dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Nieuws » Bleiswijkse leerlingen sluiten zich aan bij klimaatmars

Bleiswijkse leerlingen sluiten zich aan bij klimaatmars

Bleiswijkse leerlingen sluiten zich aan bij klimaatmars

Lansingerland – Per brief vroeg zij de directeur van haar school – basisschool Anne Frank – toestemming om donderdag 7 februari aan te mogen sluiten bij de klimaatmars in Den Haag; Dana van der Spek uit Bleiswijk, pas 12 jaar, maar heel bewust levend. Ook haar achternichtje Rosa Ellens (17) reisde mee naar Den Haag. “Het gaat om onze generatie. Nederland gaat het klimaatakkoord niet halen, maar we moeten vandaag al beginnen anders zijn we te laat!”

Trees Borkus-Henskens

De klimaatmars – een initiatief van de Haagse Stijn Warmenhoven, oprichter van de beweging Youth For Climate die daarmee reageerde op de klimaatmarsen in België die duizenden jongeren op de been brachten – voor scholieren in Den Haag werd druk bezocht en verliep rustig. Er werd gerekend op rond de 3000 jongeren, maar de organisatie schatte het aantal uiteindelijk op 10.000 tot 15.000.

Luisteren

“Gaaf om in zo’n groot protest mee te lopen; dan wordt er naar je geluisterd. Het hele Malieveld stroomde vol, waarna een mars volgde door Den Haag. Onder andere langs de regeringsgebouwen. Onderweg roepend ‘CO2! Weg ermee!’. Toeschouwers bleven langs de kant staan (met af en toe applaus) en gelukkig verliep alles goed. Deze mars is eigenlijk ook een reactie op de actie van de 16-jarige Greta Thunberg. Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste. Die bekend raakte toen ze besloot om na de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september vorig jaar elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het Zweeds parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering,” kijkt Dana op de dag terug. De deelnemers aan de mars bleken uit alle delen van Nederland naar het Malieveld gekomen te zijn. Dana had met een groep kinderen van VeggieSquad afgesproken. “Ook vlees is een grote reden van de klimaatverandering, maar dat wordt te weinig genoemd.”
Rosa, leerling van het Erasmus College in Zoetermeer, vult aan: “De jongeren die er waren liepen allemaal mee uit overtuiging. Het klimaat mag niet de dupe worden van uitstoot en tot nu toe doet de Europese Unie daar te weinig aan. De politiek zou met jongeren in gesprek moeten; misschien dat deze mars – en misschien volgen er meer – politici in beweging brengt om er echt werk van te gaan maken: van ‘de vervuiler betaalt’. Niet straks, maar nu al beginnen, want met zo doorgaan verpest je de toekomst van je eigen kinderen!”
Na de mars kwam het bericht dat minister president Mark Rutten een groep jongeren gaat uitnodigen om met hen in gesprek te gaan.

Check Also

Berkel Centrum zet moeders Saskia en Marga in de schijnwerpers

Berkel en Rodenrijs - Voor het derde achtereenvolgende jaar werden twee moeders in Berkel en Centrum in de schijnwerpers gezet met een verrassende verwenochtend rond Moederdag. Iedereen kon een moeder aanmelden waarvan hij of zij vond dat die zo’n verwenochtend verdiende. Bijna honderd aanmeldingen maakten het de organisatie knap moeilijk daar eerst 25 genomineerden uit te selecteren. Die kregen allemaal een uitnodiging om zaterdagochtend 11 mei present te zijn in het winkelcentrum.

Geef een reactie