woensdag 21 augustus 2019 | week 34
Home » Algemeen » Ook dieren kunnen anders zijn dan hun soortgenoten

Ook dieren kunnen anders zijn dan hun soortgenoten

Ook dieren kunnen anders zijn dan hun soortgenoten

Bleiswijk – Een egel zonder stekels, een vogeltje met hoogtevrees, een konijn met korte oren en een varkentje met smetvrees; als je dat hoort word je vanzelf nieuwsgierig, want het is toch anders dan je gewend bent van die dieren.

Trees Borkus-Henskens

Samen met haar moeder Cathelijne maakte Miek Brouwer het boek Anders, maar dan anders. Vol met dierenverhalen en gedichten van dieren die net even iets anders zijn dan hun soortgenoten. Vanaf 13 februari is het boekje te koop bij Boekhandel Muilenburg in het centrum van Bleiswijk.
Miek is negen jaar en zit in groep 6 van basisschool De Oosthoek. Een gezellige en vooral creatieve meid die op een ochtend wakker werd en bedacht dat het wel leuk zou zijn een keer een boek te schrijven. Dat was vorig jaar mei. Ze wilde het graag over dieren laten gaan en samen met haar moeder maakte ze een lange lijst van dieren die ze kende. Het werden er uiteindelijk 31 die een plekje zouden krijgen in het boek. Het eerste verhaal werd dat van aap Sjaak die helemaal niet grappig is. De dieren in het boek vertellen hun eigen verhaal of het wordt verteld door Sjaak de aap. Bij elk dier werd iets bedacht dat er eigenlijk niet bij past: Evert de panda die geen bamboe lust, zebra Dotje die stippen heeft in plaats van strepen, Harry de ijsbeer die het altijd koud heeft en Wally de slak die zijn huis uit is gezet.

Tekeningen

Naast elk verhaal of gedicht staat een gekleurde tekening. Aan kinderen van school, maar ook aan vriendinnen van haar moeder en ouders en kinderen van het schoolplein werd gevraagd wie een tekening voor het boek wilde maken. Iedereen die wilde kreeg een titel van een verhaal en kon daar iets passends bij maken. Zo kwam er een tekening van een leeuw die niet kan brullen, een paarse olifant, de slimme ezel Bert, vis Pipo die niet kan zwemmen en een tijger zonder nagels. Het werden prachtige tekeningen die met zorg werden gemaakt. Met als doel het boek in 2018 te presenteren, maar dat viel nog niet mee. Dat heb je met creatieve meisjes: die hebben zoveel ideeën dat ze soms ineens overal tegelijk mee bezig kunnen zijn!
Onder de naam MaMiek wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het boek vol verhalen, gedichten en tekeningen. “Het eerste boek, maar ik heb nog genoeg ideeën voor een volgend boek!” weet Miek nu al. “Over voorwerpen die een avontuur gaan beleven,” vertrouwt ze ons vast toe.

Van Anders, maar dan anders is een eerste oplage van veertig stuks gedrukt. Een gratis exemplaar gaat in elk geval naar de school van Miek waarvan zoveel medewerking kwam. Iedereen die belangstelling heeft kan het boek (met in totaal 73 pagina’s) vanaf medio februari voor € 12,- kopen en er meteen van gaan genieten. Een tweede druk behoort ook tot de mogelijkheden. Een bijzonder boek van een bijzonder Bleiswijks kind dat ook een beetje anders is dan andere kinderen. Of ze later schrijfster wil worden? “Ik denk eerder aan model, zangeres of hockeyster,” weet de speelster van HVB, maar haar creatieve geest zal haar vast nog wel meer mogelijkheden voorschotelen.

Check Also

Spreekuur SAMEN Doen

Lansingerland – Jeugd Cultuur Fonds, Jeugd Sport Fonds, Stichting Leergeld, Welzijn Lansingerland, Bibliotheek/Taalhuis, MEE en …

Geef een reactie