dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Nieuws » Op de fiets naar het Malieveld

Op de fiets naar het Malieveld

Op de fiets naar het Malieveld

Berkel en Rodenrijs – Nadat Meike Besuyen (17) op Instagram de oproep had zien staan besloot ze deel te gaan nemen aan de klimaatmars in Den Haag. “Ik ben nog te jong om te stemmen, maar deze demonstratie was een goede optie om mijn stem te laten horen!”

Trees Borkus-Henskens

Meike fietst dagelijks vanuit Berkel en Rodenrijs naar het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. ‘Ik mailde naar mijn jaarleider dat ik mee wilde gaan lopen. Het antwoord luidde: het is een recht te staken en bovendien is het goed dat je voor het milieu opkomt. Het voelde goed. Het protest sprak me aan en wel om twee redenen. Het voordeel van het snel aanpakken van het klimaat is groter dan het uitstellen en bovendien loopt Nederland flink achter op de rest van Europa. En dat ondanks de vele mogelijkheden en kennis die er zijn.”
Ze vonden het hypocriet om met het openbaar vervoer naar Den Haag te gaan en daarom pakten Meike en een vriendin de fiets en peddelden donderdagochtend naar het Malieveld. “We hadden vooraf niet gedacht dat de staking zo indrukwekkend en groots zou zijn. Vooral, omdat veel jongeren die ik ken het wel een goed initiatief vonden, maar er niet heen gingen om verschillende redenen. Tussen de groepen lopend hoorde je wel dat de deelnemers veel verschillende standpunten hadden om mee te lopen in de klimaatmars door Den Haag. Voor ons was dat om verandering te kunnen bewerkstelligen in de manier waarop de regering de aanpak tot nu toe (niet) geregeld heeft.” Tussen de marslopers liepen ook enkele tegenstanders. “Ik vond dit een teken van lef; daar had ik meer respect voor dan voor de jongeren die geen zin hadden om te komen!”

Opvallend

Wat Meike opviel was het grote verschil in leeftijd van de jongeren die meeliepen. “Veel leerlingen van middelbare scholen, maar ook veel van basisscholen die met hun ouders of met de klas en juf/meester de reis hadden gemaakt. Maar eigenlijk had ik gehoopt dat het iets meer indruk zou maken bij politici; het is wel onze toekomst waar we voor opkomen en waar zij een belangrijke rol in spelen.” Als er weer een klimaatmars wordt georganiseerd zou Meike zo weer meelopen. “Misschien hebben we nu ook andere jongeren uit Lansingerland enthousiast gemaakt om deel te gaan nemen; het is voor de toekomst van de hele volgende generatie dat er zo snel mogelijk klimaatmaatregelingen worden genomen!”

Check Also

Berkel Centrum zet moeders Saskia en Marga in de schijnwerpers

Berkel en Rodenrijs - Voor het derde achtereenvolgende jaar werden twee moeders in Berkel en Centrum in de schijnwerpers gezet met een verrassende verwenochtend rond Moederdag. Iedereen kon een moeder aanmelden waarvan hij of zij vond dat die zo’n verwenochtend verdiende. Bijna honderd aanmeldingen maakten het de organisatie knap moeilijk daar eerst 25 genomineerden uit te selecteren. Die kregen allemaal een uitnodiging om zaterdagochtend 11 mei present te zijn in het winkelcentrum.

Geef een reactie