zaterdag 7 december 2019 | week 49
Home » Nieuws » Inwoonster Bergschenhoek wint aanleg groen dak

Inwoonster Bergschenhoek wint aanleg groen dak

Inwoonster Bergschenhoek wint aanleg groen dak

Bergschenhoek – Tijdens het onlangs gehouden Klimaatcafé werd een groen dak verloot. De gelukkige winnaar werd Conny van Dorth aan het Maïsveld in Bergschenhoek. Donderdagochtend 2 mei meldde de leverancier zich om het groen te komen aanbrengen. Ook wethouder Albert Abee en Stefan van den Helder van het Burgerplatform Lansingerland Samen Duurzaam waren present tijdens dit ‘groene’ moment.

Trees Borkus-Henskens

Het Klimaatcafé werd 28 maart gehouden bij t Manneke in samenwerking met de gemeente Lansingerland en de Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. Er was tijdens de bijeenkomst voor belangstellenden een loterij waar een groen dak of regenton te winnen was. Die dag was ook weerman Reinier van den Berg aanwezig.

Blij

Winnares Conny was niet alleen blij, maar ook overtuigd van het nut van meer groen. Ze bracht een bezoek aan het Klimaatcafé, omdat ze daarin geïnteresseerd is. “Ik ben favoriet van groen en een beter milieu. Om me heen zie ik veel tuinen met stenen erin en dat vind ik toch wel jammer. We moeten met elkaar goed zijn voor de planeet waarop we leven, maar daarnaast vind ik het ook erg leuk om in de tuin bezig te zijn. Dus meer groen begint al bij je eigen voordeur en bovendien ziet het er leuk uit. We hebben al zonnepanelen en over een groen dak hadden we ook al nagedacht. Ik was dan ook heel blij en verrast toen bekend werd dat wij een groen dak gewonnen hadden op de uitbouw; volgens mij de eerste in de wijk en hopelijk niet de laatste!”

Drie lagen

Na wat beter klimwerk van de wethouder kon de legger van het dak vertellen wat er komt kijken voor het aanbrengen van een groen dak.
“Als basis wordt een ‘ingepakt’ gaasdoek neergelegd mat daarop als tweede laag een doek substraat. Vervolgens komt de aarde- en groenlaag er bovenop. De rand om de doeken heen heb ik vrijgelaten, want daar leg ik vervolgens steentjes in die het overtollige water kunnen opvangen en afvoeren. Het groene dak kan jaren mee, maar bij een erg droge periode is het aan te bevelen het eens nat te maken. Ook kan er na verloop van tijd wat onkruid in gaan groeien van zaad dat vogels meebrengen. Dat kan eruit worden gehaald.”
“In andere wijken van Lansingerland wordt ook al nagedacht over en gewerkt aan een groen dak. In de Weidebuurt wordt zelfs een plan verder uitgevoerd om het met meerdere bewoners samen te doen; een idee dat ongetwijfeld navolging kan krijgen,” wist Stefan van den Helder.

Check Also

Het werk van SchuldHulpMaatjes breidt nog steeds uit

Lansingerland - Op woensdag 27 november jl. reikte wethouder Ankie van Tatenhove aan acht nieuwe SchuldHulpMaatjes na het doorlopen van de noodzakelijke basiscursus het certificaat uit. Ze kunnen direct aan de slag, want de vraag naar een persoonlijk begeleider voor inwoners die in financiële problemen zijn gekomen, neemt nog steeds toe.

Geef een reactie