dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Inloopavond essentaksterfte Bleiswijkse Zoom

Inloopavond essentaksterfte Bleiswijkse Zoom

Inloopavond essentaksterfte Bleiswijkse Zoom

Bleiswijk – Staatsbosbeheer organiseert op dinsdag 22 januari een inloopavond over de essentaksterfte in de Bleiswijkse Zoom Zuid en de Merenweg. Iedereen is tussen 19.00 en 21.00 uur van harte welkom bij Sport en Recreatiecentrum Rottemeren, Kooilaan 1A. Vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

De essentaksterfte is een schimmelziekte waardoor naar verwachting zo’n 90% van de essen in Nederland dood gaat. Daarom start Staatsbosbeheer binnenkort, in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren, met de aanpak van de essentaksterfte in de Bleiswijkse Zoom Zuid en de Merenweg.
De es is een karakteristieke, inheemse boomsoort die niet herstelt van de essentaksterfte. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijk omvallen. Met het weghalen van de zieke essen wil Staatsbosbeheer voorkomen dat omvallende essen of essentakken gevaarlijke situaties veroorzaken. In de Bleiswijkse Zoom Zuid, worden vanaf eind januari de zieke bomen gemarkeerd (geblest), in 2020 worden ze gekapt en afgevoerd. Dat moment is afhankelijk van weersomstandigheden en beschikbare aannemers. Mochten elders in de Rottemeren zieke essen acuut veiligheidsgevaar opleveren, dan worden deze verwijderd.

Onderhoud en herplant

Om overlast voor zowel het gebied als bezoekers te beperken, voert Staatsbosbeheer tegelijkertijd het reguliere onderhoud uit in de Bleiswijkse Zoom Zuid. Hierbij worden indien nodig bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven om te groeien. Door het verwijderen van de zieke essen en andere bomen, kunnen er gaten in het bos ontstaan. Op plekken waar dat nodig is, plant Staatsbosbeheer een variatie aan boomsoorten terug, zodat een toekomstbestendig en aantrekkelijk bos ontstaat en de risico’s op ziektes gespreid worden. De essentaksterfte wordt per deelgebied aangepakt, Staatsbosbeheer verdeelt het werk over meerdere jaren om zo de impact te beperken.
Op heerlijkbuiten.nl/recreatieschaprottemeren, project essentaksterfte kunnen geïnteresseerden de planning van het werk in de verschillende deelgebieden nalezen.
Meer informatie over de essentaksterfte is te vinden op staatsbosbeheer.nl/essentaksterfte.

Check Also

Buurtfeest bewoners Bloemenbuurt

Berkel en Rodenrijs – Zaterdag 22 juni organsieert de buurtgroep van de Bloemenbuurt een wijkfeest. …

Geef een reactie