dinsdag 17 september 2019 | week 38
Home » fbpost » Voorstelling Onderhuids laat het publiek voelen

Voorstelling Onderhuids laat het publiek voelen

Voorstelling Onderhuids laat het publiek voelen

Bergschenhoek – Met een tribune vol familie werd zaterdag 13 en zondag 14 april de voorstelling Onderhuids van Theater Vlammen in de aula van Melachthon Bergschenhoek opgevoerd. Een gewaagde voorstelling waarbij eenzaamheid, pestgedrag en het klimaat afwisselend aan bod kwamen.

Annelies Moerel

Doel van Hélène Kennepohl, regisseur van Theater Vlammen, is alle deelnemers te laten stralen op het podium. Met medewerking van een zanggroep van Het Muziekpand en een dansgroep van Jay’s Place werd het een afwisselende voorstelling voor het publiek.

Herkenbaar

Op toneel ontstaat een herkenbare situatie. Leerlingen van klas 2a van het voortgezet onderwijs komen op. De populaire Olivia beheerst de gangen van de school samen met haar trouwe vriendinnen Zoë en Sharon. Natuurlijk zijn zij continue in de ban van hun uiterlijk, hun mobiel en jongens. Daarnaast is er volop tijd om Sam te pesten. Iedereen doet er aan mee, de leraren die er met hun neus bovenop staan kijken weg. De rol van Sam wordt gespeeld door de vijftienjarige Hadewig van Meurs. Bijzonder gegeven is dat zij in het dagelijks leven zelf pestgedrag heeft ondervonden. Hadewig: “Ik hoop anderen te laten zien wat pestgedrag met iemand doet. Door er open over te zijn kan ik het ook achter mij laten. Tijdens de repetities was iedereen gelijk, die samenwerking met elkaar heeft mij zelfverzekerder gemaakt. We zijn positief met elkaar omgegaan, dan kan ik de negativiteit ook achter mij laten.”
Dat is ook de insteek van Hélène Kennepohl, regisseur van Onderhuids en initiatiefnemer van Theater Vlammen: “Niemand hoeft auditie te doen bij ons. Iedereen mag op zijn manier meedoen en schitteren op het podium, ondanks beperkingen of gebrekkigheden.” Sam vraagt het publiek wat zij moet doen om dit pesten te stoppen. Thorben (negen jaar), die in het publiek zit om zijn zus Dagmar te zien dansen, fluistert het antwoord: “Karatelessen”.

Klimaat

Dan komen de jongere kinderen het toneel op. Zij hebben het onderwerp klimaat bedacht. Begeleid met visuele beelden wordt een enorme hoeveelheid plastic neergelegd. De meidenzanggroep van Het Muziekpand zingt er een mooi lied bij. Ook de Dieren Talk Show van de dansgroep laat zien wat er mis is met het klimaat. De kinderen maken het publiek duidelijk: “Wij zijn boos en bang. Doe er eens wat aan.” Een grote vuilniszak eet alle levende dieren uit de zee op. Dan wordt er een dode boom het toneel opgereden. de boodschap is duidelijk, zo kan het niet langer.

Met Sam loopt het goed af. De leerlingen krijgen inzicht in hun gedrag en overhandigen Sam een dagboek met gedachten die zij tijdens de voorstelling hebben opgeschreven. Stoere bink Timo, gespeeld door Duncan Starrenburg, nodigt Sam uit voor het eindfeest. Zo komt een einde aan de voorstelling Onderhuids. De tribune vol trotse ouders en familieleden loopt langzaam leeg richting uitgang, om alle kleine en grote acteurs een welverdiende zoen te geven.

Check Also

Besluiten b. en w. tijdens zomerreces

Lansingerland - Het college van b. en w. verbetert de verkeersveiligheid van de Zuidersingel en onderzoekt een nieuwe verbinding voor (vracht)verkeer tussen de Molenweg en bedrijventerrein Oudeland. Op advies van de GGD heeft het college per direct een exploitatieverbod voor Kinderdagverblijf Pimmie afgegeven. Het college ziet de grote impact van de standplaatsloting op ondernemers in Berkel Centrum, neemt signalen buitengewoon serieus en verkent met urgentie welke mogelijkheden er zijn.

Geef een reactie