woensdag 21 augustus 2019 | week 34
Home » Lezersschrijven » Coopertest

Coopertest

In de afgelopen Heraut meldt de heer Visser het min of meer wegens de grote houtkap plotseling zichtbaar zijn geworden van een bord met betrekking tot de Cooperbaan. Het bord zal ooit wel in overleg met het Recreatieschap door/via de NSF zijn geplaatst. Er wordt wel degelijk gebruik van gemaakt.
Hoewel het bord er inderdaad best wat fleuriger uit mag zien is er geen sprake van dat het thans bij toeval tevoorschijn komt. Het staat gewoon open en bloot ter hoogte van het Ezelsbruggetje net als het bijhorende paaltje met het woord “start”.
Wie dat doet en de om de honderd meter aangegeven route volgt heeft bij terugkomst precies 1 km. afgelegd. Op dit moment ontbreken enige paaltjes, vrij zeker als gevolg van de werkzaamheden ter plaatse.
De Coopertest is ontworpen in de jaren zestig door een arts bij de Amerikaanse luchtmacht met de naam Kenneth Cooper. Mogelijk omdat er weinig oudere militairen waren stopt de registratie al bij 50+.
De Coopertest is thans in vrijwel de hele sportwereld ingevoerd als handig instrument om iemands basisconditie te bepalen. Die kan eenvoudig worden afgelezen uit de afgelegde afstand die in 12 minuten hardlopend is afgelegd.

Rob J. Meeuwissen
Bleiswijk

Check Also

Broddelwerk

Met verbazing las ik het verslag in de Heraut van 24 juli over het volgende …

Geef een reactie