dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » PlayBack geeft voorstelling over jongeren en geld

PlayBack geeft voorstelling over jongeren en geld


Bergschenhoek – SchuldHulpMaatje Lansingerland organiseert op vrijdag 5 april in de Hervormde kerk te Bergschenhoek voor jongeren vanaf 16 jaar de interactieve theatervoorstelling NU over geld uitgeven, geldproblemen, groepsdruk, status en rijkdom. Aanvang 19.00 uur. Er zijn nog enkele plekken vrij. Informatie over beschikbaarheid van (gratis) toegangkaartjes: mail naar bestuurder.dorpskerkbenr@shm-lansingerland.nl of bel 06 – 46847205.

Twintig procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar oud heeft betalingsachterstanden. Gemiddeld is dit een schuld van € 3.681 euro bij 37% van de MBO-ers boven de 18, aldus het Nibud. Gaan jongeren op zichzelf wonen, dan neemt de schuldensituatie toe. Het is hoog tijd om de schaamte rondom schuld te doorbreken, zodat jongeren makkelijker om hulp durven vragen. Daarom presenteert SchuldHulpMaatje (SHM) Lansingerland de interactieve theatervoorstelling NU.

De voorstelling vertelt het verhaal van drie leeftijdsgenoten die mooie spullen en kleren gebruiken om indruk te maken en erbij te horen. Tegelijkertijd moeten zij sparen en verleidingen uitstellen of weerstaan. Als dat niet lukt, ontstaan er schulden. Tijdens de voorstelling en het gesprek doet het publiek mee; ze bedenken een haalbaar financieel plan voor deze personages. Door de interacties hopen de theatermakers dat jongeren inzien dat schulden snel zijn gemaakt. Door telefoonabonnementen, shoppen met afterpay of leningen kunnen geldproblemen snel ontstaan. De overgang naar financieel onafhankelijk worden blijkt voor jongeren soms te snel te gaan, met weinig tijd voor ‘vallen en opstaan’.

In gesprek

Artistiek directeur Kim Zonneveld van PlayBack: “Jongeren leven in een wereld waarin veel geld hebben gewoon lijkt en veel uitgeven de norm. Het bepaalt hun imago welke scooter, telefoon of laptop ze hebben. Omdat geld hebben essentieel lijkt voor veel jongeren en geen of weinig geld hebben taboe, gaan we met jongeren in gesprek: wat betekent geld voor jou en hoe kun jij er het best mee omgaan?”
Theatergroep PlayBack maakt herkenbaar, interactief en educatief theater voor jongeren, hun ouders, docenten en professionals. Zo brengen zij de dialoog op gang over maatschappelijke thema’s als alcoholmisbruik, (online) pesten, seksualiteit en geld. PlayBack maakt gebruik van ‘terugspeeltheater’: Scènes worden opnieuw gespeeld door het betrokken publiek.

Preventie en hulp

SchuldHulpMaatje is een van de organisaties die jongeren helpen om weer grip op hun geld te krijgen en bij het oplossen van (dreigende) schulden. Maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom vindt SchuldHulpMaatje preventie heel belangrijk. Deze voorstelling past daar uitstekend in.
Informatie over PlayBack zie www.tgplayback.nl en over SchuldHulpMaatje Lansingerland zie www.benjijschuldenvrij.nl.

Check Also

Vrijwilligerswerk is zinvol werk

Lansingerland – Voor wie zinvol vrijwilligerswerk wil doen zijn in Lansingerland veel mogelijkheden om aan …