donderdag 22 augustus 2019 | week 34
Home » Algemeen » Hoe duurzaam is Lansingerland

Hoe duurzaam is Lansingerland

Hoe duurzaam is Lansingerland

Lansingerland – Iedereen heeft het er over en laat graag zijn of haar mening horen: maar hoe duurzaam is Lansingerland eigenlijk. Wat doen de ondernemers en inwoners van onze gemeente er zelf aan om woning, bedrijf of leefwijze toekomstbestendig te maken, passend in het duurzame profiel. De Heraut kijkt graag even binnen om daar verslag van te doen.

Trees Borkus-Henskens

Joyce en Patricia Kouwenhoven runnen kinderdagverblijf de Zonnestraaltjes aan de Kerkstraat in Bleiswijk. In een sfeervol, bestaand pand waarin zij al langere tijd bezig zijn met het toepassen van duurzaamheid. Vader Bas is daarin hun trouwe en vakkundige steun en toeverlaat.
Zonnepanelen op het dak, de wijze waarop met voeding wordt omgegaan, maar ook de vervanging van de lampen, de ketel, afvalscheiding en isolatie hebben alle aandacht bij De Zonnestraaltjes. Niet alles kan tegelijk worden aangepakt, maar van lieverlee wordt het pand steeds duurzamer en geven Joyce en Patricia een goed voorbeeld voor nu en de toekomst van de kinderen.

Zonnepanelen

Toen De Zonnestraaltjes een paar jaren geleden begonnen met vijftig zonnepanelen op het dak was dat nog best bijzonder, maar inmiddels is het gebruik van zonnepanelen al een stuk bekender. Joyce en Patricia hebben dit aantal inmiddels opgevoerd tot 150. Toen dat gerealiseerd was werd de aandacht gevestigd op de verlichting in het pand.
Joyce: “We hadden veel tl-verlichting, dus er was winst te behalen met led-verlichting, waardoor de teller met 30 tot 40 procent zakte. Bovendien is het netter en rustiger licht wat ook beter voor de kinderen is.
Bij de start van het kinderdagverblijf hebben we meteen de isolatie al aangepakt. Ook werd een brandvertragend plafond aangebracht samen met de isolatie. Vervolgens zijn we van start gegaan met de airco’s. Die gebruikten we in eerste instantie uitsluitend om te koelen, maar inmiddels ook om te (bij)verwarmen in de winter. Inmiddels hebben we ook een nieuwe hybride ketel die voor een goede temperatuur zorg draagt. De airco’s zijn ook op afstand te bedienen, dus als we ’s ochtends binnen komen is de temperatuur al aangenaam. Het is eigenlijk net een puzzel; als je de eerste stap hebt gezet beraad je je al weer op de volgende.”

Beter milieu

Voor met name bedrijven is het interessant om de duurzaamheid in een paar jaar aan te pakken. “Wij zijn een jaar of vier geleden begonnen met de slogan ‘Zonnestraaltjes stralen buiten en binnen’. Aan afvalscheiding doen we allemaal mee; ook daarin geven we het goede voorbeeld.”
Inmiddels wordt nog maar een derde gebruikt van wat ze voorheen gebruikten aan gas. “Stroomgebruik is iets meer; met uitzondering van afgelopen jaar met die mooie zomer. We blijven alert, maar ook vernieuwen en zeker in duurzaamheid. We leveren nu ook energie aan de buren. Voorlopig nog aan twee, maar wellicht kan dat in de toekomst verder worden uitgebreid. Een beter milieu blijft bij ons centraal staan; voor een beter toekomst van de kleintjes!”

Check Also

Spreekuur SAMEN Doen

Lansingerland – Jeugd Cultuur Fonds, Jeugd Sport Fonds, Stichting Leergeld, Welzijn Lansingerland, Bibliotheek/Taalhuis, MEE en …

Geef een reactie