dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Algemeen » Boekenweekthema: De moeder de vrouw

Boekenweekthema: De moeder de vrouw

Boekenweekthema: De moeder de vrouw

Lansingerland – Op zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start, met als thema ‘De moeder de vrouw’. Met talloze feestelijke activiteiten viert Bibliotheek Oostland met dit thema het lezen van een boek en brengt het een ode aan moederschap. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen en discussies te voeren.

Iedereen wordt uitgenodigd om naar de bibliotheek te komen om mee te praten over dit thema, te luisteren naar de gasten en om zich te laten inspireren door de thematitels. De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.
In de Boekenweek organiseert Bibliotheek Oostland drie activiteiten in de vestigingen Pijnacker, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs.
De drie activiteiten zijn heel divers en zeker de moeite waard om te bezoeken. In Pijnacker is een Tegenlicht Meet Up ‘Beste reizigers’ op dinsdag 26 maart om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). Het debat gaat over maatschappelijke omgang met geslacht, gender en seksuele oriëntatie. Toegang is gratis.
In Bergschenhoek vindt op donderdag 28 maart om 14.00 uur een vertel- en schrijfworkshop plaats. Deelnemers aan deze middag wordt gevraagd een voorwerp mee te nemen dat herinnert aan moeder, grootmoeder of een ander moederfiguur in hun leven. Deel verhalen hierover met de andere deelnemers en besluit met een schrijfopdracht. Zo komt men stapsgewijs tot een gedicht over het thema van de Boekenweek. Deze workshop vindt plaats in sociaal café Ontmoet! en is onderdeel van de Lonkende Leestafel. Deelname is gratis.
In Berkel en Rodenrijs wordt donderdag 28 maart om 20.00 uur de lezing ‘Moeders van anderen’ gehouden door Mirthe van Doornik. In april 2018 debuteerde deze schrijfster met de roman Moeders van anderen. Deze roman laat zien wat de impact is van het gedrag van een alcoholische moeder op haar twee dochters. Inloop vanaf 19.30 uur, kaarten kosten € 7,-.

Boekenweekcadeaus

Naast het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Jan Siebelink, is er voor het eerst ook een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door de hedendaagse dichter Neeltje Maria Min en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw. Het Boekenweekessay is dit jaar geschreven door Murat Isik. Hij won met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 en vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde.
Voor meer informatie over het programma zie www.bibliotheekoostland.nl.

Check Also

Directeur ELM zet ‘robijn’ achter zijn naam

Kruisweg - In alle vroegte werd Wouter van de Vendel donderdagochtend 9 mei compleet verrast door zijn medewerkers. Die hadden de kalender goed bijgehouden en geconstateerd dat hun directeur die dag precies 40 jaar werkzaam was bij het bedrijf aan de Kruisweg. Dat robijnen jubileum moest gevierd worden!

Geef een reactie