maandag 22 april 2019 | week 17
Home » Algemeen » Alex en Dalila van der Steen vinden hun thuis in Lapland
Een fantastisch beeld uit Lapland. Foto: Alex van der Steen.

Alex en Dalila van der Steen vinden hun thuis in Lapland

“Een mooie, nieuwe ervaring”

Alex en Dalila van der Steen vinden hun thuis in Lapland

Berkel en Rodenrijs – In 2017 verhuisden Alex en Dalila van der Steen met hun twee jonge kinderen van de Nieuwstraat in Berkel en Rodenrijs naar het dorpje Rentjärn midden in Zweeds Lapland. Alex was in Berkel en Rodenrijs één van de karateleraren van Dojo Sidney Kai (aan de Wilgenlaan). Dalila heeft enkele jaren in Bergschenhoek gewerkt en houdt ook erg van sporten. Samen hebben ze in Zweden het bedrijf Lapland Stuga & Tours opgericht (stuga betekent huisje in het Zweeds). Alex en Dalila vertellen over de afgelopen periode.

Tijdens het bezit van hun vakantiehuis in Zweden werd duidelijk dat ze permanent in Zweden wilden gaan wonen. “We wilde meer genieten van het buitenleven, de natuur en de echte jaargetijden. We hebben toen het vakantiehuis verkocht en zijn naar Zweeds Lapland geëmigreerd. Inmiddels wonen we er dus alweer even en is het een ideaal moment om iedereen in Lansingerland te laten weten hoe het hier met ons gaat”, vertellen Alex en Dalila.
“Het verschil met Berkel en Rodenrijs is best groot te noemen, waar we vanuit de Nieuwstraat de winkels direct buiten de deur hadden, lopen we nu vanuit de deur zo het bos in. Ook zien we regelmatig rendieren in de tuin of elanden in het bos.
Het klimaat is ook een verschil met het klimaat in Nederland, ´s zomers valt het mee want het is in Lapland ook boven de 25°C maar is het ’s nachts wel licht. De winters verschillen wel enorm met die in Nederland. Alhoewel er wel gewoon daglicht is in de winter, is een dag met 25 centimeter sneeuw geen uitzondering en komen temperaturen van -35°C ook voor. Dit vergde af en toe wel enige aanpassing.
Het vrijhouden van de oprit met de sneeuwblazer is nu heel normaal voor ons. Ook het rijden over de winterse wegen zijn we inmiddels goed aan gewend.”

Praktisch

Alex en Dalila zijn vooral in een dorpje gaan wonen vanwege praktische redenen. De hoofdwegen zijn dan in de winter gewoon bereikbaar.
“Rentjärn beviel ons direct erg goed, we wonen in een dorpje maar toch midden in de natuur. Er wonen meerdere gezinnen met kinderen, wat voor onze kinderen natuurlijk ook erg leuk is. Ons huis ligt op loopafstand van de accommodatie die we verhuren, voor de interactie met de gasten is dit erg prettig.”
De vier stuga’s voldoen precies aan wat we voor ogen hebben, al moest er nog wel iets aan gebeuren, hier zijn we het in het begin lekker druk mee geweest. Nu zijn de huisjes lekker knus en gezellig voor de gasten die bij ons verblijven.”

Sneeuwscooter

Alex en Dalila hebben bewust de eerste winter zelf alles verkend en beleefd. Alex: “Ik heb afgelopen winter ongeveer duizend kilometer op de sneeuwscooter gereden om de mooiste routes en plekken in de buurt te verkennen. Met de sneeuwschoenen bezocht ik mooie routes naar wildernishutten, ideaal om bij een vuurtje lekker te pauzeren om daarna weer door te kunnen.”
Ook genieten ze nog steeds elke keer als het noorderlicht te zien is. Dalila: “Dan staan we zomaar een uur buiten naar de hemel te turen”.
“We hebben heel veel beleefd en geleerd de afgelopen periode. Soms hebben we wel wat tijd te kort maar we hebben enorm veel plezier hier in Zweeds Lapland. We kunnen ons al behoorlijk redden met de taal en de gebruiken beginnen ook al te wennen, al zal de surströming (gefermenteerde haring) niet zo snel een delicatesse worden voor ons.”
Wil je ook een onvergetelijke vakantie in Lapland, of ben je gewoon benieuwd hoe het verder met Alex en Dalila gaat, kijk dan op www.laplandstuga.com of op Lapland Stuga & Tours op facebook.
Tot slot willen Alex, Dalila en de kinderen een hartelijke groet overbrengen aan bekenden in Berkel en Rodenrijs.

Check Also

Prestigieuze Onderzoeksprijs voor Berkelse leerkracht

Berkel en Rodenrijs - Angela Jansen-Zandbergen, werkzaam op basisschool Het Baken, heeft de 10xBeter! Onderzoeksprijs 2019, van Fontys gewonnen. Zij ontving de prijs woensdagavond 20 maart uit handen van bestuursvoorzitter van Optimus, Harrie van de Ven, tijdens Kennisplaza, het jaarlijkse onderwijsevenement van Fontys Pro Educatie.

Geef een reactie