woensdag 21 augustus 2019 | week 34
Home » Advertorial » Bewoners Hof van Berkel maken gebruik van mandeligheid

Bewoners Hof van Berkel maken gebruik van mandeligheid

Bewoners Hof van Berkel maken gebruik van mandeligheid

Berkel en Rodenrijs – Bij de voorbereiding van realisatie van de plannen voor de bouw van Hof van Berkel, een plan dat bestaat uit zeventien woningen en grenst aan De Groenzoom, zal het binnengebied van het plan gemeenschappelijk eigendom worden.

Trees Borkus-Henskens

Mandeligheid, zoals dat gemeenschappelijk eigendom wordt genoemd, komt vaker voor. Op veel plekken liggen (achter)paden, parkeerplaatsen en groen die in gemeenschappelijk eigendom zijn en die dus door de bewoners zelf zowel beheerd als bijgehouden worden.

Cohesie

Het uitgangspunt van Hof van Berkel is een grote cohesie in de wijk en verbondenheid op locatie. Onderdeel daarvan vormt de mandeligheid van het binnenterrein; elke koper heeft zeggenschap over de invulling daarvan, zonder inmenging van de gemeente. Over bijvoorbeeld het soort riolering, de lantarenpalen, de bestrating en de groenvoorziening. Een goede kans dus om het met elkaar te regelen. Daarvoor zal een vereniging worden opgericht die de wensen onderling afstemt.
“Als huizenbezitter is iedereen uiteraard verantwoordelijk voor z’n eigen huis. In Hof van Berkel gaan we dus nog een stapje verder,” aldus bouwer Erik Batenburg. “Elke bewoner wordt medeverantwoordelijk voor z’n directe woonomgeving. Wij denken dat het principe van mandeligheid naadloos aansluit bij het groene en duurzame karakter van Hof van Berkel.
De bewoners van Hof van Berkel zullen samen eigenaar worden van de gemeenschappelijke buitenruimtes. Dus van de groenstrook en de parkeerhavens aan de voorkant en van de binnenplaats of ’het hof’. Spelen voor de kinderen of een oude plataan? In de praktijk betekent het dat de bewoners met elkaar overleggen over bijvoorbeeld het onderhoud van de buitenruimtes. Hoe vaak moet het worden onderhouden en door wie? Doet u het met de andere bewoners of kiest u ervoor om een hovenier in te huren? Of misschien vindt u het een goed idee om in het hof een speeltoestel te plaatsen voor de kleintjes of een mooie, oude Plataan met zo’n filmisch bankje eromheen waarop u zichzelf al in de namiddag een glaasje ziet drinken met de buren?”

Voorstellen

Inmiddels zijn op één na alle woningen onder optie en zal naar verwachting de eerste paal rond de zomervakantie de grond in kunnen. Er liggen twee basisvoorstellen voor het binnenterrein, maar daar kan nog verder op worden gemuteerd. Elke bewoner heeft invloed op de aanpak. “We kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat het binnenterrein afgesloten kan worden, zodat het een veilige speelplek voor kinderen wordt. Het wordt in elk geval een aanpak die door de bewoners gedragen wordt en dat biedt unieke kansen!”

Check Also

M. de Koning Autobedrijven presenteert metamorfose

Rotterdam Ommoord - Met de complete verbouwing van hun pand aan de Vlambloem in Ommoord heeft M. de Koning Autobedrijven het voor elkaar gekregen gasten en klanten te verrassen met een pand dat als nieuw lijkt. Gasten die er in het feestelijke openingsweekend van 11 tot en met 13 juli voor de eerste keer kennis mee maakten gingen er vanuit een nieuw pand te betreden. “Slechts de spanten zijn blijven staan; verder is alles vernieuwd!” weet communicatie medewerker van het bedrijf Dagmar van der Gaag.

Geef een reactie