dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Nieuws » Reizen met STOPenGO lijkt succesvol
Het vertrekpunt van bus 574 bij halte Berkel Westpolder.

Reizen met STOPenGO lijkt succesvol

Reizen met STOPenGO lijkt succesvol

Lansingerland – Lansingerland werd op 9 december vorig jaar de eerste gemeente waar een pilot van de RET van start ging: reizen met STOPenGO. Tussen 20.15 en 23.15 uur staat elk half uur een achtpersoons busje vanaf station Westpolder klaar om passagiers op verzoek te vervoeren. Een nieuw systeem, maar oh zo gemakkelijk, blijkt in de praktijk.

Trees Borkus-Henskens

De nieuwe ‘op verzoek’ lijn kreeg als nummer 574 en is de vervanger van de grote RET bus 174 die voorheen elke avond een lange route maakte en zelden enkele plekken bezet had. Voor Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek wordt nu zeven avonden in de week de kleine variant ingezet die de passagiers op verzoek zowel bij een halte in beide kernen ophaalt als wegbrengt.

Groeiende belangstelling

“Bus 174 reed in de avonduren slechts eenmaal per uur/anderhalf uur. Om het vervoer beter af te stemmen op zowel de vraag als de aansluiting met de metro is deze lijn nu in de avonduren vervangen door de STOPenGO,” vertelt woordvoerder van de RET Rolf Harbers. “Na een rustig begin zien we dat het aantal passagiers per avond langzaam stijgende is. Gemiddeld vervoeren we rond de twintig passagiers per avond. Passagiers die nooit lang hoeven te wachten en zelf aan kunnen geven hoe laat ze de bus nodig hebben.” Hij legt uit: “Het busje staat elk half uur bij Halte Berkel Westpolder en krijgt door waar en hoe laat hij ergens iemand moet ophalen bij een halte. Die passagier kan tot een kwartier voor tijd doorgeven dat hij gebruik wil maken van het busje, maar iets langer van tevoren is wel handiger voor de planning. Komt er iemand uit de metro die niet geboekt heeft maar toch graag mee zou willen naar een halte ergens in Berkel en Rodenrijs of Bergschenhoek, dan laat de chauffeur hem natuurlijk niet staan, maar die passagier krijgt wel meteen het gebruik te horen voor een volgende keer.” Als betaalmiddel gelden alle vervoerbewijzen die ook in andere RET bussen of trams geldig zijn.

Flexibel vervoer

Flexibel vervoer werkt dus net iets anders dan de gebruikelijke lijndienst en dat is nog even wennen. Reserveer altijd vooraf je rit met de STOPenGO-app, via de website of telefonisch. Dan word je op de gereserveerde tijd opgehaald bij de gewenste halte en naar jouw uitstaphalte gebracht. In- en uitchecken werkt verder gewoon zoals je gewend bent. De STOPenGO bus rijdt alleen in een cirkel naar de haltes die vast zijn opgenomen en die qua tijd ongeveer een half uur duurt (zie bijgaand kaartje). Want na dat half uur moet hij weer terug zijn bij de Westpolderhalte; het beginpunt. “We hebben al enkele verzoeken gekregen om bij de N472 een paar haltes toe te voegen, hierover zijn we in overleg met de gemeente en onze opdrachtgever. Dat half uur is er ook de reden van dat we niet naar Bleiswijk kunnen rijden. Daar rijdt bus 173 naar metrohalte Rodenrijs.”

Alle leeftijden

“Tien keer beter dan de lijnbus!” lacht Jayson als bus 574 bij de halte bij Veld en Beemd stopt en hij instapt. “Mijn vriendin woont hier en zelf woon ik bij de Oudelandselaan. Nu kan ik ’s avonds altijd naar huis wanneer ik wil en loop ik niet het risico een uur te wachten voor de bus komt. Je spreekt zelf een tijd af en je hoeft nooit lang te wachten! Ik bel de bus gemiddeld twee keer per week. Is het rustig, dan komt hij wel eens twee minuten eerder, maar dan wacht de chauffeur even. Ik zit eigenlijk nooit alleen in de bus en ik hoop dat de STOPenGO blijft rijden; ideaal en een aanrader.” Opvallend is dat passagiers van alle leeftijden er gebruik van maken. Van en naar het werk, school, de metro of om een bezoekje af te leggen. Veilig en vertrouwd en altijd op de tijd dat het jou het beste uitkomt. Bovendien toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, omdat het busje is voorzien van een oprijklep en ruimte om een rolstoel of wagen mee te nemen. Medio 2019 volgt een evaluatie en de RET is nu al met de gemeente aan het onderzoeken of het aanbod nog beter afgestemd kan worden op de vraag. Nieuwsgierig geworden: kijk voor meer informatie op de site https://www.ret.nl/vraag-antwoord/de-reis/busvervoer/stopengo/hoe-kan-ik-reserveren.html. Daar vind je de telefoonnummers en een instructievideo.

Check Also

Berkel Centrum zet moeders Saskia en Marga in de schijnwerpers

Berkel en Rodenrijs - Voor het derde achtereenvolgende jaar werden twee moeders in Berkel en Centrum in de schijnwerpers gezet met een verrassende verwenochtend rond Moederdag. Iedereen kon een moeder aanmelden waarvan hij of zij vond dat die zo’n verwenochtend verdiende. Bijna honderd aanmeldingen maakten het de organisatie knap moeilijk daar eerst 25 genomineerden uit te selecteren. Die kregen allemaal een uitnodiging om zaterdagochtend 11 mei present te zijn in het winkelcentrum.

Geef een reactie