woensdag 26 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Gert Schuring krijgt weer ruimte in zijn agenda

Gert Schuring krijgt weer ruimte in zijn agenda

Gert Schuring krijgt weer ruimte in zijn agenda

Lansingerland – Het jaar 2018 ligt achter ons, 2019 begint. We spraken de afgelopen weken met inwoners van Lansingerland over het afgelopen jaar en over hun verwachtingen en de uitdagingen voor het nieuwe jaar. In deze editie van De Heraut leest u hun verhalen. In dit artikel kijkt Gert Schuring terug op het jaar 2018 met als hoogtepunt de afronding van de restauratie van de r.k. kerk aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.

Trees Borkus-Henskens

Gert was voorzitter van de restauratiecommissie, bestaande uit zes man onder wie een (externe) constructeur en een bouwmanager. “Het was bijna een dagelijkse baan,” realiseerde hij zich achteraf. Toen hij enkele jaren geleden gevraagd werd lid te worden van de locatieraad (toen nog kerkbestuur) kreeg hij de portefeuille Beheer gebouwen en terreinen. Het zou maar enkele uren in de maand kosten, dus dat leek te doen. Maar al vrij snel na zijn benoeming kwamen de restauratieproblemen van kerk en pastorie op tafel en leek het logisch dat hij er nauw bij betrokken zou raken.
“In eerste instantie werd er van uitgegaan dat er 1,6 miljoen nodig zou zijn voor de restauratie, maar ik kom uit de bouwwereld (jaren bij Hermes & Roepman en 3B Wonen gewerkt), dus ik wist vanuit de praktijk dat er rekening gehouden moest worden met extra kosten. Er bleek uiteindelijk 2 miljoen mee gemoeid. Toen eenmaal besloten was de hoognodige restauratie aan te gaan werden allerlei commissies gevormd om gelden te verzamelen. Mijn eigen taak werd veelomvattend. Ik moest het hele verloop in de gaten houden, contacten onderhouden met iedereen die erbij betrokken was, een nieuwe plek zien te vinden voor De Paardestal, na het aanbrengen van de nieuwe fundatie toezien op het opknappen van de kerk, de muren, de toren en het schilderwerk, maar vervolgens ook de interne verbouwing van kerk en zaal, van nieuwe banken en vloerverwarming. Ook de Mariakapel kwam ter sprake, maar daarover werd afgesproken dat we die pas zouden realiseren als er voldoende geld was. Het voorterrein werd aangepakt en tenslotte kon de kerk worden aangepast voor breder gebruik wat betreft schermen, geluid en camera’s.”

Mariakapel

Al fietsend tijdens een schaarse vrije dag kwamen Gert en zijn vrouw Elly langs een kapel in Berkel Enschot. “We waren onder de indruk en wij niet alleen. Uiteindelijk is de Mariakapel gerealiseerd naar het ontwerp van die kapel. Er kwamen vier prachtige glas-in-loodramen in die architect Minke Oosterlaan ontwierp en Elly maakte. Dat is een hobby van haar waar ze haar hart en ziel in heeft gelegd.” Aan het einde van de restauratieperiode – zondag 11 november – volgde een slotviering waarbij enkele vrijwilligers in het zonnetje werden gezet. Daarbij ontving Gert uit handen van de pastoor een fraai fotoboek over ‘vier jaar restauratie’, gemaakt door Ineke Woutersen met daarin honderden foto’s. Nog te bestellen bij inekewoutersen@me.com of tel. 010-5112912.

2019

De restauratie is voorbij, de kartrekkersrol als voorzitter van de restauratiecommissie eveneens. Gaat Gert zich in het nieuwe jaar vervelen? Lachend: “Nee hoor. Ik krijg nu weer wat meer vrije tijd om zaken aan te pakken waar ik geen of minder tijd voor had. Maar ik blijf lid van de locatieraad en ga me nu ook weer richten op het jaarlijkse regulier onderhoud. Er is eigenlijk altijd wel iets te doen!”

Check Also

Bouw Hof van Berkel van start

Berkel en Rodenrijs - In aanwezigheid van de toekomstige bewoners ging vrijdagmiddag 21 juni de officiële eerste paal de grond in als start voor de bouw van Hof van Berkel. Het project bestaat uit een zeventiental woningen en ligt aan de Oostmeerlaan aan de rand van De Groenzoom.

Geef een reactie