dinsdag 21 mei 2019 | week 21
Home » Algemeen » Laatste hand wordt gelegd aan Monumentenboek Lansingerland

Laatste hand wordt gelegd aan Monumentenboek Lansingerland

Laatste hand wordt gelegd aan Monumentenboek Lansingerland

Lansingerland – Aan het eind van de maand zal er een uniek boek worden gepresenteerd, vervaardigd door de leden van de Commissie Cultureel Erfgoed Lansingerland. Met daarin alle 44 gemeentelijke monumenten en de 16 rijksmonumenten die Lansingerland (nog) rijk is.

Trees Borkus-Henskens

Het college van b. en w. benoemde in 2009 de Commissie Cultureel Erfgoed. De commissie heeft de taak om de gemeente gevraagd en ongevraagd te adviseren over het cultureel erfgoed in Lansingerland. Onderdeel daarvan is het uitbrengen van advies over de selectie van (nieuwe) gemeentelijke monumenten. Daarnaast adviseert de commissie over het verlenen van vergunningen.

Wens

Al langere tijd werd de wens gekoesterd alle monumenten te verzamelen in een boek. Een laagdrempelige uitgave met een foto van elk monument en daarbij een omschrijving. Van zowel het pand als de bewoners en andere interessante wetenswaardigheden. Met de komst van Botine Koopmans in de commissie, naast erfgoeddeskundige en kunsthistorica tevens publiciste van architectuurhistorie, werd die wens weer opgepakt. Zij heeft meerdere boeken op haar naam staan; onder andere over monumenten en architectuur. In samenspraak met de gemeente werd een plan gemaakt.
Samen met Ron Tousain en enkele andere leden van de commissie werden alle monumenten gefotografeerd en vervolgens werd een verklarende tekst bij elk monument geschreven. In de meeste gevallen 50% fotomateriaal en 50% tekst. De monumenten werden duidelijk in beeld gebracht en de teksten duidelijk geschreven en in een wat groter lettertype. Wat je leest zie je meteen op de erbij geplaatste foto(‘s). Met een beschrijving van het pand, de bewoners, maar ook van bijzondere gebeurtenissen rond of met het monument, dat in een enkel geval geen pand maar een ander onderwerp heeft.
Naast Botine en Ron die beiden de redactie en distributie voor hun rekening namen, werkten er zes leden van de commissie aan de totstandkoming van het boek mee. Momenteel ligt het bij de drukker en zal aan het eind van de maand de presentatie van het eerste van de 500 exemplaren (de eerste oplage) plaatsvinden.

Check Also

Directeur ELM zet ‘robijn’ achter zijn naam

Kruisweg - In alle vroegte werd Wouter van de Vendel donderdagochtend 9 mei compleet verrast door zijn medewerkers. Die hadden de kalender goed bijgehouden en geconstateerd dat hun directeur die dag precies 40 jaar werkzaam was bij het bedrijf aan de Kruisweg. Dat robijnen jubileum moest gevierd worden!

Geef een reactie