vrijdag 22 november 2019 | week 47
Home » Algemeen » Hoe duurzaam is Lansingerland
“Veel op onze locatie wordt vernieuwd maar wat goed is blijft behouden" aldus Houweling.

Hoe duurzaam is Lansingerland

Hoe duurzaam is Lansingerland

Lansingerland – Iedereen heeft het er over en laat graag zijn of haar mening horen: maar hoe duurzaam is Lansingerland eigenlijk. Wat doen de ondernemers en inwoners van onze gemeente er zelf aan om woning, bedrijf of leefwijze toekomstbestendig te maken, passend in het duurzame profiel. De Heraut kijkt graag even binnen om daar verslag van te doen. Dit keer bij de Houweling Groep.

Trees Borkus-Henskens

De Houweling Groep is sinds 2010 met haar hoofdkantoor en magazijnen gevestigd aan Klappolder 104 in Bleiswijk. Marc Houweling, directeur-eigenaar van de Houweling Groep, vertelt: “Anno 2018 zijn we toe aan vernieuwing. Niet alleen is onze organisatie de afgelopen jaren flink veranderd en gegroeid, ook de huidige regelgeving vraagt om een actualisering van ons pand. Daarnaast willen we graag duurzamer ondernemen. Ons 40 jaar oude gebouw zijn we vanaf begin dit jaar grootscheeps aan het verbouwen.”

Langdurige relaties

“Met de verbouwing past onze omgeving straks niet alleen beter bij ons, maar kunnen we ook in de toekomst onze relaties op een flexibele wijze langdurig blijven ontzorgen met ons uitgebreide aanbod aan diensten en producten. Veel op onze locatie wordt vernieuwd, maar wat goed is, blijft behouden: ruim 40.000 vierkante meter terrein aan Klappolder 104 om al onze producten, materieel en personeel te huisvesten, 350 vierkante meter showroom met ons complete aanbod, een compleet warehouse met dockshelters, 1.865 vierkante meter werkplaats voor het onderhoud aan ons wagenpark en hergebruik van water in onze spoelstraten voor het reconditioneren van gebruikte verpakkingen die we bij onze afnemers ophalen. We steken een groot aantal (onder)delen van ons pand in een nieuw jasje: vervanging van 46.550 vierkante meter dak voor een nieuw dak van platen met een hoge isolatiewaarde met zonnepanelen. Het asbest op onze daken wordt zo veilig mogelijk gesaneerd met de zogenaamde Foamshield methode: een 100% biologisch afbreekbaar schuim dat op het hele oppervlak van de asbestbron wordt aangebracht. Door het schuim worden de asbestvezels volledig bevochtigd en ingekapseld, waarmee wordt voorkomen dat ze kunnen gaan rondzweven. Van 1.700 vierkante meter kantoorruimte gaan we naar nieuwbouw met twee verdiepingen van ruim 2.000 vierkante meter.”

Duurzaam

Houweling vervolgt: “We kiezen bewust zoveel mogelijk voor circulaire en CO2-reducerende oplossingen en materialen: de nieuwe zonnepanelen op onze daken wekken 3,7 MWp op die we deels zelf gebruiken en deels aan anderen gaan leveren. Onze daken vangen regenwater op dat we gebruiken in onze spoelstraten en ons eigen afvalhout verwarmt het water voor de spoelstraten. Alle verlichting wordt vervangen voor LED en er komen speciale compartimenten in de loodsen en een nieuwe sprinklerinstallatie voor de beste brandveiligheid.”
Marc vervolgt: “We hebben gehoor gegeven aan ‘asbest eraf en zonnepanelen erop’. Ook wilden we niet alles plat gooien, maar kijken wat voor hergebruik in aanmerking kwam. De constructie van tweederde van de panden blijft staan. We dachten dat het makkelijk was circulair te bouwen. Van hogerhand zeggen ze dat, maar ze gaan vervolgens dwars liggen als je het zo wilt aanpakken. Regelgeving en handhaving lopen zwaar achter. Die zijn nog geënt op een lineaire economie en we werken juist nu met zijn allen zo hard aan een circulaire economie. Het is voor de overheden ook niet eenvoudig om daar mee om te gaan. VNO-NCW zet druk op de lobby voor meer ruimte in regels.”
Houweling hoopt halverwege volgend jaar klaar te zijn met de verbouwing. De onderneming blijkt niet de enige met een fikse verbouwing. Inmiddels worden meerdere panden onderhanden genomen, waaronder het pand waar voorheen FloraHolland in gevestigd was.

Top 100

De Houweling Groep is onlangs op plaats 35 geëindigd in de MKB Top 100 met haar innovatie van kunststof verpakkingen van 100% post-consumer recycled afval. Flacons en jerrycans worden normaal gesproken gemaakt van aardolie. De Houweling Groep ging op zoek naar een duurzaam alternatief. En dat is gelukt. Het is nu mogelijk om flacons en jerrycans te maken uit 100% kunstafval; een nieuwe stap in circulair ondernemen.

Check Also

Cheque voor een AED apparaat

Cheque voor een AED apparaat Bleiswijk – Zaterdag 2 november heeft de Jeu De Boules …

Geef een reactie