donderdag 22 augustus 2019 | week 34
Home » Heden & Verleden » Tennis Op Gravel Banen (TOGB) viert 35-jarig bestaan
Het huidige terras met zicht op de velden.

Tennis Op Gravel Banen (TOGB) viert 35-jarig bestaan

In deze aflevering (191) van Heden & Verleden vieren we feest met TOGB Tennis, dat het 35-jarig bestaan viert.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Tennis Op Gravel Banen (TOGB) viert 35-jarig bestaan

De beslissing van het toenmalig bestuur van de Berkelse voetbalvereniging TOGB bleek een goede; in 1983 werd besloten enkele tennisbanen aan te leggen om de leden en enkele niet-leden de gelegenheid te geven kennis te maken met de tennissport. De banen sloten aan bij voetbalvereniging CVV die eveneens enkele banen vrijmaakte voor haar leden.

Toenmalig voorzitter van TOGB Hans Snels en vice-voorzitter Ben Heezen lanceerden het plan in een bestuursvergadering om in de voetballoze maanden recreatietennis te realiseren. De voetballers wisten eigenlijk niet veel van tennis, maar toenmalig bestuurslid Chris van Velzen tenniste bij een andere vereniging en wilde meedenken. Nadat in de gemeenteraadsvergadering groen licht werd gegeven konden de gemaakte plannen verder worden uitgewerkt. Er werd een bezoek gebracht aan voetbalvereniging BVCB in Bergschenhoek die al tennisbanen had aangelegd en er werd met een meetlint gekeken naar de achterste banen van Tennisvereniging Berkenrode. Hekwerk, netten en lijnen werden besteld, belangstellenden konden zich aanmelden lid te worden en de vier gravelbanen konden worden aangelegd.

De start

Op zaterdag 28 april 1984 werd het ‘tennispark’ officieel geopend door voorzitter en mede-initiator Hans Snels. Toen konden de eerste 250 leden met hun houten tennisrackets aan hun eerste TOGB (op de tennisbaan werd dit de afkorting voor Tennis Op Gravel Banen) tennisjaar beginnen. Er werd gestart met vier banen in de lengterichting van het trainingsveld. De weergoden waren TOGB in 1984 niet zo goed gezind, dus de banen stonden veelal blank. Met een groep vrijwilligers van het eerste uur werd met waterstofzuiger, prikstokken, sponzen en wringer hard gewerkt om de banen voor de wedstrijden bespeelbaar te krijgen.
Door een snel groeiende wachtlijst werd in het tweede jaar al besloten uit te breiden naar zes banen. Daar bleef het echter niet bij; elk jaar stond een legertje vrijwilligers klaar om rond en op de banen aan de slag te gaan; zowel bij het opbouwen in het voorjaar als het weer afbreken in het najaar. Er werd een slagkooi gemaakt, de kleedkamers werden verbouwd, er kwam een echte lichtinstallatie en bovendien een terras. Er was een actieve bardienst, er werden toernooien georganiseerd en ook het onderhoud kwam voor een belangrijk deel voor rekening van vrijwilligers. En dat allemaal voor slechts een deel van het jaar. Als de lente naderde werd een groepje enthousiaste vrijwilligers geformeerd dat met hamer, spijkers en heel veel pret de banen op ging bouwen. Op het (winter)trainingsveld van de voetballers verschenen gespijkerde lijnen en netten, het terras langs de baan werd weer in ere hersteld en binnen enkele dagen was van een voetbalomgeving een tenniscomplexje gemaakt waar het goed toeven was. Elk jaar weer waren de mannen van de opbouw terecht trots op hun werk waar maanden van genoten werd door een groeiend aantal spelers. Tot de velden weer nodig waren voor de voetbal; dan verdwenen de tennisnetten.

Groei

De tennisafdeling groeide gestaag; van de eerste 250 leden naar ruim 600 bij het 10-jarig bestaan. Kees Emons was die eerste jaren voorzitter van de tenniscommissie. Na tien jaar nam Jan Hulst die taak in 1994 over. Dick van Leeuwen volgde hem in 1995 op, waarna in de loop der jaren Hans Stoopman, Hans van Teffelen, Rinus Hoogerbrugge en huidig voorzitter Tim Beverwijk de voorzittershamer hanteerden. Als kantine verscheen een loods met kleedkamers erachter; erin een bescheiden bar (Rikkie’s bar) met enkele stoelen. Eveneens een afschrijfbord voor het geval er teveel spelers tegelijk zouden komen. Er werden groepjes geformeerd en de lijst van spelers groeide. De ‘emmerochtend’ deed z’n intrede; ideaal voor nieuwe leden die wat meer mensen wilden leren kennen en zo tennismaatjes ontmoetten. Ook buurvereniging CVV Berkel had enkele tennisbanen, maar toen die verdwenen werd de afspraak gemaakt dat de CVV leden ook bij TOGB konden komen spelen.

