donderdag 22 augustus 2019 | week 34
Home » Algemeen » Volle zaal bij Kunstgalerie Bleiswijk tijdens kunstlezing
Bleiswijk - Kunstgalerie Bleiswijk organiseerde zondag 27 januari een lezing over het leven en werk van Ossip Zadkine (1890-1967). Mirelle Nunes, Kunsthistorica ##+## Erfgoedspecialist van Kunst uit Zeist, wist de vele aanwezigen met haar enthousiaste presentatie twee uur lang te boeien en inspireren.

Volle zaal bij Kunstgalerie Bleiswijk tijdens kunstlezing

Volle zaal bij Kunstgalerie Bleiswijk tijdens kunstlezing

Bleiswijk – Kunstgalerie Bleiswijk organiseerde zondag 27 januari een lezing over het leven en werk van Ossip Zadkine (1890-1967). Mirelle Nunes, Kunsthistorica & Erfgoedspecialist van Kunst uit Zeist, wist de vele aanwezigen met haar enthousiaste presentatie twee uur lang te boeien en inspireren.

Tijdens de lezing kwam de persoonlijke ontwikkeling van deze kunstenaar aan bod tegen de achtergrond van de roerige twintigste eeuw. Zadkine liet zich inspireren door zowel de klassieke en middeleeuwse beeldhouwkunst als ook de exotische beeldhouwkunst afkomstig uit Afrika en andere continenten.
Het meest bekende beeld “De verwoeste stad” is een beeld dat Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en staat op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum in Rotterdam. Het beeld is van brons en stelt een menselijke figuur voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement. In de loop der jaren heeft het beeld van de Rotterdammers een rits van bijnamen gekregen. Naast “De verwoeste stad” kent men het beeld als “Stad zonder Hart”, “Zadkini”, “Jan Gat”, Jan met de Handjes” en “Jan met de Jatjes”.
In Kunstgalerie Bleiswijk worden wisselende exposities georganiseerd en galerie eigenaar Tom van Giessen wil de komende tijd ook meer lezingen over kunst organiseren. Zo staat er voor 14 april aanstaande alweer een nieuwe lezing gepland: ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’. Aanmelden kan via Kunstgalerie Bleiswijk: www.kunstgaleriebeliswijk.nl.

Check Also

Spreekuur SAMEN Doen

Lansingerland – Jeugd Cultuur Fonds, Jeugd Sport Fonds, Stichting Leergeld, Welzijn Lansingerland, Bibliotheek/Taalhuis, MEE en …

Geef een reactie