donderdag 22 augustus 2019 | week 34
Home » Heden & Verleden » Kappers vanaf het Rodenrijs tot in het Noordeinde
Kapper Jo Schipper met Rokus Groenewoud en Mar Quak.

Kappers vanaf het Rodenrijs tot in het Noordeinde

In deze aflevering (194) van Heden & Verleden kijken we welke kappers er in de vorige eeuw in Berkel en Rodenrijs werkzaam waren.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Ed Jensen

Kappers vanaf het Rodenrijs tot in het Noordeinde

Berkel en Rodenrijs – In de vorige eeuw waren er diverse kappers actief in Berkel en Rodenrijs. Zij werkten allen bij elkaar en hebben van elkaar het vak geleerd. Tenminste, zo lijkt het als je alle verhalen leest…

Theodures en Ben Heezen

Kapper Dick Kok aan de Rodenrijseweg 215 (nu 387), naast kruidenier Tetteroo, ging failliet, waarna Theodorus (ook wel Do, Dorus of Theo genoemd) Heezen zijn beroep van medewerker bij de kistenfabriek Hordijk eraan gaf en in 1934 het kappersvak inging door de zaak over te nemen. Niet veel later kwam neefje Jan Bierhuis, een zoon van een zus van Theo Heezen, bij hem in de zaak werken. In die tijd werkte Theo Heezen dus samen met zijn zonen Ben en Jan en neef Jan Bierhuis in de zaak en later werkte ook Hans Snels hier.
De familie was verhuisd naar de Vosmaerstraat, waardoor de hele woning aan de Rodenrijseweg als kapsalon werd ingericht, uitgebreid met tabak en parfumerieën. Als leerling ging Ben Heezen toen ook al vele malen op pad om de “wegklanten” thuis te scheren en te knippen. De zonen Ben en Jan hadden uiteindelijk meerdere kapperszaken buiten Berkel en Rodenrijs, onder andere in Bergschenhoek.

Reinder van der Wal

Reinder van der Wal vestigde zich in 1933 in de Kerkstraat 2 op de hoek van de Herenstraat. Daar was hij zowel dames- als herenkapper en verkocht hij tabakswaren. Wat weinigen weten is dat Reinder van der Wal één van de oprichters was van gymnastiekvereniging Advendo. Tot zijn vijfenveertigste was hijzelf ook actief in deze sport. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van het zwembad aan de Sportlaan. Na de sanering van het dorpscentrum eind jaren zestig kocht hij het pand van kruidenier Gorissen aan de overzijde van de Herenstraat. Zijn vrouw Dicky zette de kapperszaak van haar man na diens overslijden in 1972 nog vier jaar voort. Dat was een lastige opgave maar met behulp van kapper Jan Bierhuis lukte dat.

Jan Bierhuis

Als 12-jarige jongen verliet Jan Bierhuis de school en stortte zich in het kappersvak. Hij kon aan de slag bij zijn oom, Theo Heezen, als kapper gevestigd aan de Rodenrijseweg. Daar zou hij totaal 32 jaar blijven. Daarna startte hij in de kapperszaak van de zojuist overleden Reinder van de Wal in de Herenstraat, wiens zaak hij na enkele jaren overnam. Samen met dochter Wilma werden dames, heren en kinderen geknipt en gekapt. Op zijn 62e verjaardag vierde hij zijn 50-jarig kappersbestaan in maart 1992 in de Herenstraat. Daarna wilde Hans de Vogel zijn (Doe Het Zelf) zaak uitbreiden en hij stelde Dicky van der Wal (nog steeds eigenaar van het pand) voor om haar pand aan hem te verkopen. Dat deed ze en dat was het einde van de kapperszaak op deze locatie.

Hans Snels

Hans Snels kwam werken in de zaak van Heezen in het Rodenrijs om hier het vak te leren. Dat deed hij samen met onder andere Jan Bierhuis die ook in de leer was bij Heezen. Samen met Jan werd vele malen deelgenomen aan wedstrijden en concoursen. En ze wonnen menige prijs!
Hans had sinds 1957 een eigen zaak in de Wilhelminastraat in het blok van acht winkels. De huur was toen 38 gulden per week voor de winkel, inclusief de woning erboven.
In het hoge blok zaten bij de oplevering toen Rien Büchner (fotozaak), Arie en Jaap van Dam (levensmiddelen), Rodenburg (bakker), Koos en Annie Smit (elektricien), eerst ouders en later zoon Piet van der Burg (bloemen), Henk en Annie Kennepohl (de Gastronoom), Hans Snels (kapper) en Wouterse (schoenen). Later is Hans ook nog voorzitter geweest van TOGB, met Ben Heezen als vice-voorzitter.

Jo Schipper

Jo Schipper was rond de oorlogsjaren kappersknecht bij Reinder van der Wal. Daarna begon hij voor zichzelf een stukje verderop in de Herenstraat en knipte daar met Rokus Groenewoud en Mar Quak. Kapper Jo Schipper verhuisde toen de Herenstraat eind jaren zestig werd afgebroken naar één van de nieuwbouwwinkels in de Kerkstraat. Hier bleef hij tot 1975. Daarna huurde boekhandel Olree ook de zaak van Schipper erbij.

Cor Krak

In het rechterdeel van het woonhuis aan de Noordeindseweg was aan de achterkant de herenkapsalon van kapper Cor Krak. Aan de voorkant was de sigarenwinkel, waar ook parfumerieën, snoep, staatsloten enz. te koop waren. In het linkerdeel woonde de familie met negen personen. Naast de voordeur een sigarettenautomaat, maar er kwamen alsnog heel veel klanten buiten sluitingstijd aanbellen om sigaretten te kopen. Als je moest wachten op je beurt kon je lekker ver over de polder weg kijken, tot aan Bleiswijk. Voor kinderen had Cor een speciale stoel waar je dan op moest klimmen: soort van hoge kruk. Als hij bijna klaar was sproeide hij je haar nat met een metalen flesje met een lange slang waar een knijpbal aan zat.

De kappers van toen, in Berkel en Rodenrijs, een herinnering waard!

Check Also

De Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht

Tegenwoordig heeft iedere dorpskern een winkeliersvereniging. Ook Lansingerland. De middenstand is echter al sinds jaar en dag op creatieve wijze bezig hun waar onder de aandacht te brengen. In een oude uitgave van de Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht, opgericht op 2 december 1936 te Berkel en Rodenrijs, zijn de verschillen tussen nu en toen goed te zien, maar er zijn ook overeenkomsten.

Geef een reactie