Toernooien

Aan het einde van het eerste jaar vonden voor het eerst tijdens een slottoernooi de clubkampioenschappen plaats. De eerste winnaars waren Edwin Hulst (heren enkel), Lida van Zeele (dames enkel), Hans Paul Pernis en Gerard Ragetlie (heren dubbel), Lida van Zeele en Thea van den Bulk (dames dubbel) en Fia en Gerard de Schepper (mix dubbel).
TOGB tennis groeide uit tot een gezelligheidsvereniging met een interne competitie, emmeren op woensdag, veel onderlinge toernooien met feesten na afloop, op de woensdagmiddag gratis les aan kinderen (tot en met 12 jaar) door de tennisleraar en enkele leden, instuif voor scholen op de eerste woensdag van het seizoen en in de wintermaanden klaverjassen. Leden van de hand- en voetbal kregen krijgen korting op het lidmaatschap. Er verschenen ook tennisleraren op de baan. In 2004 werd TOGB een omnisportvereniging met vier afdelingen: SV TOGB met voetbal, handbal, tennis en biljarten.

Nieuw

Het dorp en de vereniging groeiden en zo ook de plannen van TOGB. De tennispoot werd een steeds belangrijkere en dus moesten er na negentien jaar nieuwe (kunst)grasbanen komen. Die werden aangelegd naast het nieuwe clubhuis. Er kwam zelfs een fietsenrek, waardoor de leden niet meer door mochten peddelen tot aan de krijtstreep. Een aantal jaar later verscheen er ook een leuk terras, waardoor het tennis van bovenaf te bekijken werd. De clubkampioenschappen, de interne competitie, de uitwisselingen met andere verenigingen, het jaarlijkse snerttoernooi en de vele andere activiteiten zoals jaarafsluitingen waren een feest om aan deel te nemen of de organisatie een handje te helpen. Op 28 maart 2009 werd een groots Zilverfeest gevierd in de kantine. In juni van dat jubileumjaar kwam oud-tennisser Jan Siemerink een clinic geven. In het najaar van 2013 zijn de tennisbanen gerenoveerd. Het 30-jarig jubileum in 2014 werd weer gevierd met een clinic van Jan Siemerink op de nieuwe banen met na afloop een gezellige barbecue.

Bijzondere leden

In 2010 werden enkele leden die nauw betrokken waren bij de oprichting van de afdeling tennis benoemd tot lid van verdienste. Postuum Hans Snels (in de persoon van zijn zoon Ivo), Ben Heezen en Kees Emons. In 2006 werd Letty Hulst vrijwilligster van het jaar Lansingerland, in 2009 Lid van Verdienste afd. Tennis en in 2015 werd Letty benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Aad Bes werd in 2014 Lid van Verdienste afd. Tennis.

Feest

Zaterdag 30 maart viert de afdeling Tennis van SV TOGB het 35-jarig bestaan met een gratis tennisclinic van Sjeng Schalken, waarna hij een demonstratiewedstrijd speelt. Vervolgens is er live muziek rond de baan en zal een buffet worden geserveerd. Voor de kinderen staat een springkussen klaar en ze kunnen feestelijk worden geschminkt. Leden, maar ook familie en vrienden zijn die dag welkom als toeschouwer. Bij voldoende ruimte kunnen niet-leden zich na 15 maart inschrijven via togbtennisinfo@gmail.com.

Check Also

De Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht

Tegenwoordig heeft iedere dorpskern een winkeliersvereniging. Ook Lansingerland. De middenstand is echter al sinds jaar en dag op creatieve wijze bezig hun waar onder de aandacht te brengen. In een oude uitgave van de Reclame Courant van Winkeliers Vereeniging Eendracht, opgericht op 2 december 1936 te Berkel en Rodenrijs, zijn de verschillen tussen nu en toen goed te zien, maar er zijn ook overeenkomsten.

Geef een reactie