dinsdag 17 september 2019 | week 38
Home » Commentaar » Gele hesjes

Gele hesjes

Even dacht ik aan een late 1-aprilgrap toen ik verzocht werd de raadzaal te verlaten. Het ging over geld. Veel geld. Ik weet niet hoeveel, en u dus ook niet. De vergadering van commissie Samenleving. Onderwerp was de nieuwbouw van Kindcentrum Rodenrijs. Inmiddels zes jaar te laat. De tijdelijke huisvesting van beide basisscholen had allang door permanente nieuwbouw vervangen moeten zijn. Het was financiële crisis en toen volgde steeds uitstel. Intussen brengen honderden leerlingen hun dag door in een abominabele schoolomgeving. Het debat moest over de allerbeste leeromgeving gaan, maar het ging over geld.
Anderhalf jaar geleden werd een architect uitgekozen en even later lag er een uitgewerkte schets. Er werd € 4,8 miljoen gereserveerd, gebaseerd op normbedragen van de overheid. Veel te laag begroot blijkt na ruim een jaar niets doen. Bovendien kost een energieneutraal schoolgebouw even wat meer. De commissie schrok van de fors hoge meerkosten en zocht naar besparingen. De nieuwbouw wordt al uiterst sober en krap van opzet. Geen royale hal, geen extra leefruimte. Ik schrok van enkele woordvoerders die duidelijk nooit een stap in het schoolgebouw hebben gezet en/of het concept bouwplan niet bestudeerd hadden. Moeten zíj beslissen over huisvesting van onze jeugd waar ze zo trots op zijn?
Tijdens de gemeenteraad van 18 april wordt er verder gepraat, deels in besloten vergadering. In mijn verbeelding zie ik verontruste ouders, boze leerkrachten en teleurgestelde bestuurders in gele hesjes op de tribune om zélf te zien en te horen wat hun volksvertegenwoordigers ervan bakken.

Freek J. Zijlstra

Check Also

Rust weergekeerd

Nee, ik ga u niet lastigvallen met een terugblik op het warme weer van vorige …

Geef een reactie