dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Nieuws » Zeer geslaagde Week van de Poëzie

Zeer geslaagde Week van de Poëzie

Zeer geslaagde Week van de Poëzie

Bleiswijk – De Week van de Poëzie is een doorslaand succes geworden. Ze begon donderdag 31 januari al in Ontmoet! in Bergschenhoek, met gemeentedichter Mark Boninsegna en collega dichters, versterkt door kunstenaars van Kunstbreak in Berkel en Rodenrijs, die op basis van het thema/gedicht een kunstwerk hadden gemaakt. Hoogtepunt was de Literaire lunch in Theater ’t Web. Hier genoot een flink aantal deelnemers van prachtige gedichten van bekende dichters. De bekende schrijver/dichter Jan Terlouw was de kers op de taart tijdens de lunch.

John Hofman

Manuela Bijl van Bibliotheek Oostland opende deze middag. Gezeten rond gezellig gedekte tafeltjes in een sfeervol ingerichte zaal, genoten de aanwezigen van de voorgedragen gedichten van en door Jeroen den Harder en Cora van der Lee. Jeroen, die aan een spierziekte lijdt, kwam met een daar op geschreven, aandoenlijk gedicht. Hij kreeg ‘assistentie’ van een van de leden van het Trio Le Chat, dat deze middag uitstekend de muzikale omlijsting verzorgde. Ook Cora bleek een uitstekende dichteres te zijn.

Boeiende voordracht

Ondertussen kwam de lunch, verzorgd door De Ridder Catering en Events uit Bergschenhoek, echt op gang door het uitserveren van de soep. Voordat het hoofdgerecht werd geserveerd, kwam het ‘literaire hoofdgerecht’ de zaal binnen: de inmiddels 87-jarige schrijver/dichter Jan Terlouw. Hij was er helemaal voor uit Twello gekomen. Hij mag dan bekend zijn om zijn serie prachtige jeugdboeken, fictie en non-fictie geschreven boeken alsmede aansprekende poëzie, deze man kan ook, zo bleek deze middag, zijn gedichten boeiend voordragen. Gezeten in een comfortabele fauteuil, las hij een aantal van zijn gedichten voor. Duidelijk kwam in zijn gedichten naar voren dat Terlouw het leuk vindt om ‘te spelen’ met woorden. Zo had hij een groot aantal woorden ritmisch aaneen geregen met een knipoog naar de Sabeldans. Kunst is volgens Terlouw de moeder van verrukking, mits je er voor open staat. Wat opvalt bij zijn gedichten is, dat ze allemaal op rijm zijn geschreven, anno 2019 zijn er steeds meer gedichten die niet op rijm staan, maar rijm spreekt velen toch nog aan. Een mooi gedicht over ‘Zorg’ las Jan voor: ‘…. het is een roeping….. je gaat niet in de zorg voor het gewin’, en dat eindigde met: ….ze zijn niet te betalen’, waarmee hij alle verzorgenden in ons land een hart onder de riem steekt. Van oorsprong natuurkundige en met een lange politieke loopbaan achter de rug, is hij destijds op aanraden van zijn inmiddels overleden vrouw, boeken gaan schrijven. “Het was de verrassing van mijn leven”, vertelt hij in de pauze. Mijn boeken van vijftig jaar geleden zijn nu nog steeds actueel”. In maart 2019 komt er weer een nieuw boek uit, met als titel: ‘De negentigste verjaardag van Louis van Roosgaarde’. Een echte familieroman en geschreven samen met zijn dochter Sanne (al weer het 9e boek samen, red.). De illustraties in dit boek zijn van dochter Ashley, die volgens Terlouw ‘ontzettend goed kan tekenen’. Hij was overigens zeer te spreken over de gezellige Literaire lunchmiddag in ’t Web.

Afsluiting door gemeentedichter

Gemeentedichter Mark Boninsegna mocht deze middag afsluiten met het voorlezen van een aantal gedichten. Sommigen hadden ‘inhoud’ en dat sprak de mensen aan, maar bij andere gedichten fronste menige toehoorder de wenkbrauwen. “Ik begrijp niet alles wat hij zegt”, zei iemand in de zaal, maar dat behoort bij dichterlijke vrijheid. Na afloop kon men gedichtenbundels van de dichters aanschaffen bij de door Boekhandel Muilenburg ingerichte tafel, waar Terlouw uiteraard wilde signeren. Tenslotte een compliment voor het bestuur van Stichting Theater ’t Web. Er waren tevoren vraagtekens of het theater wel toekomst zou hebben. Tot nu toe is er veel belangstelling voor het geboden programma en we kunnen rustig stellen dat Theater ’t Web een verrijking is voor Lansingerland.

Check Also

Berkel Centrum zet moeders Saskia en Marga in de schijnwerpers

Berkel en Rodenrijs - Voor het derde achtereenvolgende jaar werden twee moeders in Berkel en Centrum in de schijnwerpers gezet met een verrassende verwenochtend rond Moederdag. Iedereen kon een moeder aanmelden waarvan hij of zij vond dat die zo’n verwenochtend verdiende. Bijna honderd aanmeldingen maakten het de organisatie knap moeilijk daar eerst 25 genomineerden uit te selecteren. Die kregen allemaal een uitnodiging om zaterdagochtend 11 mei present te zijn in het winkelcentrum.

Geef een reactie