woensdag 21 augustus 2019 | week 34
Home » Algemeen » Galerie Oudeland presenteert talent van Lansingerlandse bodem
Berkel en Rodenrijs - De expositie van Galerie Oudeland die donderdagmiddag 17 januari om 15.00 uur op feestelijke wijze werd geopend is er ditmaal een van vier beeldend kunstenaars uit Lansingerland. Drie uit Berkel en Rodenrijs en een uit Bleiswijk.

Galerie Oudeland presenteert talent van Lansingerlandse bodem

Galerie Oudeland presenteert talent van Lansingerlandse bodem

Berkel en Rodenrijs – De expositie van Galerie Oudeland die donderdagmiddag 17 januari om 15.00 uur op feestelijke wijze werd geopend is er ditmaal een van vier beeldend kunstenaars uit Lansingerland. Drie uit Berkel en Rodenrijs en een uit Bleiswijk.

Trees Borkus-Henskens

Toos van Rijn en Kees Lemson tonen in de vitrines werk van steen in soorten en maten, Jos van Rijn van houtdraaien en Bleiswijker Jacques Breugem kreeg de wanden tot zijn beschikking waar hij een fraaie collectie schilderijen kon ophangen.
Toos volgde een opleiding Creatieve Handvaardigheid aan de Vrije Academie in Delft waarin zij kennismaakte met tal van materialen en technieken. Hierin trok drie dimensionaal werken haar het meeste. Zij ging vanaf 2010 beeldhouwen bij Atelier Mooiwerk in Den Haag onder leiding van Sietske de Jong en is daar nog steeds wekelijks te vinden. “Ik werk graag met grote stukken steen, waarbij Serpentijn en Springstone mijn voorkeur hebben. Het blijft leuk en een hele uitdaging om van een ruwe steen een mooi beeld te maken, maar ik laat de vorm van de steen het beeld bepalen. Er gaat erg veel tijd in zitten. In het atelier ga ik hakken, beitelen, vijlen en schuren, waarna ik het beeld meestal thuis polijst. De grote beelden kon ik hier niet kwijt en daarom laat ik wat kleiner werk zien.”
Ook Kees werkt met verschillende soorten steen, maar hij maakt meestal kleinere beelden. “Het begon in 1999 toen ik een cursus kleien ging volgen. Daarna startte ik met een cursus beeldhouwen om vervolgens in de leer te gaan bij Van Beek in Rotterdam. Ik werk met verschillende soorten steen en uit sommige stenen maak ik verschillende beelden. Eens in de week werk ik in een beeldhouwgroep in een oude school aan de Oranjeboomstraat en thuis maak ik het werk af. Meestal teken of boetseer ik iets wat ik maken wil en soms maak ik ergens een foto van. Vervolgens ga ik op zoek naar een geschikte steen. Het is mijn eerste expositie, dus best wel spannend.”

Hout

Jos houdt van hout en werkt daar graag mee. Hij was werkzaam als meubelmaker en timmerman en nadat hij stopte met werken ging hij zich concentreren op houtdraaien; iets wat hij zichzelf aanleerde. “Het ligt aan het stuk hout wat ik er van ga maken. Ik gebruik alle soorten hout. Vaak een stuk van een omgezaagde boom. Dat laat ik eerst drogen, waarna ik het van alle kanten bekijk en er een vorm van maak. Vervolgens gaat het in de draaibank; meestal naar een vooropgezet plan, maar het valt wel eens anders uit, waardoor het ook voor mij een verrassing wordt. Alle soorten hout; hard, zacht, dat maakt niet uit; het is maar net wat ik tegenkom. En soms lijm ik verschillende houtsoorten tegen elkaar en maak er vervolgens een vorm van.

Tuinder

Na een werkzaam leven als tuinder begon Bleiswijker Jacques Breugem op z’n 66ste met een cursus tekenen en schilderen in Schiebroek. Vervolgens stapte hij over naar de schilderclub in De Leeuwerik onder leiding van Nel Boers-La Lau. Iedereen maakt daar zelf de keuze in zowel onderwerp als materiaalkeuze. Jacques schildert voornamelijk stillevens in olieverf en zijn grote inspiratiebron is schilder Henk Helmantel. Af en toe schildert hij bloemen in acryl. Hij exposeerde al eerder in Bleiswijk en Moerkapelle en vindt het leuk anderen mee te laten genieten van zijn werk.

De expositie is dagelijks tot en met 7 maart te bekijken in de hal van het woonzorgcentrum De Oudelandse Hof aan de Oudelandselaan 226 te Berkel en Rodenrijs. De meeste werken die worden geëxposeerd zijn ook te koop.

Check Also

Spreekuur SAMEN Doen

Lansingerland – Jeugd Cultuur Fonds, Jeugd Sport Fonds, Stichting Leergeld, Welzijn Lansingerland, Bibliotheek/Taalhuis, MEE en …

Geef een reactie