dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Sport » Schoonrijden op de schaats is niet alleen iets van vroeger
Schoonrijden op de schaats prachtig om te zien. Foto: John Hofman.

Schoonrijden op de schaats is niet alleen iets van vroeger

Schoonrijden op de schaats is niet alleen iets van vroeger

Lansingerland – De ouderen onder ons kunnen dat beamen: als er vroeger ijs in de sloten lag dan kwamen de paren op het ijs of soms als groep en zwierden dan van links naar rechts. Ze zijn er nog steeds. Nederland kent nog steeds zes schoonrijgroepen. Ook een aantal inwoners van Lansingerland heeft er plezier in.

John Hofman

Een aantal 60-plussers uit Lansingerland is iedere week te vinden op de kunstijsbaan in Zoetermeer. Dinsdag 26 februari werden ze tijdens de voorjaarsvakantie door Plaswijckpark in Rotterdam uitgenodigd om een demonstratie te geven.
Schoonrijden op de schaats wordt gedaan in het najaar en in de winter. Men werkt dan aan de balans en techniek om de schoonrijslag steeds beter onder de knie te krijgen, maar het is ook elke week een moment van ontspanning.
Sjaan van der Spek, inmiddels 77 jaar, uit Berkel en Rodenrijs: “We doen dit al vele jaren. We zijn aangesloten bij de LVS, de Landelijke Vereniging Schoonrijders. Vanwege de voorjaarsvakantie is het nu heel erg druk in Plaswijck en het management vond het een leuk idee ons te vragen een demonstratie te geven. Dat doen we natuurlijk met veel plezier!” Hoewel de ijsvloer, waarschijnlijk vanwege de aangename buitentemperatuur, wat stroef was, ging het schoonrijden gewoon door. Het trok veel bekijks. Er werd in een groep geschaatst, waarbij ze allen een lange stok vasthouden, maar ook als paar. Een genot om te zien. Kinderen stonden met open mond te kijken.

Goed kunnen schaatsen

Hoofdzakelijk 60-plussers en onder hen zelfs de 83-jarige Coby van Driel uit Bleiswijk: “Ik schaats eigenlijk al vanaf mijn vierde jaar en ben later het schoonrijden gaan beoefenen”, vertelt ze. “Schoonrijgroepen rijden vaak in klederdracht en dan worden ze in het hele land uitgenodigd te komen demonstreren”.
Valpartijen zijn er zelden. Sjaan: “Je leert goed je evenwicht te bewaren en je houdt rekening met elkaar”. Om te gaan schoonrijden moet je uiteraard wel goed kunnen schaatsen en op ijs rijden waarin geen scheuren zitten. Regelmatig zijn er wedstrijden in het land. Er zijn kunstijsbanen in onder meer Hoorn, Utrecht en Zoetermeer.
Mocht u interesse krijgen voor het schoonrijden: een proefles is mogelijk. Informatie: 048 – 841 20 48.

Check Also

Duivensport

Bergschenhoek – Zaterdag 11 mei werden er om 12.30 uur 540 duiven gelost voor een …

Geef een reactie