woensdag 18 september 2019 | week 38
Home » Heden & Verleden » Jeugdkoor Young Voices bestaat 40 jaar
Huidige Jeugdkoor Young Voices .

Jeugdkoor Young Voices bestaat 40 jaar

In deze aflevering (199) van Heden & Verleden vieren we het 40-jarig bestaan van Jeugdkoor Young Voices te Berkel en Rodenrijs.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

Jeugdkoor Young Voices bestaat 40 jaar

“Ik schrok steeds weer als er een politieauto voor de deur stopte. Bleek het onze, inmiddels oud-voorzitter Joop Fuijkkink te zijn. Als hij even snel iets wilde afgeven wat met het koor te maken had, belde hij in politieuniform aan”, vertelt Wiecher Mandemaker, ooit dirigent van het toen zo geheten jeugdkoor De Berkelse Zangertjes. Kort na zijn aantreden werd hieruit een jeugdkoor opgericht dat de naam Young Voices kreeg. Later gingen beide koren onder diezelfde naam verder. Het koor bestaat 40 jaar. De Heraut haalde herinneringen op met enkele oud-leden en de huidige voorzitter, Remmelt Heemskerk.

Uiteraard is oud-dirigent Wiecher bij het gesprek aanwezig. Hij is tenslotte 22 jaar dirigent geweest! In 2009 stopte hij er mee. Nog maar amper 18 jaar had hij het af en toe best wat zwaar met al die meiden. Er zaten er bij die bijna net zo oud waren. Hij kijkt met plezier terug naar die jaren, evenals enkele oud-leden. We zitten om de tafel in de Ark, het (kerk)gebouw waar De Berkelse Zangertjes officieel op 14 mei 1979 van start ging met de repetities onder leiding van Margriet van der Panne en waar die van de huidige Young Voices nog steeds iedere week plaatsvinden. Nu onder leiding van dirigente Carla Veeningen. Joop Fuijkkink is 25 jaar voorzitter geweest. Een man die dit werk met hart en ziel deed en er mede debet aan is dat het koor nog steeds bestaat. Het begon namelijk met ongeveer 25 kinderen.
“Op onze top hadden we zeventig leden en dat zijn er nu ongeveer dertig”, vertelt voorzitter Heemskerk. De jongste is zes en de oudste 25 jaar. Het blijft gissen naar de oorzaak dat het ledental is teruggelopen. Tegenwoordig heeft de jeugd zoveel om handen: ze zijn druk met hun mobieltjes of zitten achter de computer, velen zijn lid van meerdere (sport)verenigingen en bovendien moet je er zin in hebben om in koorverband te gaan zingen. Onder de douche zingen is tot daar aan toe, maar iedere week trouw naar het koor gaan is wat anders. Het oprichten van een jeugdkoor was destijds een experiment, dat later is uitgegroeid tot een volwaardig jeugdkoor dat inmiddels vele eerste prijzen tijdens zangconcoursen heeft weten binnen te halen!

Hoog niveau

Oud-koorlid Lisette Mulder vond het altijd té gezellig bij het koor. “Het is een deel van mijn leven geweest. Het was één grote familie. Soms gingen we met een groepje meiden op wintersport.” In die tijd dacht men wel eens: O, dat is echt een ‘limonadekoortje’: wat liedjes zingen op een repetitieavond, glaasje limonade en weer naar huis, maar nee, dat was het zéker niet. “Het niveau ging steeds omhoog, dankzij Wiecher, die niet echt streng was, maar wel streefde naar perfectionisme.” Haar mede-koorlid uit die tijd, Ilja Huisman, nu bestuurslid en oud-bestuursleden José Boekhout en Elias Ouwerling, zijn het volkomen met haar eens. Was het in het begin de bedoeling dat er jonge kinderen lid werden, van lieverlee werd de leeftijdsgrens opgeschoven. Voorzitter Heemskerk, al weer 10 jaar voorzitter: “Als je eenmaal op een bepaald niveau zit, wil je de goede stemmen in het koor behouden en niet dat ze er op een bepaalde leeftijd van af moeten”. Het koor had destijds ook al een paar jongens als lid en dat is nog steeds zo, maar veel zijn het er nooit geweest. “Op een gegeven moment krijgen ze de baard in de keel en dan is het meestal afgelopen en gaan ze zich concentreren op iets anders.”
“We waren vooral eerst een religieus koor, maar dat zijn we al lang niet meer alleen. We zingen nu ook musicalliederen en voeren deze op met decor en andere attributen, zoals bijpassende kleding. Wel specialiseren we nog steeds in klassieke muziek met het jeugdkoor, waar we in het kinderkoor ook naar toe opleiden. Young Voices behaalde daarmee vele prijzen op nationale zangconcoursen, zowel in binnen- als buitenland. Ook al is het anno 2019 populair, Young Voices wil zich blijven onderscheiden en beslist geen popkoor worden of zijn. Het hogere niveau dat ze nu hebben bereikt, willen ze vasthouden. Ze zongen al menig keer mee tijdens uitvoeringen van de Mattheus Passion in diverse kerken. Er vonden uitwisselingen plaats met koren uit Tsjechië, België en Wales. Allen vinden het bijzonder dat het koor nog steeds bestaat. Dat is volgens hen ook mede te danken aan de enorme inzet van alle bestuursleden in die veertig jaar. Overigens: nieuwe leden zijn van harte welkom tijdens de repetities in De Ark (Oranjestraat) op dinsdag: vanaf 15.30 uur voor het kinderkoor en vanaf 19.00 uur voor het Jeugdkoor

Reünie

Een 40-jarig bestaan is zéker een reden om dit te vieren. Dat gaat ook gebeuren. Er komt op zaterdag 29 juni 2019 een reünie waarbij alle oud-leden welkom zijn. Ze zal worden gehouden in t Manneke aan de Leeweg in Berkel en Rodenrijs. Voor zover mogelijk en adressen kunnen worden achterhaald, worden oud-leden aangeschreven maar men kan zich zelf reeds aanmelden via de website: www.youngvoices.eu, of per email: jubileum@youngvoices.eu .

Check Also

Vijf jaar Oud Berkel Rodenrijs

Als terugblik op '5 jaar Oud Berkel Rodenrijs' in 2019 tonen we een vijftal foto’s uit het jaar 1919, dus precies honderd jaar geleden. Nog veel meer beelden en informatie uit de laatste eeuwen staan op de website Oud Berkel Rodenrijs. De Facebookpagina met dezelfde naam geeft meerdere keren per week oude beelden vrij om de herinneringen levend te houden.

Geef een reactie