woensdag 26 juni 2019 | week 26
Home » Algemeen » Toekomst van Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven onzeker

Toekomst van Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven onzeker

Einde van SOB Oostland dreigt

Toekomst van Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven onzeker

Oostland – De SOB Oostland, een platform van onderwijs, bedrijfsleven en de overheid dat in 2010 werd opgericht en waar in de jaren die volgden tal van initiatieven tot ontplooiing kwamen, lijkt z’n langste tijd te hebben gehad.

Trees Borkus-Henskens

Het bestuur heeft vastgesteld dat zij de reguliere activiteiten van SOB Oostland, zoals ieder jaar wordt vastgelegd in het activiteitenplan en worden gecoördineerd door programmamanager Angela van Zaalen, niet kunnen voortzetten.

Twee redenen

“Hiervoor gelden twee redenen. Ten eerste is de bekostiging onzeker. Voor de uitvoering van de reguliere activiteiten is een jaarlijks bedrag van € 36.000,- nodig. Op basis van de door ons opgestelde notitie ‘Toekomst van SOB Oostland vanaf 2019′ hebben de aangesloten scholen een toezegging gedaan van € 11.000,- De dekking van het resterende bedrag ontbreekt tot op dit moment. Ten tweede heeft Angela van Zaalen – zeer tot onze spijt – aangegeven per 1 januari 2019 te stoppen als programmamanager voor SOB Oostland. Angela heeft ervoor gekozen om SOB-projecten buiten de regio Oostland op te pakken,” aldus het bestuur. In januari zal het bestuur met de deelnemende scholen om de tafel gaan om de ontstane situatie te bespreken.

Platformbijeenkomst

Tijdens een platformbijeenkomst eerder deze maand keek Angela samen met een zaal vol mensen uit zowel het onderwijs als het bedrijfsleven en de gemeente, terug op een periode met een druk en actief ingevuld programma. Leerlingen van de verschillende scholen uit Lansingerland konden deelnemen aan sollicitatietrainingen, aan de Dag van de Ondernemer, aan snuffelstages en aan andere (eigen) initiatieven. Ook Beroepen in Beeld was een groot project, waarbij ruim 1200 leerlingen een bezoek brachten aan een van de in totaal 100 verschillende bedrijven in het Oostland. Drie keer een groep van 90 leerlingen deed mee aan de profieldagen. Op de vernieuwde website van SOB Oostland staan inmiddels 70 bedrijven die nauwe contacten hebben en hun deuren open zetten voor het onderwijs. Met informatie en oriëntatie waar elke bezoeker iets aan heeft. Vier keer werd dit jaar een Nieuwsbrief rondgestuurd en dit was de tweede platformbijeenkomst van 2018.
Na de presentatie van Angela vertelde Cees de Jong over de voortgang van het hybride leren waar vier scholen in het Oostland, waaronder Melanchthon Business School / Lentiz MBO Oostland, Wolfert Lansing en Melanchthon Berkroden in Lansingerland, en een vierde in Nootdorp een compleet programma aanbieden. Met leren in de praktijk en opleiden voor 21ste eeuwse vaardigheden als samenwerken en digitale vaardigheid. Ondernemers en leerlingen kunnen daarin meer naar elkaar toegroeien. SOB heeft enkele jaren geleden die handdoek al opgepakt en maakt zich daar hard voor; ondernemers en mensen uit het onderwijs hebben elkaar daar al goed leren kennen en samen plannen gemaakt en uitgevoerd. Het vertrouwen in het hybride leren is groot.

Beste Beroepen in Beeld 2018 prijs

SOB Oostland organiseert al enkele jaren samen met de ondernemers en de scholen de Beroepen in Beeld dag. Uit de vele bedrijven die deelnemen en de deuren open zetten voor honderden leerlingen wordt jaarlijks een bedrijf gekozen dat de Beste Beroepen In Beeld prijs krijgt uitgereikt. Dit jaar was hij voor VanderHelm Bedrijven. Gijs van der Helm en medewerkster Emmi van der Burg waren present om hem in ontvangst te nemen.
“We organiseren al twaalf jaar een eigen ‘beroep in beeld dag’ die altijd druk wordt bezocht en vorig jaar organiseerden we voor vijftig belangstellenden een cursus kraanmachinist. Drie jaar geleden maakten we kennis met de door de SOB georganiseerde dag waarbij wij ons bedrijf aan leerlingen konden presenteren. De groep bekijkt eerst een bedrijfsfilm en wordt vervolgens in drie kleinere groepen verdeeld, waarna ze drie afdelingen gaan bezoeken binnen ons bedrijf: ecologie (aan de slag met een schepnetje in een sloot), bodemonderzoek en het loonbedrijf waar ze in een kraantje kunnen zitten en een berg zand opscheppen,” vertelde Gijs over de bezoeken. “De leerlingen toonden een goede motivatie en na afloop van de rondleiding bleek in het aansluitende evaluatiegesprek dat de jeugdige bezoekers een bredere kennis krijgen van hetgeen er in ons bedrijf gebeurt.”

Check Also

Bouw Hof van Berkel van start

Berkel en Rodenrijs - In aanwezigheid van de toekomstige bewoners ging vrijdagmiddag 21 juni de officiële eerste paal de grond in als start voor de bouw van Hof van Berkel. Het project bestaat uit een zeventiental woningen en ligt aan de Oostmeerlaan aan de rand van De Groenzoom.

Geef een reactie