Paul rolde de brandweerwereld in, René nam het automobielbedrijf van zijn vader over, Marieke doet onderzoek op een kwaliteitsafdeling van nieuwe vaccins, Janine werkt op de salarisadministratie, Jeannette werkt in een banketbakkerij, Petra zet zich als taalcoach in, Jolanda is administratief medewerkster, Liesbeth past op kinderen uit de familie, Cora werkt bij het Franciscus Gasthuis als verantwoordelijke voor de TBC laboratoriumdiagnostiek, Angelique werkte bij de belastingdienst en nu voor mensen die haar nodig hebben en Ide is op zoek naar iets passends. Enkele leerlingen zochten het verder van huis: Leendert stuurt de afdeling elektrofysiologie aan in het ziekenhuis van Breda, Eric werkt bij de afdeling Civiele Werken in De Bilt en Joke heeft een stoeterij in het Gelderse Laag-Keppel. Meester Constandse woont in het Westland en geniet van zijn pensioen, evenals juffrouw De Rijke in Rodenrijs.

Tot over vijf jaar

Na in een notendop 40 jaar samengevat te hebben in een paar uur verhalen vertellen wandelde de hele groep richting de Julianastraat om nog even een kijkje te nemen bij de school. Ze mochten bij mevrouw Van den Beukel binnen kijken die in een van de drie woningen woont om te zien wat er van het schoolgebouw is gemaakt en welke details er zijn behouden. Waarna de dag feestelijk en gezellig werd afgesloten bij het Italiaans restaurant in de Herenstraat. Bij het afscheid was de wens ‘over vijf jaar weer!’.

Check Also

Vijf jaar Oud Berkel Rodenrijs

Als terugblik op '5 jaar Oud Berkel Rodenrijs' in 2019 tonen we een vijftal foto’s uit het jaar 1919, dus precies honderd jaar geleden. Nog veel meer beelden en informatie uit de laatste eeuwen staan op de website Oud Berkel Rodenrijs. De Facebookpagina met dezelfde naam geeft meerdere keren per week oude beelden vrij om de herinneringen levend te houden.

Geef een reactie